AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ksilem ile floem arasindaki farklar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ksilem ile floem arasındaki farklar nelerdir?​

Bitkilerin ksilem yapısı (odun borusu) vardır. Bu yapı suyu ve çözeltileri köklerden yapraklara taşırken floem yapısı da (soymuk borusu) aminoasitlerin ve yaprakta fotosentez sonucu oluşan glikozun bitkinin diğer kısımlarına taşınmasında görev alır.

Ksilemde madde taşınması ATP harcanır mı?​

Ksilemde madde taşınması ATP harcanır mı?
Kök topraktan su çeker. Bu olaya Kohezyon Gerilim Teorisi denir. Suyun ksilemde taşınması sırasında enerji harcanmaz. Şekil: Topraktan alınan su ve minerallerin yukarı taşınmasını sağlayan faktörler; Terleme , kohezyon kuvveti, kök basıncı ve kılcallıktır.

Salgı doku hücresi ne demek?​

Salgı doku Bitkilerde metabolizma sonunda meydana gelip tekrar metabolizmaya girmeyen maddeler salgı maddeleridir. Salgı maddeleri sıvı veya katı haldedir. Salgı maddeleri arasında su, alkaloit, glikozit, bal özü, müsilaj, lateks, reçine, eterik yağ ve kristaller sayılabilir.

Iletim doku ne demektir?​

Iletim doku ne demektir?
Bitki organları arasında organik ve inorganik madde taşınmasını sağlayan dokudur. İletim dokularına iletim borusu ya da iletim demeti denir.
Floem ve Ksilemde fotosentez yapar mı?​
İki tip iletim dokusu bulunur. Bunlardan ksilem, su ve çözünmüş mineralleri köklerden yukarıya, gövdeye taşır. fotosentez yapmayan kısımlarına taşır. Hem ksilem hem de floem çeşidi hücre tiplerinden oluşmuştur.

Ksilem ve floem ölü mü?​

Ksilem ve floem ölü mü?
Ksilemden (esas olarak ölü hücrelerden oluşur) farklı olarak, floem özsu taşıyan hala yaşayan hücrelerden oluşur.

Parankimatik ne demek?​

Düzenli hücrele sahip Palizat parankimasi ve düzensiz dizilmiş, boşluklu hücrelerden oluşan Sünger parankiması olmak üzere iki hücre tipinden oluşur. Havalandırma parankiması (aerankima): Hücreler ile dış ortam arasındaki madde alışverişini sağlama bakımından oldukça geniş hücreler arası boşluğa sahip temel dokudur.

Bitkisel hormonlar nasıl taşınır?​

Bitkisel hormonlar nasıl taşınır?
✔ Bitki hormonları kök ve gövde uçlarındaki meristematik dokularda, tohumda, meyvede ve genç yapraklarda üretilir. Çeşitli şekillerde diğer dokulara taşınırlar. ✔ Bitkisel hormonların bazıları bitki büyümesini artırıcı etki gösterirken bazıları azaltıcı etki gösterir.

Bitkilerde madde iletimini ne yapar?​

Bitki içindeki madde alış verişinde görev alan doku çeşididir. Ksilem (odun borusu) ve floem (soymuk borusu) diye ikiye ayrılır. Ksilem inorganik maddelerin (su ve mineraller gibi) iletimini sağlarken, floem organik maddelerin (fotosentez sonucu oluşan besin maddeleri gibi) iletimini sağlar.

Salgı doku ne yapar?​

Salgı doku ne yapar?
Salgının Görevleri Böcekçil bitkilerde sindirime yardımcı enzim salgılar. Çiçeklerde nektar oluşumu böcekleri çekerek tozlaşmaya yardımcı olur. Yaralanmalara karşı koruyucu görev alır. Reçine ve tanen gibi salgılar bitkiyi zararlı hayvanlardan korur.
Bitkilerde salgı bezi var mı?​
maddeleri bitkilerde değişik hücre, doku ve organlarda bulunabilir. organ ve dokularda meydana gelebilir. Gülde petallerde, nanede yapraklarda,tarçında kabukta bulunduğu gibi… Uçucu yağ, reçine, balsam, oleorezin salgılayan organlara salgı bezi adı verilir.

İletim borusu ne demek?​

İletim borusu ne demek?
 
İletim borusu, bitkilerde organik ve inorganik maddelerin taşınmasını sağlayan dokudur. İletim borusu aynı zamanda iletim dokusu olarak da adlandırılır. Bu dokular, ksilem ve floem olmak üzere iki ana tipe ayrılır. Ksilem, su ve çözünmüş mineralleri köklerden yukarıya, gövdeye taşırken, floem organik maddeleri, özellikle fotosentez sonucu oluşan besin maddelerini taşır.

Ksilem ve floem arasındaki farklar şunlardır:
1. **Görevleri:** Ksilem, su ve minerallerin iletimini sağlarken, floem organik maddelerin iletimini sağlar.
2. **Yapıları:** Ksilem odun borularından oluşurken, floem soymuk borularından oluşur.
3. **Yapısal özellikler:** Ksilem, özellikle ölü hücrelerden oluşurken, floem hala yaşayan hücrelerden oluşur.
4. **Madde taşınması sırasında harcanan enerji:** Ksilemde madde taşınırken enerji harcanmazken, floemde madde taşınması için enerji harcanır.
5. **Bitkideki konumları:** Genellikle ksilem dış kısımlarda yer alırken, floem genellikle ksileme daha yakın yer alır.

Bu farklar, ksilem ve floem dokularının bitkilerdeki farklı görevlerini ve yapılarını belirler.
 
Geri
Üst