AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kulturel miras nedir kisaca aciklayiniz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.742
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kültürel miras nedir kısaca açıklayınız?​

Kültürel miras veya kültür mirası daha önceki kuşaklar tarafından oluşturulmuş ve evrensel değerlere sahip olduğuna inanılan eserlere verilen genel bir isimdir.

Türkiyede kaç tane Unesco mirası var?​

Türkiyede kaç tane Unesco mirası var?
Türkiye’nin Geçici Listede ilki 1994 yılında sunulan ve son olarak 2021 yılında güncellenen şekliyle 77 kültürel, 4 karma ve 3 doğal olmak üzere toplam 84 mirası bulunmaktadır.

Miras Öğelerimiz nelerdir?​

Tarihimizi korumak ve yaşatmak için kültürümüzü ve ögelerini korumaya devam etmeliyiz.
- Kültürel Miras Ögeleri.
- 1- Gülük Dağı Termossos Milli Parkı
- 2- Mevlana Celaleddin Rumi.
- 3- Yunus Emre.
- 4- Yöresel Yemeklerimiz.
- 5- Meddahlık.
- 6- Dini Bayramlarımız.
- 7- Düğün ve Törenlerimiz.

Kültürel mirasımızın kavramları nelerdir?​

Kültürel mirasımızın kavramları nelerdir?
Atalarımızdan bize kalan tarihi yapılar, ilmi eserler ve geleneklerin tamamı kültürel miras olarak tanımlanır. Somut, soyut, taşınabilir ve taşınamaz gibi çeşitleri bulunan miraslar, hem geçmişe hem de geleceğe ışık tuttuğu için son derece önemlidir.
Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi Nedir?​
Kekova (Antalya) [2000] Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları (Amasya) [2015] Kemaliye Tarihi Kenti (Erzincan) [2021]

Hangi manastır münferit olarak Unesco Dünya Mirası Geçici Listesine alınmıştır?​

Hangi manastır münferit olarak Unesco Dünya Mirası Geçici Listesine alınmıştır?
Mardin’in Midyat ilçesinde ‘Tur Abdin’ olarak bilinen bölgede bulunan Mor Sobo Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi, Deyrulzafaran Manastırı, Mor Gabriel Manastırı, Mor Abai Manastırı, Mor Loozor Manastırı, Mor Yakup Manastırı, Mor Quryaqos Kilisesi ve Mor Azozo Kilisesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne girdi.

Türkiyedeki tarihi arkeolojik ve coğrafi mekanlardan hangileri Unesco Dünya Mirası listesinde yer almaktadır?​

Nemrut Dağı (Adıyaman – Kahta)İstanbul’un tarihi alanlarıDivriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas)Hattuşa (Çorum)Xanthos-Letoon (Antalya – Muğla)Safranbolu Şehri (Karabük)Troya Antik Kenti (Çanakkale)Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne)
 
Kültürel miras, geçmiş kuşaklar tarafından oluşturulmuş ve evrensel değerlere sahip olduğuna inanılan eserlerin genel adıdır. Bu miras, bir toplumun tarihini, değerlerini, gelenek ve göreneklerini yansıtan unsurları kapsar. Türkiye'de UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan 84 miras bulunmaktadır. Bunlar arasında kültürel, karma ve doğal miraslar yer almaktadır.

Miras öğeleri, tarihimizi korumak ve yaşatmak için önemli unsurlardır. Bazı kültürel miras öğeleri şunlardır:
1. Gülük Dağı Termossos Milli Parkı
2. Mevlana Celaleddin Rumi
3. Yunus Emre
4. Yöresel Yemeklerimiz
5. Meddahlık
6. Dini Bayramlarımız
7. Düğün ve Törenlerimiz

Kültürel mirasın kavramları; atalarımızdan bize kalan tarihi yapılar, ilmi eserler ve geleneklerin tümünü içerir. Miraslar somut ve soyut olabilir, taşınabilir veya taşınamaz nitelikte olabilirler. Bu miraslar, geçmişle bağımızı güçlendirirken aynı zamanda gelecek nesillere de ışık tutarlar.

Mardin’in Midyat ilçesinde yer alan Mor Sobo Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi, Deyrulzafaran Manastırı, Mor Gabriel Manastırı, Mor Abai Manastırı, Mor Loozor Manastırı, Mor Yakup Manastırı, Mor Quryaqos Kilisesi ve Mor Azozo Kilisesi gibi manastırlar, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne girmiştir.

Türkiye'deki tarihi, arkeolojik ve coğrafi mekanlardan bazıları ise şunlardır: Nemrut Dağı (Adıyaman – Kahta), İstanbul'un tarihi alanları, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas), Hattuşa (Çorum), Xanthos-Letoon (Antalya – Muğla), Safranbolu Şehri (Karabük), Troya Antik Kenti (Çanakkale), Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) gibi zengin miraslara ev sahipliği yapmaktadır.
 
Geri
Üst