AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kulak Ağrısı İçin Ne Yapılır? Bitkisel Çözümler Nelerdir?

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
52.415
Tepkime puanı
1
Puan
1
Kulak ağrısı, ani şekilde gelişen, keskin bir ağrı, basınç, yanma, zonklama çeşididir. Ciddi sebeplere bağlı olabildiği gibi oldukça basit sebeplerden de kaynaklanabilir. Kulağın orta kısmında konumlanmış olan östaki borusunun tıkanması ile ortaya çıkan kulak ağrısı, her yaştaki insanı etkileyebilir, özellikle bebeklerde ve çocuklarda sık görülür. Kulak ağrısı, kulak ile alakalı olabilir, boyun, baş gibi bölgelerde yaşanabilecek olan bir problemden kaynaklanabilir.
Kulak Ağrısının Sebebi Ne Olabilir?
Kulak ağrımasına sebep olabilecek birçok etken bulunur. Bunlar;
Enfeksiyonlar
Orta kulakta yaşanabilecek olan enfeksiyonlar, dış kulakta yaşanabilecek olan enfeksiyonlar yaygın olan kulak ağrısı sorunları içinde yer alır. Orta kulağı geniz kısmına bağlamaya yarayan östaki borusunda oluşacak olan tıkanma nedeniyle orta kulakta iltihap oluşur. Genetik nedenler, sinüzit, alerji, soğuk algınlığı ve sigara dumanı faktörlerinden de tıkanıklık oluşabilmektedir. Bu tıkanıklıkta kulak ağrısını tetikler.
Alerji
İnsan vücudunun alerjenlere tepki vermesi sonucunda koruyucu olarak sinüs boşluğunda mukus üretilmeye başlanır. Mukus sümüksü bir madde olduğundan, kulak zarına baskı yapmaya başlar ve kulak ağrısı oluşur. Yaz nezlesi, hayvan alerjileri, polenler ve tozlar da kulak ağrısına sebep olur.
Kulak Zarında Oluşan Hasar
Kulak zarı delindiğinde ya da yırtıldığında ilk hissedilecek olan şey kulağın ağrımasıdır. Kulak temizleme işleminde kulak çubuğu derinlere itilmemeli, nazik bir şekilde temizleme işlemi yapılmalıdır. Bunun yanı sıra kulağa gelebilecek olan güçlü bir darbe, şiddetli olan silah sesi ve buna benzeyen yüksek ses desibeli bağlı olaylar kulak zarına ciddi zararlar verir. Bunların neticesinde de kulak ağrısı oluşur ve insanları rahatsız etmeye başlar.
Basınç Travması
Uçuş esnasında basınç seviyesinde oluşabilecek olan değişimler kulak ağrılarının oluşmasına sebep olur. Bu tarz bir durum sadece yüksekliğin artması ile değil, su altı dalışlarında ve yer seviyesinden daha aşağıya inildiğinde de oluşmaktadır. Kulak dış kulak ile iç kulak arasında var olan basınç farkını eşitleyemez, bundan kaynaklı olarak da kulak ağrısı yaşanmaya başlanır.
Kulak Kiri
Kulak içinde temizleme yapmayıp kalan kirler kulağın ağrımasına neden olabilir. Ama bu kirlerin kulak çubuğu yardımı ile temizlenmesi daha da kötü sonuçların ortaya çıkmasına sebep olur. Kulak kirinin temizlenmesinde en sağlıklı olan yol kulak damlası kullanmaktır. Ayriyeten kulak yıkama yöntemine de başvurulabilir.
Çene Kemiğinde Yaşanan Sıkıntılar
Nadir rastlanan nedenlerden bir tanesi de olsa da çene kemiğinde yaşanan sıkıntılar kulak ağrısına sebep olmaktadır. Diş gıcırdatma ya da kireçleme ile ortaya çıkmış olan bir sıkıntı kulakta ağrı olarak yansımaktadır.
Kulak Kanalında Oluşan Egzama
Kulak içi cildeki yağlı olan bölgelerden bir tanesidir. Bu bölgede görülecek olan egzama kulak ağrısını tetikler. Egzamalı olan bölge de kızarıklıklar, iltihap ve tahriş meydana gelir.
Diş Apsesi
Diş etlerinde ya da dişlerde oluşan enfeksiyonlar nedeniyle iltihaplanma kulak ağrısına sebep olur. Bu tarz bir durumda diş ağrısı ile beraber kulak ağrısı da başlar.
Bebeklerde Oluşan Kulak Ağrısı
Kulak ağrısı en sık bebeklerde ve çocuklarda oluşur. Henüz konuşamayıp kendini ifade edemeyen bebek, elini kulaklarına götürerek ağlama eyleminde bulunuyorsa ya da ortada herhangi bir sorun yokken devamlı ağlıyorsa kulak ağrısı yaşaması muhtemeldir. Bebeklerde görülen kulak ağrısı, kulak içinde oluşan iltihaplanmadan ya da başka sebeplerden kaynaklanabilir, bebeklerin kulaklarının ağrıyıp ağrımadığını, ruh halinde oluşan değişimlerden, hareketlerinde oluşan değişimlerden ve rutin davranışlarında oluşan değişimlerden gözlemleyebilirsiniz. Kulak ağrısı sorunu yaşayan bebek baş kısmını hızlı şekilde sağa ve sola döndürebilir ya da her zamankinden daha fazla ağlar.
Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?
Kulak ağrısı yaşamınızda sıklıkla ve şiddetli bir şekilde yaşadığınız sorun değilse evde çözüm getirebilirsiniz.
Ani şekilde oluşan kulak ağrılarında ilk şokun atlatılmasının ardından, ilk olarak oturur pozisyona geçilmeli ve oturuşu dikleştirilmelidir. Yani dik oturulmalıdır.
Bulunduğunuz ortamın camını açarak havalandırın.
Esneme hareketleri yapılmalıdır.
Sakız çiğnenmeli ama hızlı hareketler ile değil, yavaş yavaş
Kulak kepçesi ile oynanmalıdır
Burun iki parmağın arasına sıkıştırılır, ilk olarak derin bir nefes alınır ve hava genze doğru itilerek üflenir. Kafa içinden gelecek olan açılma sesi duyulmalıdır. Duyulan bu ses kulaç içindeki basınç eşitlenmesini gösterir ve var olan kulak ağrısı ortadan kalkar.
Sıvı tüketimi çoğaltılmalıdır.
Isıtılmış bir havlu kulağa koyulmalı ya da saç kuruma makinası yardımı ile kulak ısıtılmalıdır.
Sigara içilmemeli ve içilen ortamda vakit geçirilmemelidir.
Doktor önermeden insanların kendi kendine kulak damlası kullanmaması gerekir. Bu şekilde yapılacak olan bir eylem sağlık açısından ciddi problemlerin oluşmasına ve geri dönüşü olmayan sıkıntılara yol açabilir.
Kulağa yabancı cisimler sokulmamalı, yapılacak olan temizliğin kulak çubuğu yerine temiz ve ince dokulu olan bir kâğıt mendil yardımı ile yapılması gerekir.
Ayaz ve soğuk olan havalarda dışarı çıkılacaksa ya da klimalı bir ortamda vakit geçirilmekse, şapka tarzı koruyucuların kullanılması gerekir.
Duş alırken ve yüzerken kulağa su kaçmasını en aza indirmek için dikkatli olmak gerekir.
Kulak ağrısı için evde geçirilebilecek olan çözümler yukarıda sıralanmıştır. Kulak ağrısı, kesinti vermeden 12 saat boyunca devam etmişse kesinlikle ve beklemeden uzman bir hekimine başvurulmalıdır.
Kulak Ağrısı İçin Bitkisel Çözümler
Sarımsak Suyu
Sarımsak suyu evde hazırlanabilecek ve kolay olan doğal bir antibiyotiktir. 2 adet taze sarımsak küçük bir kabın içinde ezilmelidir. Sarımsağı parmaklarınızın yardımı ile sıkmalı ve küçük bir kabın içine suyunu damlatmalısınız. Birkaç damla sarımsak suyu ağrı olan kulağın içine damlatılır. Sarımsak suyu kulak iltihabında azalma yaptığından dolayı kulak iltihabının azalması ile ağrılarda azalır.
Soğan Suyu
Hazırlanacak olan soğan suyu kulakta var olan iltihabın akıtılması amacı ile çok eski dönemlerde de kullanılmıştır. 1 adet soğan rendelenir sonra çıkan soğan suyu bir kabın içine konur. Soğan suyuna parmaklar sokulur ve kulağın arka kısmına masaj yardımı ile sürülür. Soğan suyunun her gün yatmadan önce uygulanması kulak içinde birikmiş ve ağrıya sebep olan iltihabı akıtır.
Sıcak Kompres
Kulak ağrısı için en sık uygulanan yöntemlerden bir tanesi de sıcak komprestir. Pamuklu olan bir havlu ütü yardımı ile ısıtılır, ağrı olan bölgeye tampon şeklinde uygulanır. Bu tampon kulak ağrısının hafiflemesine yardımcı olur
Saf Zeytinyağı
Bitkisel çözümlerinde içinde bulunan diğer bir alternatif uygulama saf zeytinyağıdır. Geleneksel olarak halen kullanılan ve halk arasında kabul görmüş olan bir uygulama şeklidir. Bir tencereye su doldurulmalı ve birkaç damla zeytinyağı damlatılmalıdır. Suyun kaynaması ve zeytinyağının ısınması gerekir, suyun üstünde birikmiş olan yağ ılıtılmalı, sonrasında ise kulağın içine damlatılmalıdır. Yağın ne çok soğuk ne de çok sıcak olması gerekir. Ayriyeten benzer şekilde yapılabilecek bir uygulama papatya yağı ve lavanta yağı ile de yapılabilir. Bu yağlarında su ile karıştırılması, ılıtılması ve sonrasında kulağa damlatılması gerekir. Kulak ağrısının geçmesi ile yağ damlatma işi de son bulmalıdır.
 
Kulak ağrısının sebepleri ve bitkisel çözümler hakkında detaylı bir bilgi vermişsiniz. Kulak ağrısı gerçekten rahatsız edici bir durum olabilir ve zaman zaman karşılaşabileceğimiz bir sorundur. Verdiğiniz bilgilerle kulak ağrısının farklı nedenlerini ve nasıl hafifletilebileceğini öğrenebiliyoruz. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda kulak ağrısı sık görülebileceği için belirtilerini gözlemlemek ve uygun tedbirleri almak önemlidir.

Kulak ağrısı için evde uygulanabilecek rahatlatıcı yöntemleri de anlatmışsınız. Özellikle sıcak kompres uygulaması ve bitkisel yağların kullanımı önemli bir destek olabilir. Sarımsak suyu, soğan suyu gibi doğal maddelerin antibakteriyel etkilerinden faydalanmak etkili olabilir.

Ayrıca, kulak ağrısı şiddetli ve uzun süreli ise kesinlikle uzman bir hekime başvurulması gerektiğini belirtmişsiniz. Doktor tavsiyesi olmadan kulak damlası kullanımından kaçınılması ve kulak içine yabancı cisimler sokulmaması da önemlidir.

Verdiğiniz bilgiler sayesinde kulak ağrısı yaşayan kişilerin hem sorunun sebebini anlamaları hem de rahatlama yöntemlerini öğrenmeleri mümkün olacaktır. Sağlık sorunlarında doğru bilgilere ulaşmak çok önemli olduğu için paylaştığınız bu bilgiler faydalı olacaktır. Emeğiniz için teşekkür ederim.
 
Geri
Üst