Kuflerin gidalarin yuzeylerinde gelismelerinin nedeni nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
175.615
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Küflerin gıdaların yüzeylerinde gelişmelerinin nedeni nedir?​

Gıdalarda Küf Oluşumu Küfler gıda endüstrisinde önemli bir yere sahiptir çünkü düşük pH, düşük su aktivitesi ve yüksek basınç gibi şartlar altında bakteriler gelişemezken küfler gelişebilir. Nem ve ısı faktörleri nedeniyle oldukça fazla gıda maddesi üzerinde küflenme gözlemlenir.
Küf mantarları yararlı mı yoksa zararlı mı?
Ancak küfün yararlı olduğu durumlar da var. Küf mantarı karbonhidratları, yağları ve proteinleri başka hiçbir organizmanın başaramadığı kadar etkili ayrıştırabiliyor. Bu da endüstrinin yararlandığı bir özellik. Genetiğiyle oynanmış bir mantar türü olan Aspergillus Niger adeta canlı bir fabrika gibi.
Hangi küfler zararlı?
Küf tutmuş sert kabuklu yemişler ise, aspergillus flavus adlı bir küf mantarı içerdikleri için özellikle tehlikeli. Dr. Hickey, bu küf türü insan için en zararlı zehirleri üretiyor. Zehirli madde karaciğerde toplanıyor ve karaciğer kanserine yol açabiliyor.

Küf mantarı hastalık yapar mı?​

Küf mantarı sporları solunum yoluyla alınırsa hapşırma, kaşıntı, gözlerde sulanma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı veya burun, ağız ve dudaklarda kaşıntı gibi belirtiler, ve/veya öksürük, nefes darlığı, hırıltı gibi astım belirtileri tetiklenebilir.
Küfe ne sebep olur?
Küflenme Sorunu Havadan düşen mantar sporları nemli ortamlarda çabuk üremekte, üreme sırasında ekmekteki besinleri kullanmaktadır. Besinlerin yüzeyinde bulunan mantarlar çoğaldıkça içe doğru da yerleşir. Açıkta ya da nemli, sıcak ortamlarda bulunan limon, peynir, salça gibi başka besinler de küflenebilmektedir.
Maya küf sayımı neden yapılır?
Küfler; “miselyum oluşturan çok hücreli funguslar”, mayalar ise “tek hücreli ve genellikle miselyum oluşturmayan yapılar” olarak tanımlanır. Maya ve küf tayini, gıda üzerindeki bakterilerin gelişimleri önlenir ve maya – küf izole edilerek sayılması esasına dayanır.
Bunu hif denilen organlarıyla gerçekleştirirler. Bir kısmı hayvanlar ve insanların üzerinde parazit olarak yaşarlar. Küf mantarları, penisilinin icadında kullanılmıştır.
Küf mantarlarının neden olduğu bir duruma örnektir?
Küf mantarları rutubetli ve güneşsiz yerlerde, havada dolaşan sporlar yardımıyla üremektedirler. Dış ortamda çürüyen bitkilerin üzerinde bile olabilmektedir. Yiyeceklerin uygun saklama koşullarında bekletilmemesi küflenmeye neden olur. Süresi geçen yoğurtların veya peynirlerin küflendiği gözlemlenir.
Küflenmeye başlamış ekmek yenir mi?
Küflenmiş ekmek yenir mi? Küflenmiş ekmek çok yoğun oranlarda kanserojen madde taşıdığından , kesinlikle tüketilmemelidir. Nedeni ise milyonlarca mantar ve benzeri canlı tarafından istila edilmiş bir beslenme alanını tüketmiş oluruz. Küflerin pek çoğu mikotoksin (küf zehiri) adı verilen zehirler üretirler.

Küf tehlikeli mi?​

Uzmanlar küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını söylemektedir. Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir.
Küf ne tür hastalıklara yol açar?
Küf Mantarlarıyla İlişkili Bulunan Hastalıklar Bunlar öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı, astım, alerjik rinit, konjunktivit ve atopik dermatit olarak sıralanabilir (3,4). Mantar sporlarına karşı duyarlılık gelişmesi Avrupa toplumunda %3-10 arasında bildirilmektedir (5).
Küf mantarını ne öldürür?
Çay ağacı yağı dezenfektandır 2 yemek kaşığı çay ağacı yağı 2 bardak suyu sprey şişesinde karıştırın. Küf oluşmuş bölgelere karışımı sıkın. Yarım saat bekleyin ve küfün kendi kendine yok olduğunu görün!

Küf hangi hastalıklara yol açar?​

 
Geri
Üst