Kucuk kanama abdesti bozar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Küçük kanama abdesti bozar mı?​

Vücuttan çıkan kan akmadığı veya çıktığı yerin çevresine dağılmadığı sürece abdesti bozmaz. Yaradan çıkan irin ve sarı su da böyledir. Çıktığı yerin dışına kendiliğinden dağılmayan bu sıvıların silinmesi halinde de abdest bozulmaz.

Vücutta kanama varken namaz kılınır mı?​

Hemoroidin ya da başka bir uzvun kanaması ile abdest bozulacağını belirten Diyanet, şunları kaydetti: “Ancak kanadığı halde akmayan ve çıktığı yerin dışına taşmayan kanamalar abdesti bozmaz. Şâfiî ve Malikî mezhebine göre kanama hiçbir şekilde abdesti bozmaz.

Abdestin bozulması için ne kadar kan akması gerekir?​

Abdestin bozulması için ne kadar kan akması gerekir?
Vücuttan çıkan kan akmadığı veya çıktığı yerin çevresine dağılmadığı sürece abdesti bozmamaktadır. Ağızdan çıkan akıcı haldeki kan, tükürükten fazla veya ona eşit ise abdesti bozar.

Diş kanarken gusül alınır mi?​

Diş kanarken gusül alınır mi?
Bu nedenle diş eti kanamaları da abdesti bozmamaktadır. Bunlar ile birlikte vücudun herhangi bir yerinden kan, irin veya herhangi bir maddenin çıkması abdesti bozmaktadır. Fakat vücuttan gelen kan akmadığı veya çıktığı yerin etrafına dağılmadığı sürece abdesti bozmamaktadır.

Kan gusül abdesti bozar mı?​

Yani gusül abdesti alıyorken bedenden kan vb. akıntı devamlı gelse veya o esnada abdest bozan bir durum olsa dahi, insan cünüplükten, ay halinden veya lohusalıktan kurtulmuş olur. Namaz abdesti bozulur fakat gusül abdesti bozulmaz.

Parmak kanarken gusül alınır mı?​

Cevap: Evet. Boy abdesti (gusül) geçerlidir. Fakat bu abdestle namaz kılınmaz. Yani gusül abdesti alıyorken bedenden kan vb. akıntı devamlı gelse veya o esnada abdest bozan bir durum olsa dahi, insan cünüplükten, ay halinden veya lohusalıktan kurtulmuş olur.

Sürekli kan akarken abdest alınır mı?​

Sürekli kan akarken abdest alınır mı?
Şafi mezhebine göre kan abdesti bozmaz. Ancak Hanefi mezhebine göre vücudun herhangi bir yerinden kan aktığı zaman abdest bozulur. Bu durumda yeniden abdest alınması gerekir. Burun kanaması veya benzeri kanama türlerinde de abdest bozulur.

Kan akması hangi mezhepte abdesti bozmaz?​

Kan akması hangi mezhepte abdesti bozmaz?
Abdesti bozan hallerden biri de kandır. Şafi mezhebine göre kan abdesti bozmaz. Ancak Hanefi mezhebine göre vücudun herhangi bir yerinden kan aktığı zaman abdest bozulur. Bu durumda yeniden abdest alınması gerekir.

Ne kadar kan abdesti bozar Hanefi Diyanet?​

İşte Diyanet’in verdiği sorunun yanıtı… DİŞ ETİ KANAMASI ABDEST BOZAR MI? Hanefîlere göre bedendeki bir yaradan çıkıp yaranın dışına akan kan abdesti bozar. Diş etinden çıkan kan ise karıştığı tükürüğün yarısı veya daha fazlası kadar olduğunda abdesti bozar (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 52).
 
Evet, küçük bir kanama abdesti bozmaz. İslam dininde vücuttan çıkan kanın abdesti bozup bozmayacağı konusunda farklı mezheplere ve görüşlere sahibiz. Ancak genel olarak, abdestin bozulması için kanın akmış olması veya çıktığı yerin çevresine dağılmış olması gerekmektedir. Kanın akmadığı veya çıktığı yerin dışına yayılmadığı durumlarda abdest bozulmaz.

Ayrıca, diş eti kanaması gibi durumlar da abdesti bozmamaktadır. Ancak hanefi mezhebine göre, vücudun herhangi bir yerinden çıkan kan abdesti bozar ve yeniden abdest alınması gerekir. Diğer yandan Şafiî ve Malikî mezheplerine göre kanama abdesti bozmaz.

Gusül abdesti alırken vücuttan kan vb. gibi akıntıların gelmesi durumunda, namaz abdesti bozulur ancak gusül abdesti bozulmaz. Parmak kanaması gibi durumlarda da gusül abdesti geçerli olur, ancak bu durumda namaz kılınmaz.

Sürekli kan akması durumunda ise Şafi mezhebine göre kan abdesti bozmazken, Hanefi mezhebine göre vücuttan herhangi bir yerden kan akması abdesti bozar ve tekrar abdest almak gerekmektedir.

Son olarak, hanefi mezhebine göre diş eti kanaması abdesti bozar ve tükürükle karışan kanın yarısı veya daha fazlası abdestin bozulmasına neden olabilir. Dinimizdeki abdest kuralları ve hükümleri konusunda detaylı bilgi almak için dini otoritelerden destek alabilirsiniz.
 
Geri
Üst