AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kulakta hematom neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kulakta hematom neden olur?​

Kulak kapakçıkları içindeki hematomlar (kulak hematomları), kafa sallama hareketi kulak kapakçığı içindeki bir kan damarının yırtılmasına neden olduğunda meydana gelir. Kulak kapakçığı kanla kısmen veya tamamen şişebilir. Şişkinlik kulak kanalı deliği tıkanacak kadar büyük olabilir.

Kulak içinde sivilce gibi şişlik neden olur?​

Bu durum; hijyen eksikliği, aşırı kış ve yaz havaları, şapka veya kask takma, ergenlik dönemi, hamilelik gibi hormonal dalgalanmalar, kulak deldirme, düşük kaliteli kozmetik ürünleri kullanmak, kulağa kum girmesi, bazı ilaçların yan etkisi olarak (özellikle doğum kontrol hapları ve kortizonlar), kötü beslenme, aşırı …

Güreşçi kulağı neden olur?​

Güreşçi kulağı neden olur?
Otohematom (güreşçi kulağı); genellikle güreş ve boks gibi sporlar esnasında künt travma sonucu meydana gelir. Perikondriumun kıkırdaktan ayrılması nedeniyle perikondrium ve kıkırdak arasında bulunan subperikondriyal boşlukta kan birikmesi ile ortaya çıkar.

Hangi yöntemlerle hematomun tedavisi yapılır?​

Hematomun tedavisi hemorajinin tipine, lokalizasyon yerine, klinik belirtilere ve eşlik eden semptomlara bağlı olarak farklı olabilir. İntrakraniyal hematomlar ile tedavi sadece bir doktorun gözetiminde gerçekleştirilir.

Hematomun bacak üzerindeki tedavisi nelerdir?​

Hematomun bacak üzerindeki tedavisi, oluşumun niteliğine ve eşlik eden semptomlara bağlı olarak hem konservatif hem de cerrahi olabilir. Bu durumda, genellikle hematomun geniş bir alanı kapladığı, sertleştiği, şiştiği ve boyutlarının arttığı durumlarda ameliyat gereklidir. Hasta ateş ve şiddetli ağrıyla da rahatsız olabilir.

Şiddetli vakalarda, hematom derhal tedavi edilir.?​

Şiddetli vakalarda, hematom derhal tedavi edilir.?
Şiddetli vakalarda, hematom derhal tedavi edilir. Beyin hematomunun tedavisi, eğitimin büyüklüğüne, eşlik eden semptomların ortaya çıkış derecesine, manyetik rezonans görüntüleme veya bilgisayarlı tomografi sonuçlarına ve hastanın genel iyi oluşuna bağlıdır.

Ne kadar uzun bir sürede hematom oluşur?​

Yaralanma ve hematom oluşturma sonrası ilk yardım, hasarlı bölgelerin soğuk, örneğin buz küpleri ile muamele edilmesinden oluşur. Bu prosedürü, hematom başlangıcından sonra mümkün olan en kısa sürede, buzun on beş ila yirmi dakika boyunca bırakılmasını sağlayın, ardından kısa bir ara vermeniz ve prosedürü tekrar yapmanız gerekir.
 
Kulakta hematom, genellikle kulak kapakçıkları içindeki bir kan damarının yırtılması sonucunda meydana gelir. Özellikle kafa sallama hareketi gibi aktiviteler sırasında bu durum ortaya çıkabilir. Kulak kapakçığı kanla kısmen veya tamamen şişebilir, hatta kulak kanalı deliği tıkanacak kadar büyük bir şişlik oluşabilir.

Kulak içinde sivilce gibi şişlikler ise farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Hijyen eksikliği, aşırı sıcak veya soğuk hava koşulları, şapka veya kask kullanımı, hormonal dalgalanmalar, kulak deldirme, kalitesiz kozmetik ürünleri, kulağa yabancı cisim girmesi, bazı ilaçların yan etkileri gibi faktörler bu duruma neden olabilir.

Güreşçi kulağı ise genellikle güreş ve boks gibi spor aktiviteleri sırasında künt travma sonucu ortaya çıkar. Otohematom olarak da adlandırılan bu durum, perikondriumun kıkırdaktan ayrılması sonucunda perikondrium ve kıkırdak arasındaki boşlukta kanın birikmesiyle oluşur.

Hematom tedavisi, hematomun tipine, lokalizasyon yerine, klinik belirtilere ve eşlik eden semptomlara bağlı olarak değişiklik gösterir. İntrakraniyal hematomlar gibi ciddi durumlar doktor gözetiminde tedavi edilmelidir. Bacak üzerindeki hematom tedavisi ise konservatif veya cerrahi olabilir, şiddetli vakalarda ameliyat gerekebilir.

Yaralanma ve hematom oluşumu sonrası ilk yardım olarak, buz uygulaması yapılabilir. Hasarlı bölgeye buz uygulaması yaparak şişliği azaltmak ve ağrıyı hafifletmek mümkündür. Buzun on beş ila yirmi dakika boyunca uygulanması ve ardından ara verilmesi, işlemi tekrar etmek faydalı olabilir. Bu prosedür, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde hematom oluşumunun başlamasından sonra uygulanmalıdır.
 
Geri
Üst