AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kurana el basarak yemin etmenin kefareti nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kurana el basarak yemin etmenin kefareti nedir?​

Allah sizi kasıtsız olarak yaptığınız yeminlerden ötürü sorumlu tutmaz, fakat bilerek ettiğiniz yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutar. Bunun da kefâreti, ailenize yedirdiğinizin ortalama seviyesinden on fakire yedirmek yahut onları giydirmek ya da bir köle âzat etmektir. Buna imkânı olmayan ise üç gün oruç tutmalıdır.

Yemin kefareti ne zaman ödenir?​

Yemin kefareti ne zaman ödenir?
Yeminini bozan kişinin yerine getirmesi gereken kefaretler; on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı, bir fakire on ayrı günde her gün birer fitre miktarı para verme vyea on yoksulu sabah akşam doyurmak ya da giydirmektir. Eğer kişinin bunlara maddi gücü yetmiyorsa üç gün aralıksız oruç tutması gerekmektedir.

Yemin kefareti nasıl ödenir Cübbeli?​

Yemin kefareti nasıl ödenir Cübbeli?
Yemin keffareti ne şekilde ödenir? Yemin keffareti fakiri yedirme veya giiydirme şeklinde ödenirken, bunun yerine bunların kıymetlerini vermekle keffaret öde…

Kurana el basarak yemin edilir mi?​

Sadece ve sadece Allah’in ismi ya da yüce sıfatları üzerine yapılan yemin de Kuran-ı Kerim’e el basmak yemin etme çeşidi değildir. Efendimiz (SAV)’in zamanında yoktur ve bidattır. Allah’ın ismi kullanılarak edilen yemini güçlendirmek için mushafa el basılması gerekli olmamakla beraber caiz sayılabilmektedir.

Abdestsiz Kurana el basarak yemin etmek kabul olur mu?​

Abdestsiz Kurana el basarak yemin etmek kabul olur mu?
Ancak, Kur’an’a abdestsiz olarak dokunulamayacağı ve Kur’an’ın abdestsiz taşınamayacağı konusunda mezhepler ittifak etmiştir (Bkz. Merğinânî, el-Hidâye, I, 33; Nevevî, el-Mecmû’, II, 65; İbn Kudâme, el-Muğnî, I, 108).

60 fakiri doyurmak ne demek?​

60 fakiri doyurmak ne demek?
Devamlı hasta veya çok yaşlı olup, 60 gün kefaret orucunu tutamaz ise, 60 fakiri bir gün doyurur. Aç olan 60 fakiri, bir günde iki kere doyurmak lazımdır. Bir fakiri her gün iki defa doyurmak üzere 60 gün veya her gün bir defa doyurmak üzere 120 gün yedirmek de olur.
Kefaret bedeli nedir?​
2022 ORUÇ KEFARETİ NE KADAR? Günlük fidye miktarı, oruç tutamayanlar için fitre bedeli demektir. Din İşleri Yüksek Kurulu, 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarının 40 TL olarak belirlendiğini açıkladı.
 
Kurana el basarak yemin etmenin kefareti, İslam dini hukukunda belirli şartlara bağlı olarak uygulanan bir kısmi kefarettir. Eğer bir kişi kasıtlı olarak yaptığı bir yemini bozar ve bunun kefareti olarak Kur'an'a el basarak yemin etmesi gerekirse, bu durumda yapması gerekenler şunlardır:

1. On fakiri birer fitre miktarıyla yedirmek ya da giydirmek,
2. Eğer bunu yapma imkanı yoksa, üç gün aralıksız oruç tutmak.

Kefaretlerin ödenmesi hem maddi hem de manevi bir sorumluluktur ve kişinin yeminden ders çıkarması anlamına gelir.

Abdestsiz olarak Kur'an'a el basarak yemin etmek kabul edilmemektedir. Çünkü İslam hukukunda Kur'an'ın temiz ve saygıdeğer bir şekilde muamele görmesi gerektiği kabul edilir. Abdestsiz olarak Kur'an'a dokunulmaması gerektiği konusunda mezhepler arasında ittifak bulunmaktadır.

"Aç olan 60 fakiri doyurmak" ifadesi ise kefaretin bir şekli olarak karşımıza çıkar. Eğer kişi kefaret olarak 60 gün oruç tutamayacak durumdaysa, bu durumda 60 fakiri bir gün doyurması gerekmektedir. Ayrıca bu fakirlerin her gün iki defa doyurulması gerektiği de dikkate alınmalıdır.

Son olarak, 2022 yılı için oruç kefareti miktarı 40 TL olarak belirlenmiştir. Bu miktar, oruç tutamayanlar için fitre bedeli olarak ödenmektedir. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun belirlediği bu miktar çerçevesinde kefareti ödemenin gerekliliği unutulmamalıdır.
 
Geri
Üst