AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kuraklik sebebi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kuraklık sebebi nedir?​

Hava sıcaklığının havadaki nem miktarını önemli ölçüde etkilemesi kuraklığın ana sebebidir. Yağışlarda ciddi bir düşüş gözlemlenirse o zaman nem dengesi ciddi anlamda etkilenmiş demektir. Yağışın azlığına bağlı olarak sıcaklık artışlarından kaynaklı kuraklık oluşacaktır.

Kuraklık nelere yol açar?​

Kuraklıktan doğal çevreden, insan yaşamına kadar hemen her canlı etkilenmektedir. Topraktaki nemin azalması ağaçların ve ormanlık alanların azalmasına yol açar. Tarım alanları yeterince sulanamadığından verim düşer. Tarımda görülen zarar ekonomiye de yansır.
Kuraklığın insanlara etkisi nedir?
Kuraklığın Sosyal Etkileri
Kuraklığı önlemek için ne yapmalıyız?
– Kirli sular arıtılarak tekrar kullanılmalıdır. – Havadaki nemi artıracak ağaçlık alanlar artırılmalıdır. – Betonlaşma engellenmelidir. – Doğaya zarar verecek zararlı gaz ve çöpleri ortaya enerji türlerinin kullanılması engellenmelidir.

Türkiye’de neden kuraklık var?​

Küresel ısınma. İklim değişikliği ile birlikte Türkiye’nin içinde yer aldığı Akdeniz havzasında zamanla kuraklık şiddetlenecektir. 1970-2000 dönemi ile kıyaslandığında, 2020-2050 dönemi ortalama sıcaklıkları özellikle yazın ve Güneydoğu Anadolu’da 2 °C daha fazla olması beklenmektedir.

Kuraklığı önlemek için neler yapılabilir?​

Kuraklığa 11 Maddede Çözüm
- 11 MADDEDE ÇÖZÜM.
- 1- Doğadan su çalmayı bırakın.
- 2- Kayıp-kaçağı önleyin. 5,8 milyar m³ su çekilmiş, belediyelere bunun sadece 3,7 milyar m³’ü dağıtılmış.
- 3- Kirlettiğiniz suyu tam temizleyip geri verin!
- 4- Suda “kullan-at” politikasını bırak.
- 5- Atık su parasını boşa harcama!
Kuraklık devam ederse ne olur?
Etkileri. Uzun süreli kuru hava, nem azlığı yaratarak orman ve su kaynaklarında azalmaya neden olduğundan, ciddi çevresel, ekonomik, kent hayatı, kalkınma, teknoloji, gıda, temiz su ve sağlık sorunları ortaya çıkar. Bunun yanı sıra ciddi anlamda tarıma da etkisi vardır.
Kuraklık nedir uzun bilgi?
Bir bölgede nem miktarındaki geçici dengesizliğin o bölgedeki su kıtlığı ile ilişkisi olarak kabaca tanımladığımız kuraklık doğal bir iklim olayıdır ve herhangi bir zamanda herhangi bir yerde meydana gelebilir. Kuraktan nemli iklim tiplerine kadar her yerde görülebilir.

Kuraklığa karşı alınacak önlemler nelerdir?​

Kuraklığa Karşı Alınabilecek Tedbirler
- Su kaynaklarında sürdürülebilirlik için doğal çevre, yeşil alanlar ve ormanlık alanlar korunmalıdır.
- Boş arazilerde ağaçlandırma yapılmalı; doğal yeşil alanlar genişletilmelidir.
- Sulama ve endüstri sektörlerinde su tasarrufu için yenilikçi yöntemler ve cihazlar kullanılmalıdır.

Kuraklıkla nasıl başa çıkılır?​

Bu yılki kuraklık ne zaman bitecek?
Demirhan ayrıca Türkiye’nin 2030’a kadar su fakiri olma ihtimalinin çok yüksek olduğuna dikkati çekerek, dünyanın iklim politikalarında değişikliğe gidilerek önlemler alınmaması halinde 2100 yılına kadar sıcaklıkların artmasının normal olduğunu vurgulayarak “Sıcak ve kurak bir döneme giriyoruz” uyarısı yaptı.
Heyelan öncesi alınacak tedbirler nelerdir?
Arazi çalışmaları yapılmalı, heyelan riskinin olduğu yerler yerleşime açılmamalıdır. Yamaçların doğal dengesini bozmadan açılan drenaj kanalları açılarak geçirimli tabakaların fazla su almaları önlenmelidir. Heyelan ihtimali olan yamaçlarda yol ve kazı çalışmaları dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.
 
Geri
Üst