AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kucucuk kucultme var mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Küçücük küçültme var mı?​

Sonuna geldiği eklere küçüklük, benzerlik ve acıma anlamı katan eklere küçültme eki denir. Küçültme eklerinin tamamı kelimeyle bitişik yazılır. Dilimizde en çok kullanılan küçültme eklerinin başında -cık eki geliyor. Kelimedeki sesli harflere göre bu ek -cik, -cuk ve -cük şeklinde de yazılabilir.
Küçültme adı nasıl bulunur?
Türkçede yaygın olarak kullanılan küçültme ekleri, “-cik, -ce, -cek, -ceğiz, -imsi, -imtırak, -rek” olarak ifade edilebilir. Bu ekler vurguyu üzerinde toplar ve bu eki alan kelimeler cümle içerisinde farklı görevlerde kullanılabilir.

Küçültme eki çekim eki mi?​

Uyarı: “-cik, -cek, -ceğiz” yapım ekleriyle, adlara “küçültme, sevgi, acıma” gibi anlamlar katılabilir.
Maymuncuk küçültme adı mı?
Uyarı: Küçültme eki ile türetilmiş bazı adlar küçültme anlamını tamamen yitirmiştir: Örnekler: Mehmetçik, arpacık, gelincik, tatarcık (Küçük bir sinek, bir hastalık), maymuncuk (Her kilidi açacak şekilde (bilgi yelpazesi.net) yapılmış bir alet), yılancık (Bir hastalık.)
Sıfatlarda Anlam Daraltma: Bunun için “-Cİk, -ÇE, -cEk, -(İ)msİ, -(İ)mtırak” ekleri kullanılır: geniş bir oda ⇒ daha az genişi ⇒ genişçe bir oda. uzun bir çocuk ⇒ daha az uzunu ⇒ uzunca bir çocuk. büyük ev ⇒ daha az büyüğü ⇒ büyükçe / büyücek bir ev.
Minicik küçültme adı mı?
“cik, ceğiz, cek” ekleri çoğu isme küçültme anlamı katar. Minicik, adacık, ağaççık vb. Bu ekler bazen azımsama, küçümseme, sevgi, alay, acıma gibi anlamlar da katabilir.

Adacık küçültme eki mi?​

Küçültme sıfatı nedir örnekler?
Niteleme sıfatlarının sonuna “-cik, -cek, -ce, (-ı)nca, (-i)msi ve (-i)mtrak” eklerinden uygun olan birinin getirilmesiyle onların anlamlarında ve derecelerinde bir azalma ve daralmanın meydana gelmesidir. Bu eklerin getirilmesi ile oluşan sıfatlara küçültme sıfatları denir. Örnekler: Küçük bir evleri vardı.

Daracık küçültme mi?​

Sıfatların anlamlarını küçültmek için, sıfatın sonuna küçültme eklerinden biri getirilerek yapılır. kısacık yol, daracık sokaklar, ufa(k)cık çocuk, azıcık su, büyü(k)cek salon, serince bir rüzgâr, uzunca bir yolculuk, ekşimsi yoğurt, mavimtırak bir gömlek…
Adacık küçültme mi?
Sıfat olan sözcüğün anlamında küçültme ya da daralma, “-cik,-ce, (-ı)msı, (-ı)mtırak” ekleri ile yapılır. Bu eklerin getirilmesi ile oluşan sıfatlara küçültme sıfatları denir. “Küçük bir evleri vardı.” cümlesinde “küçük” sıfattır ve kendinden sonra gelen ismin niteliğini belirtmektedir.
Ekşimsi küçültme sıfatı mı?
Kelimelere ”daha az” ve ”daha küçük” anlamı katan sıfatlara küçültme sıfatı denir. Bu sıfatlara bazı kelimelere ise ”yaklaşık” ve ”benzerlik” katar. Örneğin ”ekşimsi yoğurt” dendiğinde yoğurdun ”ekşi gibi” olduğu ifade edilir.

Ufacık küçültme eki mi?​

 
Geri
Üst