AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Küfür İşitende Günaha Girer mi?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Sınıfta falan çok küfür ediyorlar biz istesekte istemesekte duyuyoruz. Ama ben hiç duymak istemiyorum nefret ediyorum bize günah yazılır mı bizde işittiğimiz için?

Cevap: Küfür İşitende Günaha Girer mi, Ne Yapmalıyız?

Değerli ziyaretçimiz, bilindiği üzere İslam dininde insanların ahlaksız sözler kullanarak birbirilerine hitap etmeleri günahtır. Bu küfürler şaka ile karışık olsa dahi durum aynıdır. Sizinde sorunuzda belirtiğiniz gibi insanlar kimi zaman sınıf, iş yeri gibi zorunlu bulunmaları gereken ortamlarda bulunan insanlardan küfürler duyabilmektedirler. Yüce Mevla’mız bu gibi kimselere doğruyu anlamayı nasip eylesin.Bu noktada önemli olan küfür kullanan insanlar ile muhabbeti sınırlı tutmaktır. Elden geldiğince o insanlardan uzak durmaktır.

Fakat gücünüz yetiyor ise o insanlara bu yaptıklarının ne kadar yanlış olduğunu anlatmalısınız. İnsanları rahatsız ettiklerini ifade edebilirseniz. Böyle yaparak hem bu dertten kurtulabilir, hemde hayra girebilirsiniz. Bununla birlikte örneğin öğretmenlerinize bu şikayetinizi belirterek derslerde küfrün zararları gibi konuların işlenmesine vesile olabilirsiniz. Kötü söz ile alakalı bakın yüce Mevla’mız kuran ı Kerimde ne buyuruyor.

Allah, zulme uğrayanın dile getirmesi dışında, çirkin sözün açıklanmasını sevmez. Şüphesiz Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir. (Nisa 4.148)
Bu ayetten anlaşılıyor ki ancak gerçek anlamda zulüm gören bir kimse çirkin söz söyleyebilir. Oysa günümüzde küfür yani çirkin sözler bir saka vesilesi haline gelmiştir. Yüce Mevla’mız bizi affetsin. Özet, tabi ki küfür işitmeniz sizi günaha sokmamaktadır. Fakat eğer bu durumu düzeltmek için elinizden bir şey geliyor ise bunu yapmaktan da geri kalmamalısınız.

Ayrıca Bakınız: Küfür Etmenin Hükmü Nedir? ve Öfke Anında İsim Vermeden Küfür Etmek Kul Hakkına Girer mi?
Küfür İşiten Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Allah’a Küfreden Kişilere Gülmek Günah mıdır?
Arkadaşlarım Küfürlü Konuşuyorlar, Fazla Arkadaşımda Yok Ne Yapmalıyım?
Ziyaretçi katkısı :
S. Yelletkeli

“Oysa günümüzde küfür yani çirkin sözler bir şaka vesilesi haline gelmiştir. ” Bu ifade bu iş günümüzde yeni çıkmış gibi bir anlama geliyor. Halbuki Pertev Naili Boratav’ın neşrettiği Eski Anadolu Türkçesi ile yazılmış (Osmanlı Türkçesinden önce Anadolu’da kullanılan Türkçeyle yazılmış) Nasreddin fıkralarında küfürlü ifadelerin kullanılmış olduğu görülüyor.

Bir de Osmanlı zamanında Karagöz oyununda bazı küfürlü ifadeler geçtiği için bunu seyretmenin caiz olup olmadığı konusunda Ebu Suud’un ibret almak için seyretmenin caiz olduğunu söylediği şeklinde bir konu gündeme gelmişti.
 
Geri
Üst