Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ksenophanes Tanri anlayisi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
47.603
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ksenophanes Tanrı anlayışı nedir?​

Ksenophanes’in tanrı tasarımı tam olarak şöyledir: “Tanrı’nın özü küre biçimlidir ve insana benzer hiçbir yanı yoktur; baştan aşağı göz, baştan aşağı kulaktır, ama soluk almaz; tümden akıldır, düşüncedir ve sonsuzdur”. Ksenophanes kozmolojik olarak Miletli filozofların yanında fazlasıyla ilkel kalmıştır.

Ksenophanes neyi savunur?​

Ksenophanes neyi savunur?
Ksenophanes bu tanrı tasavvuru karşısına tektanrıcılık düşüncesini çıkarmıştır. Bu düşüncenin halk üzerinde etkisi olmamışsa da tanrının, yerinde durarak, dünyayı düşünmekle kımıldattığı şeklindeki öğretisi, Aristoteles tarafından ele alınmak ve tamamlanmak suretiyle yüzyıllar boyunca hüküm sürmüştür.

Birden fazla Tanrı olabilir mi?​

Çoktanrıcılık ya da Politeizm, politeizm sözlük anlamıyla birden çok tanrıya inanmak, tapınmak manalarına gelmektedir. Sözcük, etimolojik açıdan, Yunanca πολύς poly (çok) ve θεοί theoiz (tanrı) sözcüklerinden türemiştir. Birçok antik din, geleneksel tanrıların toplandığı panteonlarla, politeistik bir yapıya sahipti.

Yunan dini anlayışını eleştiren filozof kimdir?​

Yunan dini anlayışını eleştiren filozof kimdir?
Homeros’çu çok tanrıcılığa karşı olan Ksenophanes, insan biçimli tanrılara itiraz ediyor. Sadece görüntü değil, tanrıların insanlar gibi ahlaksızlık yapmasına da karşıdır.
Ksenophanes Yunanlıların çok tanrılı inanç sistemleri hakkında ne düşünmektedir?​
Ksenophanes ile birlikte Politeizm (Çok tanrıcılık)den Monoteizm (Tek tanrıcılık) inancına geçiş başlamıştır. Tanrıyı küre biçiminde düşünmektedir dolayısıyla tek tanrılı dinlerdeki gibi soyut ve yarattıklarından münezzeh değil maddi bir biçimdedir onun tanrısı canlıdır, duyarlıdır ve akıllıdır.

Anaksimandros Arkhesi nedir?​

Anaksimandros Arkhesi nedir?
Anaksimandros’a göre arkhe, “apeiron”dur, ona göre evren sınırlı bir şeyden oluşamaz. Apeiron; sınırsızdır, belirsizdir, tüm türevlerinden önce gelir ve varolan her şeyin ilk ilkesidir (Esenyel, 2014: 6). Miletos Okulu’nun son filozofu Anaximenes’tir.

Ksenofanes nerede doğdu?​

KolofonKsenofanes/Doğum yeri

Allah bir mi tek mi?​

Allah bir mi tek mi?
Deki; Allah Tektir. O Samet’tir, doğmamış ve doğrulmamıştır.

Allah’ın tek olduğuna inanmak ne demek?​

“Tek [olması].. Zâtında, sıfatlarında, işlerinde, isimlerinde, hükümlerinde asla şerîki (ortağı) veya nazîri (benzeri, dengi) bulunmayan, olması demektir. Allahu Teâla; Şu haramdır, şu helâldir demeye Allah’tan başka kimsenin salâhiyeti yoktur.

Epiktetos Kimdir Kısaca Hayatı?​

Epiktetos Kimdir Kısaca Hayatı?
Epiktetos (d. 55 – ö. 135), Yunan stoacı filozof. Muhtemelen Hierapolis, Frigya’da köle olarak doğdu. Kuzeybatı Yunanistan’daki Nicopolis’e sürülene kadar Antik Roma’da yaşadı, hayatının büyük bölümü Nicopolis’de geçti ve orada da öldü. Şayet bir isim verilmişse, ailesince verilen ismi bilinmiyor.
Diyojen kimdir felsefe?​
Diyojen (Yunanca: Διογένης ὁ Σινωπεύς Diogenes), MÖ 412 (ya da MÖ 404) – MÖ 323 yılları arasında yaşamış Kinik felsefesinin öncüsü ünlü filozoftur. Sinop’ta doğmuş Korint’de ölmüştür. Sinoplu Diyojen ve Kinik Diyojen olarak da bilinmektedir.

Tek Tanrı kavramı hangi düşünür?​

Tek Tanrı kavramı hangi düşünür?
Ksenophanes ile birlikte Politeizm (Çok tanrıcılık)den Monoteizm (Tek tanrıcılık) inancına geçiş başlamıştır. Ksenophanes bu düşünceleriyle o güne dek bahsi geçmeyen tek tanrı kavramını felsefenin alanına sokmuştur.
 
Ksenophanes, antik Yunan filozofudur ve tanrı anlayışıyla dikkat çeker. Ona göre Tanrı'nın özü küre biçimindedir ve insana benzer hiçbir yanı yoktur. Tanrı, tümden akıldır, düşüncedir ve sonsuzdur. Ayrıca, Politeizm (Çok Tanrıcılık) yerine Monoteizm (Tek Tanrıcılık) düşüncesini savunmuştur. Homeros'un tanrılarını eleştirerek, insan biçimli tanrılara karşı çıkmış ve tanrının insanlar gibi ahlaksızlık yapmasına karşı çıkmıştır.

Ksenophanes'in düşünceleriyle, Politeizmden Tek Tanrıcılığa geçişte önemli bir rol oynamıştır. Onun tanrı anlayışı daha soyut, maddi olmayan, canlı, duyarlı ve akıllı bir Tanrı'yı içermektedir. Bu düşünceleriyle o güne kadar pek ele alınmayan tek Tanrı kavramını felsefi düşünceler arasına yerleştirmiştir.

Anaksimandros'a göre ise Arkhe, "apeiron" yani sınırsızdır. Evrenin sınırlı bir şeyden oluşamayacağını düşünmüş ve apeironu varolan her şeyin ilk ilkesi olarak kabul etmiştir. Anaksimandros'un ardından gelen Anaximenes ise Miletos Okulu'nun son filozofudur.

Son olarak, Allah'ın Tek olduğuna inanmak, hiçbir şeriki veya naziri olmayan, sadece Allah'ın yüceliğini ve kudretini kabul etmek demektir. Bu, monotheizm dinlerinin temel inançlarından biridir ve Allahu Teala'nın benzersizliğini vurgular.

Epiktetos, Yunan Stoacı filozofudur ve köle olarak doğmuştur. Nicopolis'te yaşamış ve ölmüştür. Diyojen ise Kinik felsefenin öncüsüdür ve MÖ 4. yüzyılda yaşamıştır. Sinop'ta doğmuş ve Korint'te ölmüştür. Bu filozoflar da kendi dönemlerinde önemli düşünce akımlarının temsilcileri olmuşlardır.
 
Geri
Üst