AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kuranda dedikodu yapmak neye benzetilmistir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kuranda dedikodu yapmak neye benzetilmiştir?​

İslam’da büyük günahlardan biridir. Hucurat suresi 12. ayette, gıybet yapmak, ölmüş kardeşinin (insanın) etini yemeye benzetilmiştir. Ancak, başka birinin arkasından yapılan her konuşma gıybet sayılmaz.

Gıybetin günahı ve zararları nelerdir?​

Gıybet Nedir Gıybetin Zararları Nelerdir? İki insanın iki arkadaşın iki kardeşin arasını bozan gıybet konusunda resulullah sav bizi hadislerinde defalarca uyarmış, gıybet yapmamamız hakkında yinee defaatle ikaz etmiştir. Hakikat şu ki gıybet kardeşi kardeşe düşman eder. Birliği dirliği ve beraberliği yok eder.
Gıybetin affı var mıdır?
Kul haklarından tevbe için bu şartlarla beraber şu dördüncüsü de şarttır: O da hak sahibine hakkini vermek yahut bağışlanmasını ve temize çıkarılmasını istemektir. Gıybet edenin bu dört şart üzerine tevbe etmesi icab eder. Çünkü gıybet insan hakkıdır. Gıybetten dolayı helâllik istemek gereklidir.

Birinin arkasından iyi konuşmak gıybet olur mu?​

Haysiyet ve onur sahibi insanlar buna tenezzül etmezler. Halbuki bir insanın arkasından iyi bir şekilde konuşmak onun güzel vasıflarını zikretmek demektir ki övgü anlamına gelir. Hem o güzel özelliklerin yayılmasına hizmet etmek demektir. Gıybet değildir.

Isim vermeden biri hakkında konuşmak gıybet olur mu?​

3. İsim vermeden konuşmak gıybet sayılmaz.
Birinin arkasından konuşmak kul hakkı mı?
Doğru bile olsa bir başkasının arkasından, hoşlanmayacağı şeylerle yapılan konuşma gıybettir. Kul hakkını ihlale sebep olan bu kötü haslet, iyi amelleri tüketen bir felakete dönüşür.
Kur’ân-ı Kerim’de Cenâb-ı Hakk, gıybeti alenen haram etmiştir. Efendimiz (SAS) gıybetten ümmetini sakındırmıştır. Gıybet, birlik ve beraberliği bozan, hiç farkında olmadan ahiret hayatını ziyan ettiren çok büyük bir günahtır.
Bu yüzden Hasan-ı Basrî’nin: “ Eğer illâ dedikodu yapacaksan, anne-babanın dedikodusunu yap. Âhirette en azından sevabın onlara gitmiş olur ve onların günahını yüklenirsin” dediği nakledilir. İslâm âlimleri gıybetin haram olduğunda ittifak etmişlerdir. Gıybetin yapılması gibi dinlenmesi de haramdır.
Hangi hallerde gıybet olmaz?
Fıskını ve bidatini açığa vuran kimse hakkında gıybet etmek caizdir. Açıkça içki içmek, zorla halkın başına geçmeye çalışmak, halkın malını ve öşürünü haksız olarak almak ve batıl işlere yönelmek gibi.

Ünlüler hakkında konuşmak gıybet olur mu?​

“Dedikodunun her türlüsü haramdır. Bunlara magazin programı deniliyor ama bu açıkça dedikodudur, gıybettir. Onları gizlice çekmek, haklarında konuşmak yerine haber verirsiniz, ‘Size bir kamera göndereceğim, ona göre konuşun’ dersiniz. Fakat çoğunlukla böyle yapılmıyor.

Birinin dedikodusunu yapmak kul hakkına girer mi?​

Kâfirin dedikodusu bile haramdır. Manevi en büyük kul hakkı elbette gıybettir. Hz. Peygamber (s.a.v.) gıybet karşısında susmamızı eleştiriyor. “Dinleme, itiraz et ve müminin iffetini koru” buyuruyor.
Gıybetin toplumsal zararları nelerdir?
Gıybet ve iftiranın zararlarını maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz;

Kimin gıybeti yapılabilir?​

Zulmedilmiş, hakkına tecavüz olunmuş olan kimse feryad edebilir, zalim aleyhine bağıra bağıra beddua edebilir veyahut ondan yakınarak kötülüklerini söyleyebilir, hatta kötü sözlerine aynen karşılıkda bulunabilir. Ve Allah zulme uğrayanın feryadını dinler, halini bilir.

Gıybet etmek ne kadar günah?​

İslâm âlimleri gıybetin haram olduğunda ittifak etmişlerdir. Gıybetin yapılması gibi dinlenmesi de haramdır.
Gıybetin iyisi olur mu?
Gıybet: “Gıybet edilen adam eğer hazır olsaydı ve konuştuklarımızı duysaydı üzülecek ve konuştuklarımızdan rahatsız olacaktı.” demektir. Gıybetteki ölçü başkasının arkasından hoşlanmayacağı şekilde konuşmaktır. Konuştuklarımızın doğru olması halinde gıybet olur.
1– Günahı hemen söküp atmak, 2– Onu yaptığından pişman olmak. 3– Bir daha onu yapmamaya kararlı olmak. Kul haklarından tevbe için bu şartlarla beraber şu dördüncüsü de şarttır: O da hak sahibine hakkini vermek yahut bağışlanmasını ve temize çıkarılmasını istemektir.
Çünkü gıybet kalpleri kırıp param parça eder, aileleri ve tüm Müslümanları birbirlerine düşman eder. Kınamak maksadıyla göz ve diğer bütün uzuvlarla yapılan işaretler de gıybet sayılır. Gıybet yapıldığında onu duyan bir kimse hemen karşı çıkıp engellemelidir.
Arkasından iyi konuşmak dedikodu mu?
 
Geri
Üst