AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kum kaliba dokumun avantaj ve dezavantajlari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kum kalıba dökümün avantaj ve dezavantajları nelerdir?​

Yaş kum kalıbın avantajları: Büyük fleksibilitesi* Su ve diğer ilavelerin tazelenmesi ile defalarca kullanımı En ucuz kalıplama yöntemi oluşu….Yaş kum kalıbın dezavantajları :
Kum kaliba döküm nedir?
Kum kalıba döküm en çok kullanılan döküm yöntemlerinden biridir. Çok farklı büyüklükteki parçalara uygulanabilir olması ve kalıplama maliyetinin düşük oluşu başlıca tercih nedenidir. Kum kalıba dökümde genellikle yaş kum kalıba döküm gerçekleştirilir. Burada “yaş” kelimesi kumun nem içermesinden dolayı kullanılmıştır.
Kum esaslı kalıplara döküm yöntemi nedir?
Kum kalıba döküm bir harcanan kalıp yöntemidir, yani katılaşma sonrasında kalıp bozularak parça çıkarılır ve her dökülecek parça için ayrı bir kalıp hazırlamak gerekir. Kalıplama kum esaslı malzemenin bir model etrafına sıkıştırılması ve daha sonra modelin kalıptan çıkarılması ile yapılır.

Kum kalıba dökümün yararları nelerdir?​

Kuru kum kalıplara döküm yönteminin başlıca üstünlükleri: Dayanımı ve metal erezyonuna karşı dayanıklılığı vakumdan daha yüksektir. Taşınırken bozulma tehlikesi daha azdır. Yaş kum kalıplardaki gibi kalıplama sırasında nem miktarının kontrolü kritik değildir.
Kum kalıba döküm aşamaları nelerdir?
•Kalıplama işlemi kalıp kumu kullanılarak yapılır. Sıkıştırılan. kumun içinde modelin boşluğu meydana getirilir.
Kum kalıba döküm yönteminde kalıp boşluğu nasıl oluşturulur?
Kum kalıp içerisindeki boşluk, model (üretilecek döküm parçasının yaklaşık bire bir ölçekli bir kopyası) etrafına kum dökülüp sıkıştırıldıktan sonra kalıp iki parçaya ayrılıp model çıkartılarak oluşturulur. Kalıpta aynı zamanda yolluk sistemi ve besleyici de bulunur.
Kalıp malzemesinin esas görevi döküm boşluğunun şeklini meydana getirmek ve bu şekli, sıvı metal dökülüp katılaşana kadar saklayabilmektir. haliyle düşük kil oranı içeren dolayısıyla bağlayıcı özelliklerini arttırmak için bentonit gibi bağlayıcı ve su ilavesi gerektiren kumlara verilen isimdir.
Yönlendirilmiş Katilaşma nedir?
Geleneksel bir metotla dökülen bir dökümde, yüzeyden merkeze doğru çil bölgesi, kolonsal bölge ve eş eksenli bölge bulunur. Yönlendirilmiş katılaşma olarak adlandırılan bu yöntemle bazen döküm Page 5 8 parçanın tek bir taneden meydana gelmesi sağlanabilir (tek kristal üretimi).
Döküm kusurları nelerdir?
Çelik Döküm Hataları Nelerdir?
 
Geri
Üst