Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kur farkindan vergi alinir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.235
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kur farkından vergi alınır mı?​

Maddesi hükmü ile şirketlerden kur korumalı TL mevduat hesabına geçenlerin 31.12.2021 kur farkı gelirleri kurumlar vergisinden istisna edilmiş bulunmaktadır.

Kur zararı vergiden düşer mi?​

Kurumlar Vergisinde yapılan düzenleme ile birlikte döviz ve altın cinsi hesapların kur korumalı mevduat hesaplarına çevrimi neticesinde elde edilen kazançlar (kur farkı ve faiz geliri) kurumlar vergisinden ve gelir vergisinden istisna edilmiştir.
Kur farkı vergisi yüzde kaç?
Kur farkı, faturanın kesildiği dönemde teslime konu olan mal ya da hizmetin tabi olduğu KDV oranı kullanılacaktır. Örneğin kesilen mal/hizmet faturasında %18 KDV uygulandı ise kur farkı faturasının KDV oranı %18 olacaktır.

Kur farkı vergisi ne demek?​

Düzenlenmiş faturaların tutarlarının tahsil günü geldiğinde, fatura tarihi ile tahsilat tarihi arasında bir kur farkı oluşması durumunda; iki taraftan hangisinin lehine bir kur farkı oluşmuşsa, bu farktan kaynaklanan tutar fatura edilir. Bu faturaya da kur farkı faturası denir.

Kur farkı giderleri hangi hesapta izlenir?​

Olumlu kur farkları ilgili hesaba borç karşılığında 780 no.lu hesaba alacak, Olumsuz kur farkları ise 780 no.lu hesaba borç karşılığında ilgili hesaba alacak kaydedilir.
Kur farkı zararı hangi hesaba atılır?
Ancak, KDV sirkülerinde de açıklandığı üzere kur farklarının iç yüzde uygulanmak suretiyle fatura edilmesi gerekmektedir. Yani kur farkı hesabı kapatılarak, 391- Hesaplanan KDV hesabına bir kayıt yapılmak zorundadır.

Kur farki faturası kesmek zorunlu mu?​

Kısaca cevaplayalım evet zorunludur. 30 Haziran 2007 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete’de belirttiği gibi, döviz cinsinden bir işletme bir hizmet ya da mal sattıysa ve faturanın düzenlendiği tarih ve KDV’nin beyan edildiği tarih arasında işletmenin lehine kur farkı var ise Kur Farkı Faturası düzenlenmesi zorunludur.

Kur farkı hesaplaması nasıl yapılır?​

Örneğin fatura miktarını 2.000 Amerikan Doları ve kur da 5,00 TL üzerinden baz alınmış olsun. Tahsilat günü geldiğinde kur 5,26 olarak gerçekleşmiş ve ödeme de buna göre yapılsın. Bu durumda, fatura tutarı 2.000x 5=10.000TL olarak gerçekleşmişken, ödemenin hesabı 2.000×5,26=10.520 TL olacaktır.
 
Geri
Üst