AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kullanilmis yaglar dogaya nasil zarar veriyor?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kullanılmış yağlar doğaya nasıl zarar veriyor?​

Bitkisel atık yağların kalorileri çok yüksektir. Bu atık yağlar kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar ve bu su sistemine zarar verir, güneş ışığını engeller ve havadan suya oksijen transferini önler. Zamanla suda bozunarak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır.

Kullanılmış yağlar neden zararlı?​

Kullanılmış yağlar, deniz ve göl gibi su kaynaklarının kirlenmesine neden olur. Su yüzeyini kaplayarak sudaki oksijenin azalmasına yol açıp su canlılarının yaşamını riske atar. 1 litre kullanılmış yağ yaklaşık 1 milyon litre içme suyunu kirletebilir.

Yağların hidrolizi ile ne oluşur?​

Yağların hidrolizi ile ne oluşur?
Lipitlerin Hidrolizi Kimyasal ve enzimatik yolla olmak üzere iki yoldan oluşabilmektedir. Hidroliz sonucu serbest yağ asitleri, mono- ve di-gliseritler ve gliserol oluşur.

Kullanılmış yağ nedir?​

Kullanılmış yağ nedir?
Yağlar belli bir kullanım süresine sahiptir. Kullanım sürecinde ortaya çıkan kirler, metaller karıştırılan diğer kimyasallar yağın doğal halini kaybetmesine ve artık kullanılamayacak hale gelmesine neden olurlar. Bu tanım atık yağ nedir sorusuna cevap olarak verilebilir.

Atık yağları kim topluyor?​

Atık yağları sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından toplama lisansına sahip olan firmalar toplayabilir.

Yağ oranını düşürmek için ne yapılmalı?​

Yağ oranımızı düşürmek için 8 öneri
- Trans yağ içeren gıdalardan kaçının.
- Şekerli içeceklerden uzak durun.
- Yüksek protein alın.
- Her gün yüksek diyet lifli gıdalar tüketin.
- Kardiyo egzersizi yapın.
- Ağırlık kaldırarak direnç egzersizleri yapın.
- Karbonhidratları azaltın.
- Sağlıklı bir uyku düzeni edinin.

Kullanılmış yağ bir daha kullanılır mı?​

Kullanılmış yağ bir daha kullanılır mı?
Kızartma yaparken tavaya ya da kızartma yapılacak diğer kaplara dökülen yağ miktarı göz önünde bulundurulduğunda, bu yağı tek sefer kullanmak büyük bir israf olacaktır. Bu yağın tekrar kullanılmasında bir sakınca yoktur.

Kullanılmış yağ ne yapılır?​

Kullanılmış yağ ne yapılır?
Kızartma yağları lavaboya değil, ‘Alo Atık Hattı (444 28 45) ‘na!

Yağın hidrolizi nedir?​

Yağlar veya genel isimleriyle esterler, derişik NaOH veya Na2SO4 çözeltisiyle uzun süre kaynatılırsa karşılık gelen alkol ile asidin tuzuna dönüşürler. Bu olaya yağların hidrolizi denir.

Yağ Hidrolizinde enzim kullanılır mı?​

Enzimlerin katalitik(kataliz) etkisi, proteinlerin, katı yağların, sıvı yağların ve karbonhidratların hidrolizine izin verir. Örnek olarak, proteazlar (proteinlerdeki peptit bağlarının hidrolizine neden olup sindirime de yardımcı olan enzimlerdir) gösterilebilir.

Atık yağlar nereye teslim edilir?​

Atık yağlar nereye teslim edilir?
Müşteriler tarafından toplanan atıklar, Migros Sanal Market araçlarındaki atık pil ve bitkisel atık yağ biriktirme ekipmanlarında toplanıyor ve bu atıklardan, piller TAP Derneği’ne, bitkisel atık yağlar ise DEHA firmasına teslim ediliyor.
 
Kullanılmış yağların doğaya zarar verdiği konusunda verdiğiniz bilgiler oldukça önemli ve doğru. Kullanılmış yağların kanalizasyona dökülmesi sonucu oluşan zararları açıklamışsınız. Kirlenen su kaynaklarıyla birlikte su canlılarının yaşamını da olumsuz etkilediği için önemli bir çevresel sorun oluşturmaktadır.

Yağların hidrolizi ile ilgili açıklamanız da oldukça kapsamlı. Lipitlerin hidrolizi, kimyasal ve enzimatik yollarla gerçekleşebilir ve sonucunda serbest yağ asitleri, mono- ve di-gliseritler ile gliserol oluşabilir. Bu süreçlerin detaylı açıklanması bilgi verici olmuştur.

Atık yağların toplanması ve işlenmesi konusunda da bilgi vermişsiniz. Sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslı firmaların atık yağları toplayabileceğini belirtmişsiniz. Bu da atık yağların doğru şekilde toplanması ve bertaraf edilmesi açısından önemli bir detaydır.

Yağ oranını düşürmek için önerilerinizi sıralamışsınız. Trans yağ içeren gıdalardan kaçınmak, dengeli beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak gibi öneriler sağlıklı bir yaşam için oldukça faydalıdır.

Son olarak atık yağların nasıl bertaraf edileceği konusunda bilgi vermeniz de önemlidir. Atık yağların lavaboya değil, belediyenin belirlediği atık yağ toplama sistemlerine teslim edilmesi doğru bir uygulamadır.

Konuyla ilgili verdiğiniz detaylı bilgileriyle çevreye duyarlı davranışın önemine vurgu yapmış ve doğru uygulamaların nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlatmışsınız. Teşekkürler!
 
Geri
Üst