AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kulturel peyzaj ornekleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.502
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kültürel peyzaj örnekleri nelerdir?​

Kültürel peyzaj alanları üç değişik türde olabilmektedir. Bunlardan ilki, insan eliyle düzenlenen park ve bahçelerle bunların içindeki çoğunluğu kamusal nitelikteki yapı ve/ya da yapı gruplarını içerir. İstanbul Yıldız Sarayı Yapı Grubu ve Bahçeleri bu türün önemli örneklerinden bir tanesidir.

Kültürel peyzaj bileşenleri nelerdir?​

Kültürel peyzajlar, doğal ve insan eli ile oluşturulmuş tüm öğeleri içermektedir. Doğa ve insanın ortak çalışması ve ürünüdür. Yani var olan doğa ya da doğal çevre içinde farklı kültür ve uygarlıkların eklediği kültürel ve yapısal öğeler bütünüdür(Erdoğan vd. 2013).

Peyzaj nedir kaça ayrılır?​

Peyzaj nedir kaça ayrılır?
Peyzaj, çeşitli şekillerde gruplandırılmakla birlikte genellikle DOĞAL PEYZAJ ve KÜLTÜREL PEYZAJ olmak üzere 2 şekilde incelenmektedir(2). DOĞAL PEYZAJ Doğal peyzaj, doğada kendiliğinden var olan obje ve özellikler ile doğal hayatın oluşturduğu bir sentezdir.

Vernaküler peyzaj nedir?​

Jackson (1986) vernaküler peyzajı “yerel gelenekler, ortaya çıkan yeni durumlara karşın pragmatik adaptasyonlar ve önceden tahmin edilemeyen devingenlik durumunun bir ürünü” olarak tanımlar. Bu kapsamda vernaküler peyzajlar, kültürel normların ve değerlerin görsel kanıtlarını gösterir.

Peyzaj alan nedir?​

Peyzaj, insanlar tarafından algılandığı şekliyle, karakteri tabii veya insanî unsurların eyleminin ve etkileşiminin sonucu olan bir alan anlamına gelir. Bu, Avrupa Peyzaj Sözleşmesine göre tanımıdır. Peyzaj önemlidir ama manzara gibi değil, çünkü tarih ile günümüz, kültür ile tabiat arasında bağlantı kurar.

Peyzaj alanları nelerdir?​

Peyzaj alanları nelerdir?
Parklar, botanik bahçeleri, arboretumlar, yeşil yollar ve doğa koruma. Rekreasyon ve dinlenme tesisleri(çocuk oyun alanları, golf alanları, tema parklar ve spor tesisleri)
Coğrafyada peyzaj nedir?​
Bir yörenin doğal görünüşü ya da bu doğa (tabiat) üzerinde insanın yaptığı (ev, köy, tarla, bahçe, fabrika…) ile birlikte görünüşü. (Görünüş).
Kentsel peyzaj ne demek?​
Peyzaj nedir: Kentsel peyzaj bina, apartman, gökdelenler gibi birçok yapıdan oluşan peyzaj türüdür. Kentsel peyzajın sürekli ve devamlı olması da insanın doğayla, yeşillikle olan ilgi ve alakasını keser. Kentsel peyzajda insanın doğaya yaklaşımı olan yaklaşımdan da çok daha az seviyededir.

Doğal peyzaj neye karşılık gelmektedir?​

Doğal peyzaj neye karşılık gelmektedir?
Peyzaj; Fransızca bir kelime olan ” Paysage” kelimesinden meydana gelmiştir. Anlamı manzara, görünüm anlamına gelmektedir. İngilizce’de ” Landscape” doğa, arazi anlamına gelen ‘land’ ve ‘scape’ takısı ile arazi düzenlemesi anlamına gelmektedir.
Örnek olarak tarihi parklar, arkeolojik parklar, doğal anıtlar, doğal sitler verilebilir (Erdoğan vd. 2013).

Kültürel peyzaj öğeleri nelerdir?​

Kültürel peyzaj Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından “kültürel ve doğal kaynakları ve bu bağlamda yaban hayatı ve evcil hayvanları içeren, tarihi bir olay ve bir etkinlikle birlikte olan ya da çeşitli kültürel ve estetik değerler sergileyen coğrafi alanlar” olarak tanımlanmaktadır.

Peyzaj fonksiyon analizleri nelerdir?​

Peyzaj fonksiyon analizleri aşamasında; peyzajın temel fonksiyonlarından olan biyoçeşitlilik, habitat ve kültürel fonksiyonlarının belirlenmesine yönelik analizler yapılmıştır. Analizlerde kullanılan kriterlerin belirlenmesinde Mücher et al. (2003); Wascher, (2005); ECOVAST (2006), Uzun ve ark.

Kültürel Peyzaj Yönetimi Nedir?​

Kültürel Peyzaj Yönetimi Nedir?
“(Peyzaj yönetimi) Tüm peyzajlardaki alan kullanımının ve insan aktivitelerinin planlanması ve değerlendirilmesine yönelik bir yaklaşımdır. Amacı ekosistemlerin ve kaynakların ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliğinin sağlanarak peyzajların uzun vadeli bakımıdır (Wildlife Canada 2006).”

Görsel peyzaj analizi nedir?​

Palmer and Hoffman (2000) görsel peyzaj değerlendirmesini şu şekilde tanımlamıştır “Görsel peyzaj değerlendirmeleri, planlama amacı için peyzajın görünür özellikleri ile çeşitliliğin değerlendirilmesini ve kılavuz haline getirilmesini içermektedir.

Peyzaj Karakter analizi Nedir?​

Peyzaj Karakteri, bir peyzajı diğerinden ayıran, onun iyi veya kötü olduğu yargısına ulaştıran, belirgin, tanımlanabilir ve sürekliliği olan özellikleridir. Burada, peyzajın görünümünün peyzajdaki süreçler ile tanımlanması ve benzer karakter sergileyen alanların belirlenmesi ön plana çıkmaktadır.

Peyzaj Yönetimi hangi alanlarda yapılır?​

Peyzaj Yönetimi hangi alanlarda yapılır?
Peyzaj mimarlarının çalışma alanları
Çalışma alanı | Peyzaj mimarının görevi
Servis Hizmetleri | Servis mühendisi
Gayrimenkul sektörü | Gayrimenkul değerleme uzmanı Konut değerleme uzmanı
Çevre etki değerlendirme | Çevresel etki değerlendirmesi(ÇED) Stratejik çevre değerlendirmesi(SÇD) Ekolojik ekti değerlendirmesi(EDD)
Görsel peyzaj ne demek?​
Peyzaj kelime anlamı olarak manzara ve görüş manasına gelmektedir. Peyzaj, çevremizde bulunan her türlü alanının çevre düzenlemesinin yapılarak güzel görünmesi için yapılan çalışmaları kapsamaktadır. Doğanın güzelliklerini adeta dekore ederek daha güzel bir hale getirmek olarak ifade edilebilir.
Görsel ve algısal peyzaj nedir?​
Bu üç kelimeyi açacak olursak; görsellik, kalite ve analiz gibi kavramlar ortaya çıkmaktadır. İnsan için görünen her şey görsel bir objedir. Bu peyzajda bir peyzaj kesiti ise obje, yani peyzajdır. Algı kırsal ortam da ise kırsal peyzaj görünümü, kentsel peyzajda ise kentsel peyzaj görünümü ortaya çıkmaktadır.
 
Kültürel peyzaj, insan eliyle düzenlenen parklar, bahçeler ve içlerindeki kamusal yapıları içeren alanlardır. Örneğin, İstanbul Yıldız Sarayı Yapı Grubu ve Bahçeleri bu türün önemli bir örneğidir. Kültürel peyzajın bileşenleri, doğal ve insan yapımı öğeleri içerir; yaratıcı bir işbirliğinin ve ürünüdür. Bu alanlar genellikle doğal peyzaj ve kültürel peyzaj olmak üzere iki şekilde incelenmektedir. Doğal peyzaj, doğada kendiliğinden var olan özelliklerle doğal hayatın sentezidir. Kültürel peyzajlar ise çeşitli insan eliyle oluşturulmuş unsurları içerir.

Vernaküler peyzaj, yerel geleneklerin, pratik adaptasyonların ve değişkenlik durumlarının ürünüdür. Kültürel peyzajın yönetimi, alan kullanımının ve insan aktivitelerinin planlanması ve değerlendirilmesine odaklanır; ekosistemlerin ve kaynakların sürdürülebilirliğini sağlayarak peyzajların uzun vadeli bakımını hedefler.

Peyzaj alanları arasında parklar, botanik bahçeleri, yeşil yollar, doğa koruma alanları, rekreasyon ve dinlenme tesisleri gibi çeşitli alanlar bulunmaktadır. Peyzaj karakter analizi, her bir peyzajın benzersiz özelliklerini belirlemeye yönelik bir analiz metodudur. Görsel peyzaj analizi ise peyzajın görünür özellikleri ve çeşitliliğinin değerlendirilmesini içerir.

Peyzaj yönetimi, çeşitli alanlarda yapılır ve peyzaj mimarlarının hizmet verdiği alanlar arasında servis hizmetleri, gayrimenkul sektörü, çevre etki değerlendirmesi gibi çeşitli alanlar yer almaktadır. Görsel peyzaj, çevre düzenlemesi çalışmalarıyla alanların güzel görünmesini sağlama sürecini ifade eder. Algısal peyzaj ise görsellik, kalite ve analiz gibi kavramları içeren bir yaklaşımdır.
 
Geri
Üst