AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kuranda gecen ilah ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.228
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kuranda geçen ilah ne demek?​

İlahiyatçı-Yazar Mahmut Toptaş, Kur’an-ı Kerim’de çokça geçen “İlah” kelimesinin anlamını açıklayarak, “İlah, Allah’tan başka yaratan, yaşatan ve yöneten yoktur demektir.

Ilah kavramı ne demek?​

Ilah kavramı ne demek?
Hak veya bâtıl olsun tapılmaya lâyık görülüp ibadet edilen her varlığa ilâh adı verildiği ve âlihe şeklinde çoğulu bulunduğu dikkate alınınca mutlak olarak zikredildiği takdirde ilâhın tanrı anlamına geldiği, Allah’ın ise gerçek Tanrı’nın adı olduğu ortaya çıkar.

Arapça ilah ne demek?​

ʾİlāh (Arapça: إله; çoğul: آلهة ʾālihat), “tanrı” ile aynı manaya gelen bir Arapça terimdir. Dişil varyantı İlaha dir ve bu Tanrıça ile eşanlamlıdır. Dinsel inanışlar tarafınca mukaddes görülen ve tapınılan metafiziksel bir varlıktır. İlah kelimesi İslamik ritüellerde sıkça kullanılır: ezan, kelime-i şehadet.

Ilah gibisin ne demek?​

Ilah gibisin ne demek?
Bir alanda yaratıcılığı ile hayranlık uyandıran, çok beğenilen, çok tutulan, herhangi bir işte başarılı olmuş, en üst dereceye ulaşmış.

İlah ne demek TDK?​

İlah, Arapça kökenli bir kelimedir ve dilimize de Arapça dilinden geçmiştir. İlah TDK sözlük anlamı olarak Tanrı demektir. Aynı zamanda çok beğenilen ya da hayranlık uyandıran kişi anlamında da kullanılır.

İlah demek günah mı?​

İlah demek günah mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre, “Allah’ı kastetmek üzere Türkçe olarak O’nu ‘Tanrı’ diye anmak” İslam inancına aykırı değil. Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre, “Allah’ı kastetmek üzere Türkçe olarak O’nu ‘Tanrı’ diye anmak” İslam inancına aykırı değil.

İlah ne demek etimoloji?​

Arapça Alh kökünden gelen ilāh إلاه “tanrı” sözcüğünden alıntıdır.

İlah edinmek ne demek?​

İlah edinmek ne demek?
‘ Çünkü insanlar, ya bütün kemal sıfatlarıyla birlikte bir İlah’a (Allah’a) iman eder ve bağlanırlar ya da Kur’an’ın ifadesiyle Allah’ı sever gibi sevdikleri bir kişi ya da varlığı yahut bizzat kendi hevâlarını (nefsi istek, arzu ve beklentilerini) ilah edinirler.

La ilahe illa hu ne demek?​

la ilahe illa hu ise, “tanımsız olan zat’tan başka ilah yoktur” anlamına gelir. “hüve/hu” hiç bir idrakın ulaşamadığı, kuşatamadığı, tanımsız “zat” mertebesidir.

La ilahe illallahü melikül Hakkul Mübin ne demek?​

La ilahe illallahü melikül Hakkul Mübin ne demek?
“Lâ ilâhe illallâhül melikül hakkul mübîn Muhammedün rasûlüllâhi sâdikul va’dil emîn.” Anlamı: Mülk sahibi Melik, hak ve varlığı birliği apaçık Mübin olan Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur. Vadinde sadık ve emin olan Muhammed (asm) Allah’ın Rasulüdür.
 
İlah kelimesi genellikle dine veya tanrılığa atfedilen bir kavram olarak anlaşılır. Arapça kökenli olan ilah kelimesi, "Allah'tan başka yaratan, yaşatan ve yöneten olmadığı" anlamına gelir. İslam inancına göre Allah, mutlak gerçek Tanrı'dır ve diğer varlıklara ilah denmesi, onların tapılmaya değer görüldüğü ve ibadet edildiği varlıklar olmasıyla ilişkilendirilir.

"Ilah gibisin" ifadesi ise Türkçede, bir kimseyi veya bir şeyi çok beğenmek veya hayranlık duymak için kullanılan bir deyimdir. "Ilah gibisin" ifadesi genellikle bir kişinin becerilerini, yaratıcılığını veya başarısını vurgulamak için kullanılır.

İslam düşüncesinde "La ilahe illallah" ifadesi, "Tanrı'dan başka ilah yoktur" anlamına gelir. Bu ifade, Allah'ın birliğine ve tektanrılığa vurgu yapar. "La ilahe illallahü melikül Hakkul Mübin" ifadesi ise mülk sahibi olan, hak ve varlığı birliği apaçık olan Allah'tan başka ilah olmadığını belirtir.

Etimolojik olarak, "ilah" kelimesi Arapça kökenli olup, "tanrı" anlamına gelmektedir. Kökeni "Alh" köküne dayanmaktadır.

İlah edinmek terimi ise Kur'an'da geçen bir ifade olup, insanların ya Allah'a iman edip bağlanması ya da kendilerine veya başka varlıklara tapınmaları arasındaki farkı vurgular. İlah edinme, insanın kendi hevalarını, yani nefsi isteklerini veya başka varlıkları tanrılaştırması anlamına gelir.

Son olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre Allah'ı Tanrı olarak adlandırmak İslam inancına aykırı değildir. Türkçe'de Allah'ın Tanrı olarak adlandırılması konusunda bir sakınca bulunmamaktadır.
 
Geri
Üst