AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kural olarak gozaltina alma kararini verme yetkisi kime aittir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.675
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kural olarak gözaltına alma kararını verme yetkisi kime aittir?​

Gözaltı kararını vermeye yetkili merci Cumhuriyet Savcısıdır. Cumhuriyet Savcısı, gözaltına alma emrini kural olarak yazılı şekilde kolluk birimlerine verir; fakat gecikmesinde sakınca bulunan hallerde anılan emri, daha sonra yazılı olarak iletmek koşulu ile sözlü olarak da verebilir.

Yakalama kararı kimlere verilir?​

Yakalama kararı kimlere verilir?
Görev halinde iken karşı koyan ve mukavemette bulunanlara karşı yakalama kararı verilir. Haklarında daha önce verilmiş yakalama kararı bulunanları yakalama yetkisi vardır. Uyuşturucu madde bulunduran, satan ya da kullananları da kolluk kuvvetlerinin yakalama yetkisi mevcuttur.

Gözaltına alınan kişinin hakları nelerdir?​

Gözaltına alınan kişinin hakları nelerdir?
Gözaltına Alınan Kişinin Hakları Nelerdir?
- Gözaltına alınan şüphelinin kendisine isnat edilen suçu öğrenme hakkı.
- Kanunda belirtilen süreler içerisinde hakim önüne çıkarılma.
- Gözaltı kararının uzatılmasına ilişkin karara itiraz etme.
- Avukatla (Müdafiyle) görüşme hakkı.

Sarhoş kişinin ifadesi alınır mı?​

Bu yönetmeliğe göre ve mantıken, alkollü olması ve sair nedenlerle özgür iradesi ile ifade veremeyecek durumda olanların ancak doktor raporu ile ifade verebilecek durumda oldukları saptandıktan sonra ifade alma işlemine geçilmesi gerekir.

Ifadesi alınan kişi hangi durumlarda gözaltına alınır?​

Ifadesi alınan kişi hangi durumlarda gözaltına alınır?
Örneğin, şüpheli hakkında yakalama işlemi yapılmış olmasına rağmen kimliği belli değilse, kimliğinin tespiti amacıyla gözaltına alınabilir. Şüphelinin hazır bulunması gereken birtakım işlemler yapılacaksa, şüphelinin bu nedenlerle de gözaltına alınması mümkündür.

Bir kimsenin aynı soruşturma kapsamında yeniden yakalanmasına hangi merci karar verir?​

Bir kimsenin aynı soruşturma kapsamında yeniden yakalanmasına hangi merci karar verir?
Şüphelinin aynı olayla ilgili olarak yeniden ifadesinin alınması ihtiyacı ortaya çıktığında, bu işlem ancak Cumhuriyet savcısı tarafından yapılabilir.
Yakalama kararı çıkarsa ne olur?​
Hâkim veya mahkeme tarafından verilen yakalama emri üzerine soruşturma veya kovuşturma evresinde yakalanan kişi, en geç yirmi dört saat içinde yetkili hâkim veya mahkeme önüne çıkarılamıyorsa, aynı süre içinde en yakın sulh ceza hâkimi önüne çıkarılır; serbest bırakılmadığı takdirde, yetkili hâkim veya mahkemeye en …

Yakalama emri nasıl kaldırılır?​

Yakalama emri nasıl kaldırılır?
Yakalamanın çeşidi ne olursa olsun kararın kaldırılması mümkün. Yakalama kararı kaldırma için devreye yetkili mahkeme ile hakim girmektedir. Yani bu kararı veren yetkili merciinin aynı yönde karar vermesi beklenir. Ancak bu şekilde kararın kaldırılması mümkün olacaktır.

Tutuklama kararı kim verir?​

Tutuklama kararı kim verir?
Tutuklama Kararını Kim Verir? Tutuklama kararı, hakim veya mahkeme tarafından verilir. Ceza yargılaması, soruşturma ve kovuşturma olmak üzere iki ana aşamadan oluşur. Soruşturma, suç şüphesi ile başlar, şüpheli hakkında düzenlenen iddianamenin kabulüyle sona erer.

Şüpheli ifadesi nasıl alınır?​

Şüpheliyi ifade vermeye çağırma, şüphelinin öncelikle emniyet müdürlüğüne, jandarmaya, polis merkezine veya savcılığa davet edilmesi suretiyle olur. İfadesi alınacak kişi davetiye ile çağrılır; çağrılan kişiye çağrılma nedeni açıkça belirtilir; gelmezse zorla getirileceği yazılır (CMK m.145).

Polis hangi durumlarda gözaltına alabilir?​

Polis hangi durumlarda gözaltına alabilir?
Cumhuriyet savcısı, hakkında yakalama işlemi yapılmadığı halde emniyet müdürlüğüne (polis merkezi, karakol) kendiliğinden gelen bir şüpheli hakkında da gözaltına alma kararı verebilir. Böyle durumlarda kolluk öncelikle kişinin kolluğa kendiliğinden geldiğine dair bir yakalama tutanağı düzenlemektedir.
 
Gözaltına alma kararını verme yetkisi kural olarak Cumhuriyet Savcısı'na aittir. Cumhuriyet Savcısı, gözaltına alma emrini genellikle yazılı olarak kolluk birimlerine verir; ancak gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda sözlü olarak da verebilir.

Yakalama kararı ise genellikle görev halindeyken karşı koyan ve mukavemette bulunan kişilere verilir. Ayrıca haklarında önceden verilmiş yakalama kararı bulunanlar da yakalanabilir. Uyuşturucu madde bulunduran, satan ya da kullanan kişiler de kolluk kuvvetlerinin yakalama yetkisine tabidir.

Gözaltına alınan kişinin hakları arasında kendisine isnat edilen suçu öğrenme hakkı, kanunda belirtilen süreler içinde hakim önüne çıkarılma hakkı, gözaltı kararının uzatılmasına karşı itiraz etme hakkı ve avukatla görüşme hakkı bulunmaktadır.

Sarhoş bir kişinin ifadesi alınırken, alkollü olduğu veya başka sebeplerle özgür iradesiyle ifade veremeyecek durumda olduğu tespit edildiğinde, ancak doktor raporu ile ifade alınabilir.

Ifadesi alınan kişinin gözaltına alınması durumunda ise, örneğin kimliği belirlenemeyen bir şüpheli için kimlik tespiti amacıyla veya şüphelinin bulunması gereken işlemler için gözaltına alma işlemi yapılabilmektedir.

Aynı soruşturma kapsamında bir kişinin yeniden yakalanması gerektiği durumunda, bu kararı verme yetkisi Cumhuriyet Savcısı'na aittir. Ancak şüphelinin aynı olayla ilgili olarak yeniden ifadesinin alınması gerektiğinde de yine Cumhuriyet Savcısı bu işlemi gerçekleştirir.

Yakalama emri çıktığında, soruşturma veya kovuşturma evresinde yakalanan kişi en geç yirmi dört saat içinde yetkili hâkim veya mahkeme önüne çıkarılamazsa, en yakın sulh ceza hâkimine çıkarılabilir. Ancak serbest bırakılmazsa, yetkili hâkim veya mahkemeye yönlendirilir.

Yakalama emrinin kaldırılması için yetkili mahkeme veya hakimin aynı yönde karar vermesi gerekmektedir. Tutuklama kararı ise hakim veya mahkeme tarafından verilir. Şüpheli ifadesi ise genellikle emniyet müdürlüğüne, jandarmaya, polis merkezine veya savcılığa davet edilerek alınır.

Son olarak, polis genellikle hakkında yakalama işlemi yapılmamış olsa bile emniyet müdürlüğüne kendiliğinden gelen şüpheliler hakkında da gözaltına alma kararı verebilir. Bu durumda kolluk öncelikle kişinin kolluğa kendiliğinden geldiğine dair bir yakalama tutanağı düzenler.
 

Similar threads

Geri
Üst