Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kupffer Hucresi ne yapar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.514
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kupffer Hucresi ne yapar?​

Karaciğerdeki Kupffer mononükleer fagositik sistemin bir parçasıdır. Kupffer hücreleri, karaciğerin makrofajlarıdır, stellat makrofaj ya da stellat hücreler olarak da bilinir (stellate: yıldızımsı). Kupffer hücreleri fagositoz yapar, patojenlere karşı karaciğer ve sistemik cevapta rol alır (mediatör salgılar).

Kupffer hücreleri nereden gelişir?​

Kupffer hücreleri veya Browicz-Kupffer hücreleri karaciğerde bulunan ve retiküloendotelyal sistemin bir bölümünü oluşturan özelleşmiş makrofajlardır.

Mononükleer fagositik sistem neyi tanımlar?​

Mononükleer fagositik sistem neyi tanımlar?
Tek çekirdekli fagositik sistem veya mononükleer fagositik sistem, bağışıklık sisteminin, yutma özelliğine sahip (fagositik) hücrelerini içeren ve bu hücrelerin pinositoz ve fagositoz yapmasıyla, vücut savunması ve artıkları temizleme işlerinde görev alan parçasıdır.

Fagositoz anlamı nedir?​

Fagositoz sözlük manasıyla Hücre yemesi demektir. Bir maddenin hücre içine alınması işlemidir. Sırasıyla; hücreye tutunma, hücre içine alınma, fagozom(fagositik koful) oluşumu ve sindirim kademelerinden oluşur. Hücre zarından geçemeyen büyük katı moleküllerin yalancı ayaklarla hücre içine alınmasıdır.

Karaciğer nereden gelişir?​

Embriyolojik olarak karaciğer, germ tabakalarından biri olan endodermden gelişen ön bağırsak ile mezenşimden gelişir.

Hepatositler nereden gelişir?​

Hepatositler nereden gelişir?
Hepatosit, karaciğerin ana parankim hücresi. Karaciğerin yaklaşık %70-85’ini bu hücreler oluşturmaktadır. Protein ve safra üretir. Karbonhidratlardan yağ asiti ve trigliserid sentezler.
Aşağıdakilerden hangisi mononükleer fagositik sisteme aittir?​
Mononükleer fagositer sisteme ait olan hücreler nelerdir… Monosit, makrofaj, mikroglia, karaciğerde Kuppfer hücreleri, dalak ve lenf bezi sinüs histiyositleri, derinin langerhans hücreleri (Birbeck granülleri içerir) akciğerde alveoler makrofajlar ve osteoklastlardan oluşur. Fibroblast bu gruba girmez.
Doku makrofajları nerelerde bulunur?​
Makrofajlar, hücresel atıkları, yabancı maddeleri, mikropları, kanser hücrelerini ve yüzeyinde sağlıklı vücut hücrelerine özgü proteinlere sahip olmayan her şeyi fagositoz olarak adlandırılan bir süreçle yutar ve sindirir. Bu büyük yiyici hücreler, esasen tüm dokularda bulunur.

Sinus Histiyositozu nedir?​

Sinus Histiyositozu nedir?
AMAÇ: Sinüs histiyositozis (Rosai-Dorfman Hastalığı) masif lenfadenopatilerle seyreden, etyolojisi bilinmeyen ve sıklıkla lenfoma ile karışan nadir histiyositik bir hastalıktır. Genellikle çocuklarda ve adelosanlarda görülmekle birlikte her yaşta ortaya çıkabilir.
 
Kupffer hücreleri, karaciğerdeki özelleşmiş bir tip makrofajdır ve mononükleer fagositik sistemin bir parçasıdırlar. "Mononükleer fagositik sistem" bağışıklık sisteminde bulunan ve yutma (fagositik) özelliğe sahip hücreleri tanımlar. Bu sistem, vücut savunması ve artıkların temizlenmesi gibi işlevlerde rol alır. Monosit, makrofaj, mikroglia, Kuppfer hücreleri, sinüs histiyositleri, langerhans hücreleri, alveoler makrofajlar ve osteoklastlar gibi hücreler bu sisteme aittir.

Fagositoz ise bir maddenin hücre içine alınma işlemidir ve hücre yemesi olarak da bilinir. Hücre zarından geçemeyen büyük katı moleküllerin yalancı ayaklarla hücre içine alınması sürecidir.

Karaciğer embriyolojik olarak endoderm tabakasından gelişen ön bağırsak ve mezodermden gelişir. Hepatositler ise karaciğerin ana parankim hücreleridir ve yaklaşık olarak karaciğerin %70-85'ini oluştururlar. Karbonhidratlardan yağ asitleri ve trigliserid sentezlemek gibi önemli görevleri vardır.

Doku makrofajları ise hücresel atıkları, yabancı maddeleri, mikropları, kanser hücrelerini ve diğer yabancı cisimleri sindirirler. Bu makrofajlar, tüm dokularda bulunabilirler.

Rosai-Dorfman Hastalığı olarak da bilinen Sinus Histiyositozu, genellikle lenf bezlerinde büyümeye neden olan nadir bir histiyositik hastalıktır. Etyolojisi tam olarak bilinmese de genellikle çocuklar ve ergenlik döneminde olan bireylerde görülür. Lenfomanın belirtileriyle karışabilen bir hastalıktır.
 
Geri
Üst