AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kurana abdestsiz dokunmak haram mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kurana abdestsiz dokunmak haram mı?​

Abdest Almadan Kuranı Kerim Okunur mu? Abdestsiz Kuranı Kerim okuma konusunda en mühim nokta kişinin gusül abdesti bulunup bulunmamasıdır. Gusül abdesti bulunmayan kişi Kuranı kerimi ezberden dahi okuması caiz görülmemiştir. Gusül abdesti bulunmayan kişinin Kuranı kerime dokunması okuması caiz değildir.

Kuran ı Kerim evde nerede durmalı?​

Yatak odası olsun ya da olmasın kişinin uyuduğu yerde Kuran-ı Kerim bulundurması caizdir.
Hayızlı iken kurana dokunulur mu?​
Adetliyken Kur’anı Kerim’e dokunulabilir mi : Diyanet İşleri Din yüksek kurulu bu konuda şöyle diyor : Hanefi, Şafii ve Hanbeli mezhepleri ile Malikî mezhebindeki ağırlıklı görüşe göre, cünüp veya hayız hâlindeki kimselerin Mushaf’a dokunmaları caiz değildir.

Yatar vaziyette Kuran dinlenir mi?​

Yatar vaziyette Kuran dinlenir mi?
Diyanet İşleri Başkanlığı, Kuran’da, ayaktayken, otururken ve “yanları üzerine yatarken” Allah’ı anmanın tavsiye edildiğini ve herhangi bir saygısızlık kastı olmaksızın, yatarken Kuran okumak ve dinlemekte sakınca olmadığını ifade etti.

Kuranı kerim nasıl bağışlanır?​

Kuranı kerim nasıl bağışlanır?
Hatim ibadeti Kuranı Kerimi baştan sona okumak ve bir okuyandan takip ederek sonuna kadar bitirmek şeklinde yapılmaktadır. Kuran-ı Kerimi olurken okunan Kur’an’dan başkalarına da bağışlama yapılabilmektedir. Bazı kimseler hatim yaptıktan sonra yapılan hatmi bir başkasına da hediye edebilmektedir.

Kuranı Kerim’i niçin okumalıyız ve öğrenmeliyiz?​

Kur’ân, okunduğu yere huzur, mutluluk ve bereket getirir. Okuyanlara sevinç verir; gam ve tasalarını dağıtır; insanı vesveselerden uzaklaştırır. Kur’ân okumayan gönül, huzur bulamaz, hayatından zevk alamaz ve kendisini vesveseler ağından kurtaramaz.

Kuran okumak hafızayı güçlendirir mi?​

Öğrenme ve hafıza kapasitesini daha verimli hale getiriyor Bunun haricinde insanların yüzlerini de yine bu beyin bölümü vesilesi ile hatırlarız. Ghilan’ın araştırmasına göre Kur’an-ı Kerim’i ezberlediğimizde temporal lobun öğrenme ve hafıza kapasitesi iyi ve daha verimli hale gelir.
Bir günde ne kadar Kuran okumalıyız?​
Tilavet ve ibadet kastıyla Kur’an-ı Kerim’in Arapça aslını her gün okumalı. Ortalama bir miktar, her gün bir cüz (20 sayfa) belirlenmiştir. Böylece ayda bir hatim yapılır. Bunu yapamayanlar, imkânları ölçüsünde, her gün Kur’an’la irtibatı sürdürecek kadar okumalıdır.
 
Abdestsiz Kuran'a dokunmanın haram olup olmadığı konusu dini bir hassasiyettir. Dinimizde gusül abdesti olmayan kişilerin Kuran-ı Kerim'e temas etmeleri veya okumaları caiz görülmemektedir. Gusül abdesti bulunmayan bir kişinin Kuran-ı Kerim'e dokunması ya da okuması uygun değildir.

Kuran-ı Kerim evde herhangi bir odaya koyulabilir, yatak odası da dahil olmak üzere. Ancak kişinin uyuduğu yerde Kuran-ı Kerim bulundurması dinen uygun görülmektedir.

Hayızlı veya cünüp durumda olan kişilerin Mushaf'a dokunmaları genellikle İslam mezheplerine göre caiz görülmemektedir. Bu durumdaki kişilerin Kuran-ı Kerim'e dokunmamaları önerilmektedir.

Yatar vaziyette Kuran dinlemek konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamasına göre herhangi bir saygısızlık olmaksızın yatarken Kuran okumak ve dinlemekte sakınca bulunmamaktadır.

Kuran-ı Kerim'i baştan sona okumaya Hatim denir. Hatim ibadetiyle Kuran-ı Kerim'i bitirmek suretiyle bir okuyandan takip ederek yapılır. Bu ibadetin ardından okunan Kur'an'ı başkalarına bağışlamak da mümkündür.

Kuran okumanın önemi büyüktür. Kur'an'ın okunduğu ortamlarda huzur, mutluluk ve bereket artar. Okuyan kişilere sevinç ve huzur verir. Ayrıca Kur'an okuyarak insanlar vesveselerden uzaklaşabilir ve iç huzur bulabilirler.

Kuran okumak öğrenme ve hafızayı güçlendirebilir. Bazı araştırmalar, Kur'an-ı Kerim'i ezberlemenin beyindeki öğrenme ve hafıza kapasitesini artırabileceğini göstermektedir.

Günlük olarak Kur'an-ı Kerim'i okumak önemlidir. İdeal olan her gün bir cüz (20 sayfa) okumaktır. Böylece ayda bir hatim yaparak Kuran'ı tamamlayabilirsiniz. Eğer bunu başaramıyorsanız, imkanlarınız ölçüsünde günlük olarak Kuran okumaya devam edebilirsiniz.
 
Geri
Üst