AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kuran hatmi nasil teslim edilir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Kuran hatmi nasıl teslim edilir?​

Hatim ibadeti Kuranı Kerimi baştan sona okumak ve bir okuyandan takip ederek sonuna kadar bitirmek şeklinde yapılmaktadır. Kuran-ı Kerimi olurken okunan Kur’an’dan başkalarına da bağışlama yapılabilmektedir. Bazı kimseler hatim yaptıktan sonra yapılan hatmi bir başkasına da hediye edebilmektedir.

Nelerin hatmi olur?​

Kur’an da yer alan bütün ayetlerin yüzden veya ezberden okunmasına kısa bir ifade ile hatim denir. Hatim Nasıl Yapılır? Hatim yapabilmek için Kur’an-ı Kerim’in baştan sona kadar okunması yeterli olmaktadır. Allah katında yapılmış en makbul olan ibadetlerden bir tanesi hatim şeklinde bilinir.
Hatim başlarken nasıl niyet edilir?
Allah’ım, Kur’an’la dilimi zinetlendir, yüzümü güzelleştir ve vücudumu da Kur’an’la kuvvetleştir. Okumasını emrin üzerine rızıklandır, gece ve gündüz Kur’an okumamı nasip et ve beni Resulü Ekrem ile ve O’nun en seçkin âl ve ashabıyla birleştir.”
Hatim indiren kişiye ne denir?
Kur’an’ı ezberleyen kişiye hafız denir. Ramazan ayında hatim indirmek, camide imamı takip ederek hatim indirilir. Buna mukabele adı verilir. Hafızların hatiminden sonra camide hatim duası okunur.

Kuranı kerim hatim ettikten sonra ne yapılır?​

Hatim duası, Kur’an-ı Kerim hatim edildikten sonra iki farklı şekilde yapılabilir. Elbette hatim duasında bu farklılıkların önemi yoktur. Gereken Allah rızası için namaz kılıp, ardından hatim duası okuyarak yaparsınız. Gerekse de Kur’an-ı Kerim’İ aktardıktan sonra kıbleye doğrularak hatim duası yaparsınız.

Hatim duası nasıl yapılır hangi sureler okunur?​

Hatim Duası Nasıl Yapılır, Hangi Sureler Okunur?
Sadece gözle takip ederek hatim olur mu?
Televizyon veya cd’den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim sevabı alır. Hatim yapmış olmak için Kur’an’ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir.
Her 20 sayfasına ne denir?
Cüz adı verilir. Kur’an’ın her yirmi sayfasına bir “cüz” denilmektedir ve toplam 30 cüz vardır.

Ramazanda hatim için nasıl niyet edilir?​

Kıbleye doğru dönülerek, “Ya Rabbi niyet ettim senin rızan için tilavet secdesi yapmaya” diyerek niyet edilir. Niyet ettikten “Allahu Ekber” diyerek secdeye gidilir. Eller havaya kaldırılmaz, rükû yapılmaz veya ayakta başka bir şey okunmaz.

Hatime başlarken ne okunur?​

HATİME BAŞLARKEN EDİLEN DUA NEDİR? Hadislerde, Fıkıh kitaplarında Kuran’a başlama duası olarak bir dua olmasa da büyük dua kitabı olan Mecmûatu’l-Ahzab’ta böyle bir dua bulunmaktadır. “Allahümme bil hakkı enzeltehü ve bil hakkı nezel. Allahümme azzim ragbetî fîhi vec’alhu nûran libasarî.
Hatmetmek nedir ne demek?
mühürlemek, gizlemek, ezberlemek. kuranı baştan sona okumaya da kuran hatmi denir.
Hangi surelerden hatim olur?

Hatim yapmak için hangi dualar okunur?​

Kur’an-ı Kerim’i hatim ettikten sonra ve duaların kabul olma şartlarını da gerçekleştirdikten sonra, hatim duasına şu cümlelerle başlamak uygun görülür. Sadekallâhü’l-‘azîm ve belleğa Rasûlühü’l-Kerîm. Ve nahnü ‘alâ zâlike mineş-şâhidîn. Rabbenâ âmennâ bimâ enzelte vet-teba’ner-Rasûle fektübnâ meaş-şâhidîn.

Hangi dualarla hatim yapılır?​

Velâ ‘udvâne illâ ‘alezzalimîn. Ves-salâtü ves-selâmü ‘alâ Rasûlinâ Muhammedin ve ‘âlihî ve sahbihî ecme’în. Rabbenâ takabbel minnâ inneke ente’s-semî’ul-‘alîm. Ve tüb ‘aleynâ yâ Mevlânâ inneke ente’t-tevvâbür-Rahîm.

Geri