Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kur Korumali mevduat nasil oluyor?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kur Korumalı mevduat nasıl oluyor?​

Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası’nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür. Bu sayede birikimlerinin kur kaynaklı herhangi bir kayıp yaşanmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Kur korumali mevduat ne getirdi?​

Kur korumali mevduat ne getirdi?
Geri kalan 9 milyar lirası kurdaki artış nedeniyle Hazine tarafından karşılanacak. Yapılan hesaplamalar 570 milyar lira tutarındaki KKM hesabının bu düzeyde kalması halinde bile yıl sonunda Hazine ve Merkez Bankası’na 50 ila 100 milyar lira yük getireceğini gösteriyor.

KKM ilk odeme ne zaman?​

“Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde Türk Lirası’na istikrar kazandırmak ve dolarizasyon eğilimini tersine çevirerek döviz kurunun enflasyon üzerindeki baskısını hafifletmek amacıyla 2021 yılı Aralık ayında devreye alınan Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılmak Hesabı (KKM) uygulamasında ilk ödemeler 3 aylık vade …

Kur Korumalı TL vadeli mevduat kimler katılabilir?​

Kur Korumalı TL vadeli mevduat kimler katılabilir?
Soru 1: Kur Korumalı Hesabı (KKH) kimler açabilir? Cevap: Hesap sahibinin “yurt dışında işçi, serbest meslek ve müstakil iş sahibi Türk vatandaşı ya da Türkiye’de kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek kişi olması” gerekmektedir.
Kur Korumalı Mevduat Hesabı ne zaman başladı?​
“Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde Türk Lirası’na istikrar kazandırmak ve dolarizasyon eğilimini tersine çevirerek döviz kurunun enflasyon üzerindeki baskısını hafifletmek amacıyla 2021 yılı Aralık ayında devreye alınan Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesabı (KKM) uygulamasında ilk ödemeler üç aylık vade …

Kur Korumalı mevduat 3 ayda ne getirdi?​

Kur Korumalı mevduat 3 ayda ne getirdi?
Kur korumalı mevduat (KKM) hesabı açanların ilk 3 aylık vadeleri sona eriyor. 100.000 TL’lik KKM hesabı açan bir tasarruf sahibine yıllık yüzde 17’lik azami faiz oranı üzerinden normalde 3 ayda 4.284 TL ödeme yapılacaktı. Ancak dolar/TL’nin 14.82’ye ulaşmasıyla 20.000 TL ödeme yapılacak.

KKM ödemeleri ne zaman 2022?​

Vatandaşlarımız tarafından büyük ilgi gösterilen yenilikçi bir ürünümüz olan KKM’de, 22 Mart 2022 tarihi itibarıyla 270 milyar TL’si Hazine destekli KKM ve 321 milyar TL’si TCMB destekli Dövizden/Altından Dönüşümlü KKM olmak üzere toplam 591 milyar TL büyüklüğe ulaşılmıştır.

KKM ne kazandırdı?​

KKM ne kazandırdı?
Bakanlığın açıklamasına göre sistemde bulunan mevduat, 22 Mart itibariyle 270 milyar lirası Hazine destekli KKM ve 321 milyar lirası TCMB destekli dövizden/altından dönüşümlü KKM olmak üzere toplam 591 milyar lira büyüklüğe ulaştı.

Kur Korumalı Mevduat Hesabı ne zaman başlıyor?​

Kur Korumalı Mevduat sistemi ilk kez 21 Aralık 2021 tarihinde açılmaya başlandı. Ürün, gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranını kıyaslayıp, yüksek olan oran üzerinden hesabı nemalandıracak. Yeni mevduat ürününe stopaj uygulanmayacak.
 
Kur Korumalı mevduat, Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki farkın ödenmesini gerektiren bir mevduat ürünüdür. Bu ürünün temel amacı, birikimlerin kur kaynaklı kayıplarını engellemeye yardımcı olmaktır.

Kur korumalı mevduatlar, özellikle Türk döviz kurlarındaki dalgalanmalara karşı koruma sağladığı için yatırımcılar için önemli bir enstrümandır. Bu sayede yatırımcılar, olası kur risklerine karşı korunma sağlayarak birikimlerini güvence altına alabilirler.

Kur korumalı mevduat hesabı, özellikle Hazine destekli olanlarıyla dikkat çekmektedir. Bu hesaplar sayesinde oluşabilecek kur artışlarından Hazine'nin bir kısmını ya da tamamını karşılaması söz konusu olabilmektedir. Ayrıca, Vadeli mevduat hesabı gibi faiz kazancı da elde edilebilir.

Kur korumalı mevduatlar genellikle belirli bir vadeye sahiptir ve vade sonunda kur artışı ya da azalışına bağlı olarak kar ya da zarar ortaya çıkabilir. Bu nedenle yatırımcıların vade sonuna kadar beklemesi önemlidir.

KKM hesaplarına katılım şartları genellikle belirli kriterlere bağlıdır. Örneğin, Kur Korumalı Hesabı'nı (KKH) açabilmek için hesap sahibinin yurt dışında işçi, serbest meslek sahibi Türk vatandaşı ya da Türkiye'de kanuni yerleşim yeri bulunan bir gerçek kişi olması gerekmektedir.

Özetle, Kur Korumalı mevduatlar yatırımcılara kur risklerinden korunma imkanı sunan, faiz kazancı elde etmelerini sağlayan ve Hazine destekli olması durumunda ek bir güvence sunan önemli bir yatırım aracıdır. Katılım şartlarına ve hesap açma süreçlerine dikkat edilmesi, potansiyel kazançların ve risklerin daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir.
 
Geri
Üst