AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kurakliktan etkilenen 41 il hangileri?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kuraklıktan etkilenen 41 il hangileri?​

“Nisan ve mayıs ayında aşırı sıcak esen rüzgâr, toprak yüzeyini kuruttu ve başta Konya olmak üzere Çankırı, Aksaray, Ankara, Afyonkarahisar, Çorum, Denizli, Nevşehir, Niğde, Kayseri, Kütahya, Eskişehir, Kırıkkale gibi illerde kuraklık zararını artırdı.

Uzun süreli görülecek bir kuraklık sonucu neler yaşanır?​

Uzun süreli görülecek bir kuraklık sonucu neler yaşanır?
Uzun süreli kuru hava, nem azlığı yaratarak orman ve su kaynaklarında azalmaya neden olduğundan, ciddi çevresel, ekonomik, kent hayatı, kalkınma, teknoloji, gıda, temiz su ve sağlık sorunları ortaya çıkar. Bunun yanı sıra ciddi anlamda tarıma da etkisi vardır.

Kuraklık hangi yıllarda oldu?​

Türkiye’de son yıllarda yıllık yağış ve kış yağışlarının değişimi ile bazı yıllarda ciddi kuraklıklar yaşanmıştır. 2013-2014, 2007-2008, 2001, 1996, 1989-1990, 1983-1984, 1971-1974 yıllarında geniş alanlarda ve şiddetli kuraklıklar yaşanmıştır. 2007-2008 kuraklığı, Aralık 2006’den Aralık 2008’e kadar devam etmiştir.

Ülkemizde en kurak yer neresidir?​

Ülkemizde en kurak yer neresidir?
İç Anadolu Bölgesi’nde Konya, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Kayseri, Eskişehir, Ankara, Sivas ve çevreleri hariç diğer kesimlerinde, Karadeniz Bölgesi’nin ortası ile batısında (Bolu ve çevresi hariç), Doğu Anadolu Bölgesi’nde kuzeybatısı ile orta kesimlerinde, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Mardin ve çevresinde.
Türkiye’de kaç ilde kuraklık var?​
Türkiye Ziraat Odası Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2020-2021 Tarımsal Üretim Dönemi Kuraklık Risk Tahmin Raporu paylaştı. Bayraktar, Türkiye’de 22 ilde tarımsal kuraklık tehlikesinin devam ettiğine dikkat çekti.

Kuraklık olan iller hangileri?​

Kuraklık olan iller hangileri?
Son bir yıllık yapılan kuraklık değerlendirmeleri ile ilgili bilgi veren Kuzu, “Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Tokat, Sivas, Samsun ve Çorum civarları ile İstanbul, Erzurum, Antalya, Mersin, Adana, Nevşehir, Kütahya ve Denizli illerinin bir bölümünde meteorolojik açıdan olağanüstü kuraklığın yaşandığı …

Kuraklığı önlemek için neler yapılabilir?​

Kuraklığa 11 Maddede Çözüm
- Doğadan su çalmayı bırakın.
- Kayıp-kaçağı önleyin. 5,8 milyar m³ su çekilmiş, belediyelere bunun sadece 3,7 milyar m³’ü dağıtılmış.
- Kirlettiğiniz suyu tam temizleyip geri verin!
- Suda “kullan-at” politikasını bırak.
- Atık su parasını boşa harcama!

Kuraklık sonucunda ne olur?​

Kuraklık sonucunda ne olur?
Kuraklığın Ekonomik Etkileri
- Üründe Kayıp.
- Süt ve Çiftlik Hayvanları Kaybı
- Kereste Üretiminde Kayıplar.
- Balık Üretiminde Kayıplar.
- Ulusal Büyümede Kayıp.
- Ekonomik Gelişmede Gecikme.
- Yiyecek üretiminde düşüş
- Yiyecek stoklarında azalma.

2022 de kuraklık olacak mı?​

Tarım açısından kuraklık riskinin devam ettiğini vurgulayan Şen, “2022’de de sıkıntı devam edecek. Temiz suyun yüzde 75’i tarımsal sulamaya, yüzde 3’ü içmeye, geri kalanı sanayiye gidiyor. O açıdan yetmiyor su” diye konuştu.

En son ne zaman kuraklık oldu?​

En son ne zaman kuraklık oldu?
Son 60 yıl içerisinde kurak geçen 1930-1934, 1947-1950, 1955-1962, 1970, 1972-1973, 1977, 1982-1984, 1994 yılları hala hatırlardadır.
Türkiyede kuraklık var mı?​
“Kuraklık sürüyor. Şen’e göre kuraklık bir senede bitmez. Ayrıca iklim değişikliğinden dolayı Türkiye zaten kuraklık riski altında. Tarım açısından kuraklık riskinin devam ettiğini vurgulayan Şen, “2022’de de sıkıntı devam edecek.

Kurak bölgeler nerelerdir?​

Kurak bölgeler nerelerdir?
Dünyanın en kurak 10 yeri
- PELİKAN BÖLGESİ- NAMİBİYA. Güney Afrika’daki bu bölgenin yıllık yağış oralaması yalnızca 8.13 milimetre!
- IQUIQUE – ŞİLİ
- HALFA VADİSİ, SUDAN.
- ICA, PERU.
- LUKSOR, MISIR.
- ASWAN, MISIR.
- EL KUFRAH, LİBYA.
- ARICA, ŞİLİ

2021 de kuraklık olacak mı?​

Avrupa Birliği Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne göre 2021, dünya genelinde kayıtlara geçen en sıcak beşinci yıl oldu. Ayrıca 2021’de sıcak ve kurak hava koşulları Akdeniz bölgemizde yangın mevsimini uzattı. Yaşadığımız bu durum, tarım alanlarına zarar vermenin dışında, sularımızın da azalmasına neden oldu.

Türkiye’de kuraklık hangi illerde var?​

Türkiye’de kuraklık hangi illerde var?
2021 yılına ait 12 aylık (Ocak-Aralık 2021) SPI kuraklık haritasına göre;
- Ege Bölgesi’nde Aydın, Denizli Kütahya (Simav) ve çevrelerinde,
- Akdeniz Bölgesi’nde Antalya, Burdur, Mersin (Anamur), Osmaniye, Kahramanmaraş, Kilis ve çevrelerinde,

Kuraklık desteğinden hangi iller yararlanıyor?​

19 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe giren karara göre, Ankara, Çorum, Eskişehir, Kayseri, Konya, Malatya, Muş, Nevşehir, Niğde, Siirt, Yozgat, Kilis, Sıvas destekten yararlanacak iller…

Kac ilde kuraklık var?​

Kac ilde kuraklık var?
Türkiye Ziraat Odaları Birliği 2020-2021 Tarımsal Üretim Dönemi Kuraklık Risk Tahmin Raporunu yayımladı. Rapora göre, azalan yağışlar 22 ilde tarımsal kuraklığa neden oldu. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, özellikle buğday rekoltesinde ciddi kayıp yaşandığını söyledi.
Türkiye’de kuraklık ne zaman sona erecek?​
Demirhan ayrıca Türkiye’nin 2030’a kadar su fakiri olma ihtimalinin çok yüksek olduğuna dikkati çekerek, dünyanın iklim politikalarında değişikliğe gidilerek önlemler alınmaması halinde 2100 yılına kadar sıcaklıkların artmasının normal olduğunu vurgulayarak “Sıcak ve kurak bir döneme giriyoruz” uyarısı yaptı.

Hangi bölgelerde kuraklık var?​

Hangi bölgelerde kuraklık var?
Çöl ikliminin hakim olduğu şehir de yağış miktarı çok az. Mısır – Aswan Mısır’da ki Nil’in kıyısında bulunan bir diğer kurak yer de Aswan. Yıllık yağış miktarı da ortalama Luksor gibi 0.8 milimetre civarında. Namibya – Pelikan Güney Afrika’da Namibya’nın Pelikan Bölgesi kurak yerlerden bir diğeri.

Türkiyede kuraklık en çok nerede görülür?​

Yağışın yanında; sıcaklık, bağıl nem, güneşlenme süresi gibi faktörler eklenerek kuraklık hesaplandığında durum değişir. Buna göre, Doğu Akdeniz’in ve İç Anadolu tamamı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bir bölümü kurak, hatta bazı alanlar çok kurak ve çöl kabul edilmektedir.

Kuraklık desteği hangi ürünlere veriliyor?​

Kuraklık desteği hangi ürünlere veriliyor?
Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olarak kuru şartlarda ekilen arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf, mercimek ve nohut ürünlerini kapsayan kuraklık destekleme ödemeleri için TBMM Genel Kurulu’nda açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ödeme tarihini duyurdu.

Kuraklık desteği 2021 ne zaman ödenecek?​

Buna göre; T.C kimlik numarasının son rakamı “8” olanlar 17 Aralık 2021 Cuma günü saat 18.00 den itibaren ödenmeye başlandı, “6” olanlar 24 Aralık 2021 tarihinde, “4” olanlar 31 Aralık 2021 tarihinde, “2” olanlar 07 Ocak 2022 tarihinde ve “0” olanlar 14 Ocak 2022 tarihinde ödeme yapılacaktır.

2021 kuraklık ne zaman ödenecek?​

2021 kuraklık ne zaman ödenecek?
Çiftçiye kuraklık desteği ne kadar?​
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerinde resmi olarak kaydı bulunan çiftçiler için verilecek olan kuraklık desteği, verim kaybına göre dekar başına 30 liradan 100 liraya kadar çıkabilmektedir.

Kuraklık desteği 2021 ne kadar?​

Kuraklık desteği 2021 ne kadar?
Kuraklık desteği 2021 yattı mı, ne zaman yatacak? Kuraklık desteği ödemeleri yakından takip ediliyor. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerinde resmi kaydı bulunan çiftçiler, dekar başına 30 liradan 100 liraya kadar ödeme alacak.

Kuraklık Odemesi kac tl?​

2021 yılında kuraklıktan etkilenen çiftçilere destek açıklandı. Yüzde 30 verim kaybına dönüm başı 30 TL, yüzde 50 verim kaybına 50 TL ödenecek.

Kuraklık desteği hangi ürünlere verilecek?​

Kuraklık desteği hangi ürünlere verilecek?
Bir defaya mahsus olarak yapılacak ödemeler, Ziraat Bankası aracılığı ile gerçekleştirilecek. Destekten yararlanacakların, Çiftçi Kayıt Sistemi içinde bulunmaları ve arpa, buğday, nohut, mercimek, yulaf ve çavdar ürünlerini ekmiş olmaları gerekiyor.

Kuraklık hangi illerde var?​

İki farklı metoda göre ölçümler yapılarak hazırlanan 2021 Haziran Ayı Meteorolojik Kuraklık Durumu haritalarında SPI metodu sonuçlarına göre Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere ülkenin doğusu, güney Ege ve Aksaray “olağanüstü kurak” gösterildi.

Türkiye’de kuraklık nerede görülür?​

Türkiye’de kuraklık nerede görülür?
 
Türkiye'de kuraklıktan etkilenen 41 il arasında Konya, Çankırı, Aksaray, Ankara, Afyonkarahisar, Çorum, Denizli, Nevşehir, Niğde, Kayseri, Kütahya, Eskişehir, Kırıkkale gibi iller bulunmaktadır. Bu illerde aşırı sıcak ve kurak hava nedeniyle tarım, su kaynakları ve çevre üzerinde olumsuz etkiler görülmektedir.

Kuraklık uzun süre devam ettiğinde çevresel, ekonomik, kent hayatı, kalkınma, teknoloji, gıda, temiz su ve sağlık sorunları ortaya çıkar. Ormanlar ve su kaynakları azalabilir, tarımsal üretim olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle kuraklıkla mücadele önemlidir.

Türkiye'de son yıllarda geniş alanlarda ve şiddetli kuraklıklar yaşanmıştır. Örneğin, 2013-2014, 2007-2008, 2001, 1996, 1989-1990, 1983-1984, 1971-1974 yıllarında Türkiye genelinde şiddetli kuraklıklar görülmüştür.

Ülkemizin en kurak bölgeleri İç Anadolu Bölgesi'nde, özellikle Konya, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Kayseri, Eskişehir, Ankara, Sivas gibi iller ile Karadeniz Bölgesi'nin ortası ve batısı, Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzeybatısı ve orta kesimleri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Mardin ve çevresidir.

2022 yılında da kuraklık riskinin devam edeceği belirtilmektedir. Temiz suyun büyük bir kısmının tarımsal sulamada kullanılması ve iklim değişikliklerinin etkileri nedeniyle kuraklık sıkıntısının devam edeceği ifade edilmektedir.

Kuraklıkla mücadele için su kaynaklarının verimli kullanılması, su kaybının önlenmesi, atık suyun temizlenerek tekrar kullanılması gibi önlemler alınmalıdır. Ayrıca tarımsal sulama yöntemlerinin daha verimli hale getirilmesi de kuraklıkla mücadelede önemli bir adımdır.
 
Geri
Üst