AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kulak temizligi icin pamuklu cubuk kullanmak dogru bir davranis midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kulak temizliği için pamuklu çubuk kullanmak doğru bir davranış mıdır?​

Uzmanlar, hasta şikayetlerinin en çok kulak çubuğundan neden olduğunu dile getiriyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dennis Fitzgerald ise konuya illişkin; “Pamuklu kulak temizleme çubuklarını hiçbir zaman kulak temizliği için kullanmayın ve kulak kanalının içerisine asla sokmayın” ifadelerini kullandı.

Kulak çubuğu kullanmak doğru mudur?​

Kulak salgısı, kulağın iç kısmında oluşmaz. Bu yüzden buşon temizliğinin evde kulak çubuğu, kulak mumu gibi gereçlerle yapılması kesinlikle doğru değildir. Bu tip temizlik gereçleri ile yapılan temizlik işlemleri kulağın dış kısmında bulunan buşonun kulak zarına doğru itilmesine yol açar.
Kulak çubuğu kullanmak zararlı mı?
Dr. Murat Bınar, “Kulak temizliği sırasında yapılan hatalar bu salgının kulak kanalı içinde birikmesine ve zamanla büyümesine sebep olabilir. Bu nedenle kulak temizliği sırasında kulak çubuğu, kulak çöpü veya kulağın içine girecek diğer aparatlar kesinlikle kullanılmamalıdır” dedi.”
Kulak tıkanıklığı için ne iyi gelir?
Ancak çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.

Kulak pamuğu ne işe yarar?​

Kullanacağız elbette ama doğru ürünü doğru şekilde kullanmamız gerekiyor. Kulak çubukları, kulak kanalında ve kulak içerisinde biriken kir ve mikropları en ince ayrıntısına kadar temizlemenizde size yardımcı olur. Bebeklerin her şeyi nasıl onlara özelse kulak çubukları da onlara özel olmalı.

Kulağı temizlemek zararlı mı?​

Dr. Özgür Yörük, temizlerken kulağın tahriş edilmesinin şiddetli ağrı ve orta kulak iltihabına yol açabildiğini belirterek, “Kulağınızı kesinlikle temizlemeyin çünkü kendi yapısında temizleme özelliği var. Kulaktaki salgı, zamanı geldiğinde vücut tarafından dışarı atılır” dedi.
Kulak çubuğu kulak zarına zarar verir mi?
Bu kulak duymasını etkileyebiliyor hatta enfeksiyona bile neden olabiliyor. Aynı zamanda bu travma istemsiz olarak, daha ileri giderek kulak zarı bölgesinde zararlar oluşturabiliyor”. Kulak çöpünü, hatta farklı maddelerle kulağın temizlenmesinin zarı rahatlıkla zedeleyebileceğini vurgulayan Doç. Dr.
Kulağa pamuk girerse ne olur?
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Pata, kulak kirini temizlemek için pamuk kullanmanın sakıncalı olduğunu belirterek, “Kulak pamukları ile biriken kirler içeri doğru itilip kulağı tıkar.

Kulak içini ne temizler?​

Saline solüsyonu kulak kirini çıkarmak için çok iyi bir seçenektir. Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.

Kulak yıkatmak doğru mu?​

Jorayev, kulak zarının dış ortamlardan gelebilecek bakteri, toz ve kir parçacıklarından korunmasını sağlayan bu salgının temizlik işleminin son derece yanlış ve tehlikeli araçlarla yapıldığını vurguladı. Kulak salgısının temizlenmesinin doğru olmadığını aktaran Op.
Kulak çöpü kulak zarını deler mı?
Kulak içine çöpün uygulanmaması gerektiğini söyleyen Yaprak, “Çöpler, kulak kiri denilen dış kulak yolu salgısını daha ileriye itebilir. İşitmeyi engelleyebildiği gibi, kontrolsüz temizlemede ise kulak zarında bir hasar oluşturabilir. Bu işitme kayıplarına, ciddi travmalara neden olabilir.
 
Geri
Üst