AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kukla Terapisi Nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kukla Terapisi Nedir?​

Çocuk kuklalardan dilediğini seçer ve seçtiği kuklalar ile bir öykü kurgular. Bu öyküyü kuklalar ile anlatır. Terapist öyküyü öykü içindeki çözümsüzlükleri, çatışmaları, bilişsel hataları ve duygu yüklerini yeniden düzenleyerek öyküyü çocuğa geri aktarır.

Kukla Nedir özellikleri?​

Kukla, tek aktörlü, üç boyutlu, taklit ve söze, karşılıklı konuşmaya dayalı geleneksel seyirlik oyunu. Türkçe oyuncak bebek anlamına gelen ve bugün Anadolu’da yaşayan korçak, kudurcuk, kaburcuk, koğurcak, kavırçak, lubet, ninik gibi isimlerle yaşayan kukla seyirlik oyunların en eskilerindendir.
Kuklalar nasıl yapılır?
Ponponları çorabın üzerine diklemesine yapıştırıp üzerine oynar gözlerimizi yerleştiriyoruz (Dilerseniz ponpon kullanmadan sadece oynar göz yapıştırılabilir). Yün ipten küçük bir ponpon yaparak saç görevi görmesi için çorabımıza yapıştırıyoruz. Ve el kuklamız hazır.
Kuklanın faydaları nelerdir?
Kukla çocuğa, dil gelişimi, paylaşma, bekleme, ses tonunu kullanma, beden dilini kullanma becerilerini kazandırır. Kukla sayesinde çocuğun özgüveni artar ve ifade yeteneği gelişmeye başlar. Özellikle okul öncesi dönem de kukla, çocukların gelişiminde büyük rol oynar.

İnsan kukla nedir?​

Bez, karton ve tahta gibi malzemelerden yapılma hayvan veya insan temsillerinin bir kişi tarafından doğrudan el veya ipler aracılığıyla oynatılan seyirlik oyunlar, kukla olarak adlandırılmaktadır. Küçültülmüş hayvan ve insan figürleri olan kuklanın, ilk olarak Hindistan veya Çin’de ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Kukla gösterisinin amacı nedir?​

Kuklalar çocukları eğlendirir, neşelendirir, hoş vakit geçirmelerini sağlarken zaman zaman duygulandırır ve düşündürür. Çocuklara paylaşmayı, beden dilini, sesini kullanmayı kuklalar sayesinde verebiliyoruz. Çocuklar olayları ve davranışları taklit ederek, aslında öğrenmenin bir basamağını gerçekleştirmiş olur.
 
Geri
Üst