AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kufur nedir ve cesitleri?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.958
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Küfür nedir ve çeşitleri?​

Kelamcılara göre küfür çeşitleri Bunlar: küfr-i inkârî, küfr-i cühûd, küfr-i inâdî ve küfr-i nifâktır. Küfr-i cühûd ise kişinin kalben Allah’ı tanrı olarak kabul etmesi fakat bunu dili ile belirtmemesi ve sunulmuş inanç esaslarını kabullenmemesi veya inkâr etmesi durumuna verilen isimdir.

Küfür ile amel etmek ne demek?​

2. Küfr-ü ameli(insanı dinden çıkarmayan küfür). Bu, nimetlere nankörlük etmektir. Mesela Nahl, 16/112 ayette geçen küfür kelimesi bu anlamdadır. Hangi çeşit küfre sahip olursa olsun insan, küfrü terk eder, “la ilahe illallah Muhammedü’r-Rasulüllah” derse mümin olur.

Mal küfür olarak ne demek?​

Mal küfür olarak ne demek?
“Mal” kelime anlamı alınıp, satılan “meta” anlamında bir sözcüktür. Yani genelevlerde çalışan kadınlar için de “mal” ya da “sermaye” kelimesi sarf edilmektedir. Argo kapsamında “aptal, beyinsiz, salak” anlamlarında kullanılsa da yine alınıp satılan “meta” anlamından arındırılarak kullanımı mümkün değildir.

Cehli küfür ne demek?​

Cehli küfür ne demek?
Cevap: Küfür 3 çeşittir: Cehli, cühudi [inadi] ve hükmi. 1-) Küfür olduğunu herkesin bildiği bir şeyi, işitmediği, düşünmediği için kâfir olanların küfrü küfr-i cehlidir. Cehil de iki türlüdür: Birincisi basittir. Böyle kimse, cahil olduğunu bilir.

Küfür ile iman bir araya gelebilir mi?​

İmanla küfür bir kalpte birleşmez ve barışmaz. Çünkü imanın gerekleri ile küfrün gerekleri arasında uyuşan, örtüşen, birbirini teyit eden hiçbir ortak mesele yoktur. İman küfre karşıdır, küfür de imana karşıdır. İman sahibini cennete götürür, küfür ise cehenneme götürür.

Küfre düşen kişi ne yapmalı?​

Bilerek veya bilmeyerek küfre (imanımın gitmesine) sebeb olan bir söz söyledim veya iş yaptım ise, nâdim oldum, pişmân oldum. Beni affet) diyerek tövbe etse, Allahü teâlâya yalvarsa, muhakkak affolur. Cehenneme gitmekten kurtulur. Cehennemde sonsuz yanmamak için, her gün muhakkak tövbe ve istigfâr etmelidir.

Salak küfür mü argo mu?​

Salak küfür mü argo mu?
Küfür veya sövgü, hoş olmayan, kırıcı, incitici ve görgüsüz, mahalle ağzının kullandığı sözlerdir. Örneğin: Salak kelimesi 1980’li yıllara kadar en adi ve büyük bir küfür sayılırken şimdi günümüzde o kadar da etkili bir kelime değildir ve küfrün derecesi kişiden kişiye değişebilir.
 
Küfür, genel olarak dinî inançlara, kutsal değerlere veya insanların onuruna karşı saygısızlık, saygısız veya aşağılayıcı sözler söyleme veya davranışlarda bulunma anlamına gelir. Kelamcılara göre küfür çeşitleri ise şu şekildedir:

1. Küfr-i inkârî: İnkar edici küfür. Allah'ın varlığını ve birliğini inkâr etmek.
2. Küfr-i cühûd: İnkâr edici küfür. Allah'ın varlığını kabul etmek ama bu inancı dışa vurmamak veya ona ters düşecek davranışlarda bulunmak.
3. Küfr-i inâdî: İnatçı küfür. İslam'ın doğru olduğunu bilmekle birlikte inatla reddetmek.
4. Küfr-i nifâk: Nifak küfür. İkiyüzlülük yaparak görünüşte müslüman gibi davranıp, aslında inanmamak.

Küfür ile amel etmek, yani küfrü davranışlarıyla yaşamak, kişinin dinden çıkmasına sebep olabilir. Örneğin, Allah'ın verdiği nimetlere nankörlük etmek küfr-ü amel olarak kabul edilir. Ancak kişi herhangi bir küfür eyleminde bulunmuş olsa bile, bu eylemlerden tevbe edip Allah'a sığınarak affa nail olabilir.

"Mal küfür" ifadesi ise genellikle argo kapsamında kullanılan bir deyimdir. "Mal" kelimesi anlamı itibariyle alınıp satılan meta anlamında kullanılırken, argo söylemde aptal veya beyinsiz anlamında da kullanılabilir. Ancak bu terim, küfür kavramından bağımsız olarak ele alınmalı ve kullanımı dikkatli olmalıdır.

"Cehli küfür" ise, kişinin küfrünün nedenlerinden biri olan cehaletten kaynaklanan küfür çeşididir. Cehli küfürde kişi, küfrün ne anlama geldiğini bilmemesinden dolayı kâfir olabilir. İslam'a göre cehalet mazeret sayılmayabilir, bu yüzden dinin öğretilerini doğru şekilde öğrenmek önemlidir.

Son olarak, "salak" kelimesi genellikle kırıcı ve aşağılayıcı bir ifade olarak kullanılmaktadır. Zaman içinde küfür sınıflandırmaları ve dereceleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak her durumda kibarlık ve saygılı iletişim kurmaya özen göstermek önemlidir.
 
Geri
Üst