Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kulturel yeterlilik modeli nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kültürel yeterlilik modeli nedir?​

Kültürel Yeterlilik Modeli sağlık, sağlığı geliştirme ve hastalık sürecinde, insanların durumu hakkında kültürel anlaşılmayı geliştirmek için oluşturulan etnoğrafik bir modeldir. Birey, aile ve toplumun etik bakış açılarına temellenir.

Kültürel degerlendirme nedir?​

Her kurum farklıdır. Bu farklılıkları oluşturan kurumsal kültürün bilinmesi ve paylaşılması, kurumun gelişme dinamiğini oluşturur. The Cultural Audit, kurumların kültürel alt yapılarını belirlemeye yönelik bir ölçektir.
Purnell kültürel yeterlilik modeli nedir?
Purnell’in Kültürel Yeterlilik Modeli; sağlığı koru- ma, geliştirme ve hastalıklarla baş etme sürecin- de insanların kültürel olarak anlaşılmasını sağlayan etnoğrafik bir modeldir (Purnell, 2008).

Kültürel bariyerler nelerdir?​

Benzer şekilde, kültürlerarası iletişimde bariyer olarak nitelendirilen unsurlar; “yüksek kaygı, farklılık yerine benzerliği varsaymak, etnomerkezcilik, stereotip ve önyargılar” biçiminde ortaya çıkmaktadır (Jandt, 1998: 47-55,70).

Gündoğumu modeli nedir?​

Gündoğumu modeli, Kültür Bakım Teorisinin teorik ilkeleri ve çoklu boyutlarının keşfedilmesini kolaylaştırmak için araştırmacılara yönelik kavramsal bütünsel bir araştırma rehber olarak geliştirilmiştir.
Giger ve Davidhizar modeli nedir?
davranışları üzerinde kültürel değerler ve onların etkilerini değerlendirmek için geliştirilmiş bir araçtır. Bu model kültürel farklılığı olan hastaları değerlendirmede ve bakım vermede üniversite eğitimi gören hemşirelik öğrencilerinin gereksinimlerinin karşılanması için 1988 yılında geliştirilmiştir.
Geçmişten günümüze kuşaktan kuşağa taşıdığımız değerlerin tümü millî kültürümüzün yapı taşlarıdır. Mimari ve sanat eserlerimiz, şarkılar, türküler, hikâyeler, yiyecek ve içecekler, geleneksel kıyafetler, halk oyunları, edebi eserler ve inançlar, millî kültürümüze verilebilecek örneklerdir.
 
Geri
Üst