AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kucuk unlu uyumu kurali nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Küçük ünlü uyumu kuralı nedir?​

Türkçede yer alan bir kelimenin ilk hecesinde eğer düz ünlü (a, e, ı, i) yer alıyorsa, ondan sonraki hecelerde mutlaka düz ünlü barındırmak zorundadır.

Küçük ünlü uyumuna uyan kelimeler nelerdir?​

Küçük ünlü uyumuna uyan kelimeler nelerdir?
KÜÇÜK ÜNLÜ UYUMUNA UYAN ÖRNEK KELİMELER Anlaşmalı, bilek, çilek, ısırmak, ılıklaşmak, kayıkçı, seslenmek, yeşil; boyunduruk, börekçi, çocuk, güreşmek, ocakçı, odun, özlemek, sürmek, vurmak, yoklamak, yorgunluk, yumurta, yüreksiz vb. kelimeler küçük ünlü uyumuna uymaktadır.

Büyük ünlü uyumuna uyup uymadığını nasıl anlarız?​

– “a, ı, o, u” kalın sesli harflerinden sonra tekrar “a, ı, o, u” geliyorsa, – “e, i, ö, ü” ince sesli harflerinden sonra tekrar “e, i, ö, ü” geliyorsa. Bu koşullarda o kelime büyük ünlü uyumuna uyuyor demektir.

Büyük ünlü uyumuna uyan kelimeler nelerdir?​

Büyük ünlü uyumuna uyan kelimeler nelerdir?
Bir kelimenin birinci hecesinde kalın bir ünlü (a, ı, o, u) bulunuyorsa diğer hecelerdeki ünlüler de kalın, ince bir ünlü (e, i, ö, ü) bulunuyorsa diğer hecelerdeki ünlüler de ince olur: adım, ayak, boyunduruk, burun, dalga, dudak, kırlangıç; beşik, bilezik, gelincik, gözlük, üzengi, vergi, yüzük vb.

Küçük ünlü uyumu nasıl ayırt edilir?​

Küçük ünlü uyumu, alıntı kelimelerde aranmaz: aktör, alkol, bandrol, daktilo, kabul, doktor, muzır, mühim, mümin, müzik, profesör, radyo, vakur vb. Küçük ünlü uyumuna aykırı bazı kelimelere getirilen ekler, kelimenin son ünlüsüne uyar: kavun-u, konsolos-luk, muzır-lık, müzik-çi, yağmur-luk vb.

Küçük ünlü uyumu nasıl yapılır?​

Küçük ünlü uyumu nasıl yapılır?
Bir sözcüğün herhangi bir hecesinde yuvarlak ünlü (o, ö, u, ü) varsa bunu izleyen ilk hecede geniş düz (a, e) veya dar yuvarlak (u, ü) ünlü bulunmalıdır: boyunduruk, çocuk, odun, yorgunluk, yoklamak, vurmak, yumurta vb.

Küçük ünlü uyumuna aykırı sözcük ne demek?​

A) Bir sözcüğün ilk hecesinde düz ünlü olan “a, e, ı, i” seslerinden biri varsa bundan sonra gelecek hecenin de bu ünlülerden oluşması gerekir. Eğer düz ünlü bulunan bir heceden sonra yuvarlak ünlüler olan “o, ö, u, ü” seslerinden biri gelirse o sözcük küçük ünlü uyumuna uymaz.

Büyük ünlü uyumuna uymak ne demek?​

Büyük ünlü uyumuna uymak ne demek?
Dilimizdeki bir sözcüğün ilk hecesinde “a, ı, o, u” kalın sesli harflerinden biri varsa sonraki hecelerdeki sesli harfler de kalın olmak zorundadır; sözcüğün ilk hecesinde “e, i, ö, ü” ince sesli harflerinden biri varsa bundan sonra gelen sesli harfler de ince olmak zorundadır.

Okul büyük ünlü uyumuna uyuyor mu?​

Kalın sesli olanlar: masa, koltuk, kapanmak, uçak, araba, okul, kablo, tablo, sınav, ayak, bacak, kulak, vapur, martı, lamba, kokular, bağlantı, konuşmak, aralamak, bakışmak, yolculuk, mayalamak, alıştırmak, ovalamak, oklava, karın, aramak, ağaç, sorgulamak, araştırmak, kılıç, satılık, bakıcı, jandarma, yastık.

Büyük ünlü uyumu neden olur?​

Büyük ünlü uyumu neden olur?
Büyük ünlü uyumunda bir kelimenin ilk hecesindeki ünlü harf kalın ile başlıyor ise bu kelimedeki diğer ünlü harfler kalın ile devam etmelidir. Eğer ilk hecede ince ünlü yer alıyor ise kendisinden sonraki tüm hecelerdeki ünlü harfler ince ünlü olmalıdır. Bu kurala büyük ünlü uyumu denmektedir.

3 sınıf büyük ünlü uyumu nedir?​

Büyük ünlü uyumu bir kelimedeki ünlü harflerin ince veya kalın olmasıyla ilgilidir. Türkçe bir sözcüğün ilk hecesinde kalın ünlü varsa, diğer hecelerdeki ünlüler de kalın olmalı; ilk hecede ince ünlü varsa diğer hecelerde de ince ünlü bulunmalıdır. Bu kurala büyük ünlü uyumu veya kalınlık-incelik uyumu denir.

Küçük ünlü uyumu nerede aranmaz?​

Küçük ünlü uyumu nerede aranmaz?

Küçük ünlü uyumu nedir TYT?​

Türkçe bir kelimede düz ünlüden sonra düz (a, e, ı, i), yuvarlak ünlüden sonra yuvarlak dar (u, ü) veya düz geniş (a, e) ünlüler bulunur. Ünlüler arasındaki bu uyuma “küçük ünlü uyumu veya düzlük-yuvarlaklık uyumu“denir.

Ünsüz yumuşamasına aykırı sözcük ne demek?​

Ünsüz yumuşamasına aykırı sözcük ne demek?
Dilbilgisi kurallarına göre harf aldığında yumuşaması gereken sert ünsüzlerin olduğu gibi kalmasına ünsüz yumuşamasına aykırılık denir. Örneğin ”Ç” ile biten sözcüklerden birçoğu ek aldığında ”C” harfine dönüşür. Ek almasına rağmen son harfi değişmeyen sözcükler ise ünsüz yumuşamasına aykırılık olarak tanımlanır.
 
Küçük ünlü uyumu kuralı, Türkçedeki kelimelerin yapısında yer alan bir ses uyum kuralıdır. Bir kelimenin ilk hecesinde düz ünlü (a, e, ı, i) bulunuyorsa, ondan sonraki hecelerde de mutlaka düz ünlü bulunması gerekmektedir. Bu uyum kuralıyla kelimenin ses yapısının daha akıcı ve doğru bir şekilde telaffuz edilmesi sağlanmaktadır.

Küçük ünlü uyumuna uyan kelimelerde düz ünlülerin ardından düz ünlüler gelir. Örnek kelimeler arasında "anlaşmalı, bilek, çilek, seslenmek, yeşil, börekçi, güreşmek, özlemek" gibi kelimeler yer almaktadır. Bu kelimelerde düz ünlüler uyumlu bir şekilde kullanılmıştır.

Büyük ünlü uyumu ise kalın ve ince sesli harflerin bir kelimenin yapısında nasıl uyum sağladığını belirler. Bir kelimenin ilk hecesinde kalın sesli harf (a, ı, o, u) bulunuyorsa, sonraki hecelerde de kalın sesli harfler yer alır. Benzer şekilde, bir kelimenin ilk hecesinde ince sesli harf (e, i, ö, ü) varsa, sonraki hecelerde de ince sesli harfler bulunur.

Büyük ünlü uyumuna uyan kelimelerde kalın veya ince ünlülerin uyumu gözlemlenir. Örnek kelimeler arasında "adım, ayak, boyunduruk, burun, beşik, bilezik, gelincik, yüzük" gibi kelimeler bulunmaktadır. Bu kelimelerde uygun ünlü uyumu sağlanmıştır.

Küçük ünlü uyumu genellikle alıntı kelimelerde aranmaz ve eklere uyum gösterir. Küçük ünlü uyumuna aykırı kelimelerde ise ekler kelimenin son ünlüsüne uyar. Örneğin "kavun-u, konsolos-luk, muzır-lık, müzik-çi, yağmur-luk" gibi eklerle uyumlu hale getirilen kelimeler küçük ünlü uyumuna uymamaktadır.

Küçük ünlü uyumunun yapılması ise yuvarlak ünlülerin (o, ö, u, ü) uygun şekilde kullanılmasını gerektirir. Bir sözcüğün herhangi bir hecesinde yuvarlak ünlü varsa, bunu izleyen ilk hecede geniş düz veya dar yuvarlak ünlü bulunmalıdır. Örnek kelimeler arasında "boyunduruk, odun, yoklamak, yumurta" gibi kelimeler bulunmaktadır.

Ünsüz yumuşamasına aykırı durum ise dilbilgisi kurallarına göre harf aldığında yumuşaması gereken sert ünsüzlerin aynı şekilde kalması durumunu ifade eder. Örneğin "Ç" ile biten sözcüklerin ek aldığında "C" harfine dönüşmesi gerekirken değişmemesi ünsüz yumuşamasına aykırı bir durumdur. Örnek olarak "Ünsüz yumuşamasına aykırılık" verilebilir.
 
Geri
Üst