Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kuran hatim etmek ne kadar sevap?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.417
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kuran hatim etmek ne kadar sevap?​

Kur’ân-ı kerîmi hatim eden kimseye 60.000 melek hayır duâ eder. Hatim duâsı yapılan yerde bulunan, ganîmet dağılırken bulunan kimse gibidir. Hatime başlanan yerde bulunan, cihad eden (Allah için harp eden) kimse gibidir. İkisinde de bulunan, iki sevâba da kavuşur ve şeytânı zelîl eder.

Hatim için alınan Cüze nasıl niyet edilir?​

Hatim için alınan Cüze nasıl niyet edilir?
Allah’ım, Kur’an’la dilimi zinetlendir, yüzümü güzelleştir ve vücudumu da Kur’an’la kuvvetleştir. Okumasını emrin üzerine rızıklandır, gece ve gündüz Kur’an okumamı nasip et ve beni Resulü Ekrem ile ve O’nun en seçkin âl ve ashabıyla birleştir.”

Kuranı Kerim hatmi nasıl bağışlanır?​

Gereken Allah rızası için namaz kılıp, ardından hatim duası okuyarak yaparsınız. Gerekse de Kur’an-ı Kerim’İ aktardıktan sonra kıbleye doğrularak hatim duası yaparsınız. Namaz kıldığınız vakit, bittikten sonra hatim duası secdeden kalkmadan okunmalıdır.

Hangi sure ne kadar okunursa hatim olur?​

Hangi sure ne kadar okunursa hatim olur?
Abdullah Yılmaz. Bilindiği gibi Kur’an-ı Kerim’i baştan sona tamamını okumaya hatim adı verilmektedir.İhlâs suresi ise “Kul Huvellahuehad” ile başlayan 4 ayetten oluşan kısa bir suredir. Halk arasında “üç ihlâs okumak bir hatim değerindedir, üç ihlâs suresini okuyan bir hatim yapmış olur” düşüncesi yaygındır.
Hatim duasına nasıl başlanır?​
İhlas suresinden sonra Felak suresi okunur ve ardından tekbir getirilir. Felak suresinden sonra Nas suresi okunur ve ardından tekbir getirilir. En son Fatiha suresi ve Bakara’nın ilk sayfası okunarak Hatim duası edilmeye başlanır. Hatim duası bittikten sonra tekrar Fatiha suresi okunur.

Hatim ettikten sonra nasıl dua edilir?​

Hatim ettikten sonra nasıl dua edilir?
Kur’an-ı Kerim’i hatim ettikten sonra ve duaların kabul olma şartlarını da gerçekleştirdikten sonra, hatim duasına şu cümlelerle başlamak uygun görülür. Sadekallâhü’l-‘azîm ve belleğa Rasûlühü’l-Kerîm. Ve nahnü ‘alâ zâlike mineş-şâhidîn. Rabbenâ âmennâ bimâ enzelte vet-teba’ner-Rasûle fektübnâ meaş-şâhidîn.

Kuran ı Kerim’i baştan sona okumak ne anlama gelir?​

cunku inanan icin kuran-ı kerim kutsaldır. anlasın yahut anlamasın kuran-ı kerim’i surekli okuması -inancına gore- onu ruhen besler. ayrıca ibadet gorevi ustlenir. bu acıdan kuran-ı kerim’i diger kitaplarla bir tutmak olmaz. kitabı bastan sona okuyarak bitirmek ise “hatim” adında bir dini kavram ortaya cıkarır..

Başı ve sonu belli olan farklı sayılarda ayet içeren bölümlere ne ad verilir?​

Başı ve sonu belli olan farklı sayılarda ayet içeren bölümlere ne ad verilir?
Sözlükte “yüksek rütbe, mevki, şeref, binanın kısım ve katları” anlamına gelen sûre (çoğulu süver) tefsir ilim dalında başı ve sonu belli, farklı sayıda âyetler içeren Kur’ân’ın bölümlerine denir. Kur’ân’da 114 sûre vardır. En uzun sûresi 286 âyeti bulunan Bakara, en kısa sûresi de 3 âyeti olan Kevser sûresidir.
 
Kuran hatim etmek, büyük bir sevap kazanma fırsatı sunan önemli bir ibadettir. Hatim duası yaparken 60.000 meleğin hayır dualarını kabul ettiği belirtilmektedir. Ayrıca hatim duası yapılan yerde bulunan kişi, ganimet dağılırken bulunan kimse gibi sevap kazanır ve cihad eden bir kişi gibi değerli bir konumda olur. Hatim duası, hem maddi hem manevi kazançlar sağlayarak şeytani güçleri zelil eder.

Cüze alarak Kuran hatmi yapacak bir kişi, niyet etmek için öncelikle Allah'tan dilini Kitap'la süslemesini, yüzünü güzelleştirmesini ve bedenini Kuran'la güçlendirmesini niyet etmelidir. Ayrıca Kuran okumayı emredilen bir şekilde yapmayı, gece ve gündüz Kuran okuma fırsatı verilmesini ve Resulü Ekrem ve onun en seçkin arkadaşlarıyla bir araya gelmeyi niyet etmelidir.

Kuranı Kerim hatmi için yapılan duaların kabul olması için gereken adımların başında namaz kılmak ve ardından hatim duası yapmak gelmektedir. Bu süreçte namaz sonrasında secdeden kalkmadan hatim duasının okunması önemlidir.

Kuran hatmi için belirli surelerin okunmasıyla başlayarak tamamının okunması hatim olarak adlandırılmaktadır. Halk arasında üç Ihlas suresi okumanın bir hatim değerinde olduğu inanışı yaygındır.

Hatim duasına ihlas suresinden başlanarak Felak suresi, Nas suresi ve Fatiha suresi ile Bakara'nın ilk sayfalarının okunmasını takip eder. Hatim duası sonunda ise tekrar Fatiha suresi okunur.

Kuranı Kerim'i hatim etmek ardından kabul olacağına inanılan duaları yapmak, inanan için büyük bir öneme sahiptir. Duaların kabul olması için gerekli şartların gerçekleştirildiğinden emin olduktan sonra, hatim dualarına başlarken belirli cümlelerle başlamak tavsiye edilir.

Kuranı Kerim'i baştan sona okumak, inananlar için kutsal bir ibadet ve ruhsal bir beslenme şekli olarak kabul edilir. Kuran'ı sürekli okumak inancı güçlendirir ve ibadet görevini yerine getirir. Kuran'ı diğer kitaplardan ayıran özelliği, inananlar için benzersiz bir değere sahip olmasıdır.

Başı ve sonu belli olan farklı sayılarda ayet içeren bölümlere ise "sure" denir. Tek bir surede değişen ayet sayılarına sahip olan sureler, tefsir ilim dalında önemli bir konu olarak ele alınmaktadır. Kuran'da toplam 114 sure bulunmaktadır ve en uzunu Bakara, en kısası ise Kevser suresidir.
 
Geri
Üst