AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kuculen hangi ses olayi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
56.584
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Küçülen hangi ses olayı?​

Ünsüz düşmesinin olduğu durumlar: “k” ünsüzü ile biten sözcüklerde “-cık, -cık” eki geldiğinde sözcüğün sonundaki “k” seslerinin düştüğünü görürüz: Örnekler: alçak>alçacık, ufak>ufacık, küçük>küçücük, minik>minicik, büyük>büyücek…

Ünlü düşmesi ne demek örnekler?​

Ünlü düşmesi ne demek örnekler?
İki heceli bazı sözcükler ünlü ile başlayan bir ek aldıklarında ikinci hecedeki dar ünlü düşer: yalın-ız = yalnız (aradaki ı harfi düşmüştür) burun-um = burnum (aradaki u harfi düşmüştür) boyun-um = boynum (aradaki u harfi düşmüştür)

Ünsüz düşmesi nerelerde olur?​

Ünsüz düşmesi nerelerde olur?
Ünsüz Düşmesi Nelerdir? Ünsüz düşmesi bir kelimenin sonuna gelen ek ile birlikteki sondaki sessiz harfin düşmesi demektir. Türkçede genellikle -cık – cik eki alan sözcüklerde ünsüz düşmesi olur. Bunun dışında birçok işteş fiilin sonundaki ünsüz harf de, çekim ya da yağım eki aldığında düşer.

Hece düşmesi nedir örnekler?​

Ünlü Düşmesi Konu Anlatımlı Örnekleri Buna orta hece düşmesi de denir: Örnekler: ağız→ağzı, burun→burnu, koyun(bağır, döş)→koynuna, alın→alnı, oğul→oğlu, gönül→gönlüm, beniz,→benzi, ömür→ömrüm, cürüm→cürmü, hüküm→hükmü, fikir→fikri…

Aykırılaşma nedir örnek?​

Aykırılaşma nedir örnek?
c) Aykırılaşma Birbirine benzeyen veya aynı olan iki ünsüzden birinin başkalaşmasıdır: ahçı (

Ünlü düşmesi nedir 5 örnek?​

Ünlü düşmesi nedir 5 örnek?
İki heceli bazı kelimeler ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında ikinci hecelerindeki dar ünlüler düşer: ağız / ağzı, alın / alnı, bağır / bağrım, beniz / benzi, beyin / beynimiz, boyun / boynu, böğür / böğrüm, burun / burnu, geniz / genzi, göğüs / göğsün, gönül / gönlünüz, karın / karnı, oğul / oğlu; çevir- / çevril-.

Ünlü düşmesine örnek verir misiniz?​

Örnekler: ağız→ağzı, burun→burnu, koyun(bağır, döş)→koynuna, alın→alnı, oğul→oğlu, gönül→gönlüm, beniz,→benzi, ömür→ömrüm, cürüm→cürmü, hüküm→hükmü, fikir→fikri…

Ünsüz değişmesi ne oluyor?​

Ünsüz değişmesi ne oluyor?
Ünsüz değişmesi, sessiz harflerin ek almaksızın sözcüğün söylenişine ya da yazımına daha uygun ünsüzlerle değişmesi sonucu oluşan Türkçedeki ses olaylarından biridir. Ünsüz benzeşmesi ve sertleşmesi olayları, sözcük ek alırken gerçekleşir. Ünsüz değişmesi ise kelimenin kökeni ile ilgilidir.

Ünsüz değişimi yumuşama mı?​

Ünsüz değişimi yumuşama mı?
Ünsüz yumuşaması veya ünsüz değişimi, Türkçedeki bir ses olayıdır. Süreksiz sert ünsüzlerle biten sözcüklerin, ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında, sözcüklerin sonundaki ç, k, p, t ünsüzlerinin yumuşayarak – sırasıyla- c, g/ğ, b ve d’ye dönüşmesidir.

Ünsüz düşmesi hangi harf?​

Ünsüz düşmesi bir kelimenin sonuna gelen ek ile birlikteki sondaki sessiz harfin düşmesi demektir. Türkçede genellikle -cık – cik eki alan sözcüklerde ünsüz düşmesi olur. Bunun dışında birçok işteş fiilin sonundaki ünsüz harf de, çekim ya da yağım eki aldığında düşer.

Ünsüz düşmesi nedir nasıl olur?​

Ünsüz düşmesi nedir nasıl olur?
Ünsüz düşmesi, bir sözcüğe bir ek veya başka bir sözcük eklenirken, kaynayan kısımdaki seslerden birinin kaybolmasıdır. Bazı sözcükler ek alırken kök ve gövde ek ile birleşmez, bu esnada kök veya gövdeden bir ünsüz düşer.

Hece düşmesi ne demektir?​

Hece düşmesi ne demektir?
Bazı iki heceli kelimeler,sesli ile başlayan bir ek aldığında,orta orta hece seslisi düşer.Buna hece düşmesi denir.Örnek olarak; “burun”kelimesi hece düşmesine uğradığında “burnu”olur.
 
Ünsüz düşmesi bir kelimenin sonunda yer alan ek ile birlikteki sessiz ünsüz harfin kaybolması anlamına gelir. Türkçede genellikle "-cık, -cik" gibi ekler alan sözcüklerde ünsüz düşmesi sıkça görülür. Ayrıca bazı işteş fiillerin sonundaki ünsüz harfler de çekim ekleri alırken düşebilir.

Ünlü düşmesi ise iki heceli kelimelerin ünlü ile başlayan bir ek aldığında, ikinci heceye düşen dar ünlünün kaybolması durumudur. Örnek olarak; "ağız" kelimesi "ağzı", "burun" kelimesi "burnu" şeklinde ünlü düşmesi yaşanabilir.

Ünsüz değişmesi ise kelimenin kökeni ile ilgili olarak, sözcüğün ses yapısına uygun hale gelmesi için ünsüz harflerin değişmesi anlamına gelir. Örneğin, ek almaksızın bazı ünsüz harfler başka ünsüzlerle değişebilir ya da sertleşebilir.

Ünsüz yumuşaması ise Türkçedeki bir ses olayıdır. Süreksiz sert ünsüzlerle biten kelimeler, ünlü ile başlayan bir ek aldığında, sözcüğün sonundaki ç, k, p, t gibi ünsüzlerin yumuşayarak c, g/ğ, b, d'ye dönüşmesidir.

Hece düşmesi ise iki heceli kelimelerin sesli harf ile başlayan bir ek aldığında, ortadaki sesli harfin düşmesi durumudur. Örneğin, "burun" kelimesi "burnu"ya dönüşebilir.

Hepsi bir arada ele alındığında, Türkçedeki ses olayları ses bilgisi açısından oldukça zengin ve önemli bir konudur. Ses olaylarının detaylı olarak incelenmesi, dilin yapısını ve evrimini anlamak açısından büyük bir öneme sahiptir.
 
Geri
Üst