AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kumanda Devreleri nedir ne amacla kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kumanda Devreleri nedir ne amaçla kullanılır?​

Kumanda devreleri; asenkron motorun ileri , geri , kesik çalıştırma , yol verme vb. uygulamalarında kullanılan devrelerdir. Buton, anahtar, paket şalter, sınır anahtarı vb. yapılardan oluşur. Bu devreler ile kontaktör, röle vb. yapılar kontrol edilerek asenkron motor kontrolü gerçekleştirilir.

Güç devresi ne demek?​

Güç devresi, fazlardan motora veya yüke giden akımın taşındığı devredir. Bundan dolayı seçilecek devre elemanları yüksek akıma dayanabilecek şekilde seçilmelidir. Fazlardan alınan enerji sigorta, kontaktörün güç kontakları, aşırı akım rölesi ve motor sıralamasıyla iletilir.

Kesik çalıştırma ne demektir?​

Kesik çalıştırma ne demektir?
Kumanda devrelerinde Başlatma butonuna paralel kontak bağlamaya mühürleme denir.

Kumanda ve güç devresi nedir?​

Kumanda ve güç devresi nedir?
Otomatik kumanda devrelerinde motorun çektiği akımın geçtiği devreye güç devresi denir. Otomatik kumanda devrelerinde motorun çektiği akımın geçtiği devreye güç devresi denir. Yani şebeke ile motor arasında motorun çektiği akım yolu şemasıdır. Enerji akışını gösteren ana hatlarla ana devre elemanlarını gösterir.

Elektriksel kilitleme ne demektir?​

Elektriksel kilitleme enversör sistemlerde kullanılan yükü besleyen devre elemanlarının aynı anda devreye girmesini engellemek için oluşturulan elektriksel bir kumanda devresidir. Elektriksel kilitleme devre kesiciler ve kontaktörler ile yapılan enversör sistemlerde yapılabilmektedir.

Buton kilitleme nasıl yapılır?​

İki yollu butonlar arasında yapılan alttaki şekilde görülen bağlantıya, buton kilitleme denir. Böyle bir devrede ileri dönüş kontaktörünün akımı geri butonunun üst kontaklarından, geri dönüş kontaktörünün akımı da ileri butonunun üst kontaklarından devresini tamamlar.

Asenkron motor kumanda teknikleri nelerdir?​

Asenkron motor kumanda teknikleri nelerdir?
Asenkron motor kumanda tekniklerinde, devrede start butonuna basılınca kontaktör enerjilenerek kontaklarını kapatır. Asenkron motora enerji gönderir. Motorun bir yönde (sağ-sol veya ileri-geri) çalışmasını sağlar. Bu çalışma stop butonuna basıncaya yada enerjinin kesilmesine kadar devam eder.

Elektriksel mühürleme ne işe yarar?​

Elektriksel mühürleme ne işe yarar?
Aynı anda M kontaktörünün START butonuna paralel bağlı olan kontağı da kapanır ve akım üzerinden geçmeye başlar. Dolayısıyla START butonu bırakılsa bile akım start butonuna paralel bağlı M kontağından geçerek M kontaktörünü enerjili tutmaya devam eder. Bu olaya mühürleme (elektriksel mühürleme) adı verilir.
 
Kumanda devreleri, asenkron motorun farklı işlemlerini kontrol etmek için kullanılan devrelerdir. İleri, geri, kesik çalıştırma, yol verme gibi uygulamaları gerçekleştirmek amacıyla buton, anahtar, paket şalter, sınır anahtarı gibi yapılar kullanılır. Bu devreler aracılığıyla kontaktör, röle gibi elemanlar kontrol edilerek asenkron motorun hareketine yön verilir.

Güç devresi, fazlardan motora veya yüke giden akımın taşındığı devredir. Yüksek akıma dayanabilecek şekilde seçilen devre elemanları sayesinde fazlardan alınan enerji, sigorta, kontaktörün güç kontakları, aşırı akım rölesi ve motor sıralaması gibi elemanlar aracılığıyla iletilir.

Kesik çalıştırma, kumanda devrelerinde başlatma butonuna paralel kontak bağlamaya mühürleme denir. Bu sayede motorun çalışması sağlanır ve devam etmesi için gerekli adımlar atılır.

Elektriksel kilitleme, enversör sistemlerde kullanılan yükü besleyen devre elemanlarının aynı anda devreye girmesini engellemek için oluşturulan bir elektriksel kumanda devresidir. Bu şekilde güvenli bir şekilde sistemlerin çalışması sağlanır.

Elektriksel mühürleme ise, aynı anda başka kontakları da devreye alarak akımı devam ettiren bir yöntemdir. Bu sayede bir süre boyunca belirli bir devrenin enerjili kalması sağlanır ve güvenliği arttırır.

Asenkron motor kumanda teknikleri arasında start butonuna basıldığında kontaktörün enerjilenerek motorun çalıştırılması, belirli bir yönde çalışmasının sağlanması ve enerjinin kesilmesine kadar devam etmesi gibi adımlar bulunmaktadır. Böylece motorun kontrolü sağlanmış olur.
 
Geri
Üst