- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.050
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Kulun Rabbine en yakın olduğu an secde halidir ne demek?
Peygamber Efendimiz, ‘Kulun rabbine en yakın olduğu an secdeye vardığı andır. Secdede duayı çokça yapın’ buyurmuştur. Secde sadece namaza has bir eylem değildir. Allah’tan bağışlanma dileğiyle de secdeye kapanılır.Kulun Rabbine en yakın olduğu an ne zamandır?
Hz. Peygamberin haber verdiğine göre gecenin son üçte biri, yani teheccüd namazlarının kılındığı seher vakti, kulun, Rabbinin rahmetine yakın olduğu zamandır. (Tirmizî, Daavât 118; Nesâî, Mevâkît 35) Bu zamanların kıymetini iyi bilmelidir.
Secde kelimesinin sözlük anlamı nedir?
Secde, Arapça kökenli sözcük, İslam dini terimi. Namazda alnı, burnu, el ayalarını, dizleri ve ayak parmaklarını yere koymaya verilen isimdir. Namazın farzlarındandır.
Hangi namazda secdede dua edilir?
Hanefiler, Hz. Huzeyfe’den gelen şu hadis uyarınca secdede “sübhane rabbiyel a’la” duasını okurlar. Huzeyfe (r.a) diyor ki: “Hz. Peygamber rükuunda ‘sübhane rabbiyel azim’; secdesinde de ‘sübhane rabbiyel a’la’ derdi.” (Ebu Davud, II/30).Secdede yapılan dua kabul olur mu?
Hadis-i şerifte, (Kulun Rabbine en yakın hali, namazda secdede ikendir. Secdede çok dua edin. Bu dua kabul olur) ve (Beş vakit namazlardan sonra yapılan dua kabul olur) buyuruldu. (Buhari) Nafile namazlarda, secdede iken dua edilir, farz namazlarda secdede dua edilmez.
Kuranı kerimde secde ne demek?
Tilavet Secdesi, Kuran-ı Kerim içerisinde yer alan bazı ayetleri okuduktan sonra yapılması vacip olan secde türüdür. Kutsal kitabın içerisinde 14 yerde geçen ayetlerin okunması ya da duyulması halinde Tilavet Secdesi gerçekleştirilir.
Arapça scd kökünden gelen sacdat سجدة “yere kapanma, yere kapanarak tapınma” sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice aynı anlama gelen sagd veya sagūdā سجد sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice aynı anlama gelen #sgd סגד kökünden türetilmiştir.
Peygamberimiz secdede ne okurdu?
Peygamber Efendimizin (s.a.v.) iki secde arasında okuduğu dualardan birisi şöyledir: “Allahümma’ğfirlî, verhamnî ve âfinî, vehdinî, verzuknî, vecburnî, verfa’nî.” Anlamı: Allah’ım, beni bağışla, bana merhamet eyle, bana afiyet ver, bana hidayet ihsan et, beni rızıklandır, benim eksiğimi-gediğimi gider ve beni yücelt.
Namazda edilen dua kabul olur mu?