AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kultur ve tabiat Varlik Payi Nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.748
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kültür ve tabiat Varlık Payı Nedir?​

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; belediyelerin ve il özel idarelerinin görev alanlarında kalan taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla tahakkuk eden emlak vergisinin ’u oranında tarh, tahakkuk ve tahsil edilecek katkı payının uygulama esaslarını belirlemektir.

Taşınır tabiat varlıkları nelerdir?​

Taşınır tabiat varlıkları nelerdir?
“Taşınır tabiat varlıkları”; jeolojik devirlere ait olup, ender bulunmaları nedeniyle olağanüstü özelliklere sahip yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan korunması gerekli taşınır tabii değerlerdir.

Geeayk ne demek?​

Özerk Koruma Kurulları, işte bu nedenle oluşturulur ve bizde de ilk örgütlenmesi 1954’te kurulan Gayrimenkul Eski Eserler ve Yüksek Kurulu (GEEAYK) idi. GEEAYK öylesine özerk ve siyasetten öylesine bağımsızdı ki, ülkenin en birikimli uzmanlarından seçilen üyeleri ölünceye kadar aynı görevi sürdürürlerdi.

Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı satılabilir mi?​

Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı satılabilir mi?
Madde 13 – Hazineye ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait olup, usulüne göre tescil ve ilan olunan, her çeşit korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı ile bunlara ait korunma sınırları dahilindeki taşınmazlar, Kültür ve Turizm Bakanlığının izni olmadan, gerçek ve tüzelkişilere satılamaz, hibe edilemez.
Kültür varlıkları katkı payını kim öder?​
Madde 6 — Belediyelerce tahsil edilen katkı payları özel bir hesapta izlenir ve en geç tahsilatı takip eden ay sonuna kadar doğrudan il özel idarelerince bu amaçla açılan Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı hesabına yatırılır.

Yüzde 10 kültür payı nedir?​

Yüzde 10 kültür payı nedir?
Kültür Varlıkları Katkı Payı Nedir? Türkiye’nin 2014 yılında tanıştığı kültür varlıkları katkı payı kavramı, kültür varlıklarını korumak ve asıllarına uygun şekilde restore etmek için belediye sınırları içindeki gayrimenkullerden alınan emlak vergisinin %10’unu ifade eder.

Taşınır kültür varlıkları nelerdir?​

cam, metal, deri eşya, dokumalar (halı, kilim vb), mobilya, mücevher, sikke, elyazması kitap gibi taşınabilir (eski deyimle: menkul) sanat eserleri ve belgeler müzelerde, ya da özel koleksiyonlarda saklanır; bakım ve onarımları, her konunun ilgili uzmanı (konservatör) tarafından yürütülür.

Taşınır kültür Varlığı ne demektir?​

Taşınır kültür Varlığı ne demektir?
1 A. TAŞINIR KÜLTÜR VARLIKLARI: Jeolojik, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait, jeoloji, antropoloji, prehistorya, arkeoloji ve sanat tarihi açılarından belge değeri taşıyan ve ait oldukları dönemin sosyal, kültürel, teknik ve ilmi özellikleri ile seviyesini yansıtan her türlü (taşınır nitelikteki)kültür ve tabiat …

Kültür ve Tabiat Varlıkları ne zaman ayrıldı?​

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kuruluşunu düzenleyen 644 sayılı KHK’de değişiklik yapan 648 sayılı KHK’ye göre, ülkedeki tüm Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları ve Yüksek Kurul üyelerinin görevlerine de 17 Ağustos 2011 tarihi itibarıyla son verildi.

Taşınmaz Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu ne zaman kuruldu?​

Taşınmaz Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu ne zaman kuruldu?
Türkiye’de 1920-1951 yılları arası seküler bir devletin kurulması çabaları etkili olmuş, 1951 yılında Gayrimenkul Eski Eserler, Anıtlar Yüksek Kurulu (GEEAYK) teşkil edilmiştir.
2863 sayılı kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu Nedir?​
Amaç: Madde 1 – Bu Kanunun amacı; korunması gerekli taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili tanımları belirlemek, yapılacak işlem ve faaliyetleri düzenlemek, bu konuda gerekli ilke ve uygulama kararlarını alacak teşkilatın kuruluş ve görevlerini tespit etmektir.
 
Yönetmelikte bahsedilen "Kültür ve Tabiat Varlık Payı", belediyelerin ve il özel idarelerinin görev alanlarında kalan taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla tahakkuk eden emlak vergisinin %10'u oranında katkı payının uygulanmasını düzenlemektedir. Bu katkı payı, kültür varlıklarını korumak ve asıllarına uygun şekilde restore etmek için kullanılmaktadır.

Taşınır tabiat varlıkları ise jeolojik devirlere ait olup ender bulunmaları nedeniyle olağanüstü özelliklere sahip olan yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan korunması gerekli taşınır tabii değerlerdir. Bu varlıkların korunması ve değerlendirilmesi de önem taşımaktadır.

GEEAYK, Gayrimenkul Eski Eserler ve Yüksek Kurulu'nun kısaltmasıdır. Bu kurul, kültür varlıklarının korunması ve yönetilmesi konusunda önemli kararlar almakla görevlidir. Özerk Koruma Kurulları olarak oluşturulan bu tür kurullar, kültürel ve tabii varlıkların korunması için büyük önem taşır.

Korunması gerekli taşınmaz kültür varlıkları, Hazineye ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait olup usulüne göre tescil ve ilan edilen taşınmazlar arasında yer almaktadır. Bu tür varlıklar, Kültür ve Turizm Bakanlığı izni olmadan satılamaz veya hibe edilemez.

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, korunması gerekli taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili tanımları belirlemekte, yapılacak işlem ve faaliyetleri düzenlemekte ve ilgili teşkilatın kuruluş ve görevlerini tespit etmektedir. Bu kanun, kültürel ve tabii varlıkların korunmasını ve yönetimini sağlamak amacıyla önemli bir yasa olarak karşımıza çıkmaktadır.
 
Geri
Üst