Kullanilmayan yillik izin ucreti alinir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
224.898
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kullanılmayan yıllık izin ücreti alınır mı?​

Kararda şöyle denildi: “4857 sayılı İş Kanunu’nda ‘İş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir.

Kendi isteği ile işten ayrılan yıllık izin parası alabilir mi?​

İşçinin çalışırken yıllık izin kullanmak yerine ücret isteme hakkı bulunmuyor. Yıllık izin hakkı anayasal temeli olan bir dinlenme hakkı olarak kabul edildiği için işçi kendi isteğiyle bile olsa yıllık izin hakkından feragat edemez. Kullanılmayan yıllık izin ücretleri ancak iş akdinin feshi halinde ödenir.
Yıllık izin ücreti paraya çevrilir mi?
Yıllık iznini kullanmak istemeyen işçi, izin sürelerini paraya çeviremez, böyle bir talepte de bulunamaz. Yıllık izinden vazgeçilemez veya silinemez. Bunun yerine izin hakkı bir sonraki yıla aktarılır. Kullanılmayan izin ücreti ise işten ayrılırken alınır.
İşten ayrılan personelin yıllık izin ücreti nasıl hesaplanır?
İzin tazminatı hesaplama oldukça basittir. Çalışanın iş akdinin sonlandığı tarihteki brüt maaş ücreti ile kullanmadığı izin gün sayısı çarpılır. Elde dilen tutardan gerekli kesintiler yapıldıktan sonra kalan tutar ödenir. İzin ücretleri çalışanlara net olarak ödenir.

İstifa eden işçi ücretsiz izin parası alabilir mi?​

Dolayısıyla, iş sözleşmesini siz istifa ederek de olsa sonlandırmış iseniz, yıllık ücretli izin alacağı tarafınıza ödenmelidir. Ancak, bugün tarihi ile işten ayrılmanız durumunda sadece bir yılın ücretli izin alacağını alabilirsiniz.

Yıllık ücretli izin kaç gün?​

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; Bir yıldan beş yıla kadar (5 yıl dahil) olanlara 14 günden, 5 yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden, 15 yıl (dahil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz. (Ek cümle: 10/9/2014-6552/5 md.)
Yıllık ücretli izin süreleri ne kadardır?
a) Bir yıldan beş yıla kadar (beşinci yıl dâhil) olanlara on dört günden, b) Beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara yirmi günden, c) On beş yıl (on beşinci yıl dâhil) ve daha fazla olanlara yirmi altı günden, az olamaz.
Kullanılmayan yıllık izin ücreti kıdem tazminatına dahil edilir mi?
Kıdeme esas ücretin hesabında dikkate alınmayacak menfaatler ise yıllık izin ücreti, evlenme yardımı, hafta tatil ücreti, devamlı olmayan bayram harçlığı, hastalık yardımı, genel tatil ücreti, doğum yardımı, ölüm yardımı, izin harçlığı, teşvik ikramiyesi ve primleri, seyahat primleri, devamlılık göstermeyen primler, iş …
Yıllık İzin Ücreti Hesaplaması Örneğin İş kanununa göre bir iş yerinde 18 ay boyunca çalışan bir işçinin kıdemi 2 yılı doldurmadığı için 1 yıl olarak kabul edilecektir. Bu nedenle işçinin izin süresi 14 gün olarak belirlenir. Günlük temel ücreti 100 TL olan işçiye 14*100=1.400 TL yıllık izin ücreti ödenmesi gerekir.
Kıdem tazminatında izin parası nasıl hesaplanır?
İşten ayrılan işçinin yıllık izin ücreti nasıl ödenir?
“Madde 59 – İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi hâlinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zaman aşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar.

İşten ayrılırken yıllık izin ücreti nasıl hesaplanır?​

Yıllık izin ücreti kesintileri nelerdir?​

Yıllık İzin Hak Edişi ve Kullanımı Kullanılmayan Yıllık İzinlerin Ücreti her türlü yasal kesintiye tabidir. Asıl ücrette hangi kesintiler yapılıyorsa izin ücreti de aynı kesintilere tabi olacaktır. Bu kesintiler, SGK işçi ve işsizlik primi, Gelir Vergisi ve Damga Vergisidir.
İşçinin yıllık izin hakkı devreder mi?
Çalışanlar tarafından yıllık ücretli izne hak kazanılan yıl içerisinde yıllık izin süresinin tamamını kullanmaması halinde kullanılmayan yıllık izinlerin bir sonraki yıla devretmesinde ve devredilen sürelerin kullanılmasında engel oluşturacak kanuni bir zorunluluk yok.
 
Geri
Üst