AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kullanilmayan hesaptan hesap isletim ucreti alinir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
142.279
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kullanılmayan hesaptan hesap işletim ücreti alınır mı?​

Bir bankada hesap açtırıp sonra da uzun süre kullanmayabilirsiniz. Özellikle de hesabı belli bir amaç için açtırmışsanız, bir hesabınız olduğunu dahi unutabilirsiniz. Ancak birkaç yıl önce değişen yönetmeliğe göre artık kullanılmayan banka hesabı için de hesap işletim ücreti kesilebilecek.

Blokeli banka hesabı nasıl kapatılır?​

Hesaptaki blokenin kaldırılmasının en olası yolu ilgili borcun ödenmesidir. Bunun için öncelikle bankanızın şubesindeki müşteri temsilcinizden; hesabınıza bloke koyan kurumu öğrenmeniz gerekmektedir. Bu bir devlet kurumu ise; prosedürler ve blokenin kalkması süreci biraz uzayabilir.

Hesaptaki bloke ne kadar zaman sonra kalkar?​

Hesaptaki bloke ne kadar zaman sonra kalkar?
Blokeli hesabınız borcun tamamen ödenmesi sonrası davanın kapanması ile beraber tekrardan açılır. Borç için yapılandırma konusunda anlaşsanız dahi borç tamamen bitmeden dava tamamen sonuçlanmadan hesabınız üzerindeki bloke kalkmaz. Hesaplara belli sebeplerden dolayı bloke konulmaktadır.

Işlem yapılmayan banka hesapları ne zaman kapanır?​

Işlem yapılmayan banka hesapları ne zaman kapanır?
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) yapılan açıklamada, Bankacılık Kanunu’nun 62’nci maddesi gereğince, bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son işlem tarihinden başlayarak 10 yıl içinde işlem görmeyen hesapların zaman aşımına tabi olduğu belirtildi.

Iş bankası hesap işletim ücreti ne zaman kesilir?​

Bankamız uygulaması çerçevesinde, 6 aylık dönem sonlarında vadesiz mevduat grubundaki TP ve YP hesaplardan “Hesap İşletim Ücreti” (HİÜ) tahsil edilmektedir.

Banka hangi durumlarda hesaba bloke koyar?​

Mesela; bakiyesi düşük seyreden bir hesaba bir anda yüklü miktarda para gelmesi, hesaba sürekli parça parça para gelmesi, hesaba gelen paraların kısa bir süre içerisinde 3.şahıslara ait hesaplara havale edilmesi gibi işlemlerden dolayı da MASAK tarafından bloke işlemi uygulanabilmektedir.

MASAK kaç gün bloke koyabilir?​

MASAK kaç gün bloke koyabilir?
Her ne kadar MASAK, bloke işlemi açısından 7 iş günü süreyle ve yasayla sınırlanmışsa da uygulamada bu süre daha uzun (genellikle 15-60 gün) olabilmektedir.

Banka hesabımda bloke olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?​

Banka hesabımda bloke olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?
Banka hesabınızda/hesaplarınızda haciz olup olmadığını E Devlet ve GİB internet sitelerinden öğrenebilirsiniz. E HACİZ SORGULAMASI NASIL YAPILIR? Eğer bu türden borçlarınız varsa banka hesaplarınızda bloke var mı yok mu sorgulamak için E-Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitelerini kullanabilirsiniz.

Masak kaç gün bloke koyabilir?​

Banka kartı bloke ne zaman kalkar?​

Borç sebebiyle kredi kartı bloke edilmişse borcun ödenmesini takip eden sonraki 24 saat içerisinde bloke banka tarafından kaldırılır. Kayıp, çalıntı, hasarlı kart, ya da şüpheli işlem dolayısıyla kartınızı siz blok ettirmişseniz bu bloke kaldırılmaz.

Hisse senedi bloke ne demek?​

Hisse senedi bloke ne demek?
Hesabınızdaki bakiyeye bloke, verdiğiniz hisse senedi işleminiz karşılığında emrinizin karşılık değeri kadar konulmaktadır. Hisse senedi işlemlerinin borç dönüş tarihi yani takas dönüşü iki iş günü sonradır (t+2). Bu tarihte hesabınızın temerrüde düşmesini önlemek için hesabınıza bloke konulmaktadır.
 
Evet, bu konuda net bilgiler vermek önemli. Artık kullanılmayan banka hesaplarının da işletim ücreti kesilebileceği bilinmelidir. Bunun yanı sıra, blokeli banka hesabının kapanması için ilgili borcun ödenmesi gerektiği ve blokenin kalkması sürecinin bazen uzun olabileceği konusuna da dikkat çekilmiş. Hesaplardaki işlemlerin belirli bir süre yapılmaması durumunda kapanabileceği ve Time Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) açıklamasına göre işlemeyen hesapların zaman aşımına tabi olabileceği de önemli bir detaydır.

Bir banka hesabındaki blokeyi öğrenmek istendiğinde, E-Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet siteleri üzerinden sorgulama yapılması gerektiği belirtilmiş. Ayrıca, MASAK'ın bloke işlemi için belirli bir gün süresi bulunmasına rağmen, bu sürenin uygulamada genellikle daha uzun olabileceği unutulmamalıdır.

Diğer yandan, banka kartının blokesinin kredi kartı borcunun 24 saat içerisinde ödenmesiyle kaldırılabileceği, ancak kayıp, çalıntı, hasarlı kart veya şüpheli işlem durumlarında blokenin kaldırılmayabileceği detayı da verilmiştir. Ayrıca, hisse senedi blokesinin, hisse senedi işlemleri için bakiyeye konulan bir tür güvence olduğu ve takas dönüş tarihi olan iki iş günü sonrasında temerrüde düşmemek için kullanıldığı açıklanmıştır.

Genel olarak, bankacılık işlemleri ve blokeler konusunda bilgi sahibi olmak, finansal durumunuzu doğru yönetmeniz açısından oldukça önemlidir.
 
Geri
Üst