Krupta hangi ilaclar kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
174.960
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Krupta hangi ilaçlar kullanılır?​

İlaç tedavisi olarak ‘kortikosteroid’ verilir. Kortikosteroidler, nefes borusu girişi ve ses tellerindeki ödemi azaltarak etkili olur. Aynı zamanda nebulize yani buhar yoluyla da uygulanabilir. Belirgin nefes darlığı olan hastalarda ‘epinefrin’ de buhar tedavisi şeklinde uygulanır.

Spazmodik krup nedir?​

Spazmodik krup (havlar tarzda krup) aynı gruptan virüslere bağlı olarak gelişen akut laringotrakeittir, ama ateş,boğaz ağrısı ve gibi akyuvar sayısının artması gibi normalde rastlanan enfeksiyon belirtilerini göstermez. Tedavi, ve tedaviye yanıt aynıdır.
Sonuç: Nebülize adrenalin tedavisi solunum yolu hastalıklarında etkili, ucuz, iyi tolere edilebilir ve güvenli bir ilaçtır. Nebülize adrenalin tedavisi önerilen dozlarda güvenle kullanılabilir.
Krup için hangi antibiyotik?
Krup tedavisi Viral krup antibiyotik tedavisi gerektirmez. Tedavide genellikle 20-30 dakika soğuk buhar uygulanması önemlidir. Çünkü soğuk hava ses tellerindeki şişliği azaltarak çocuğun nefes almasını kolaylaştırır.
Köpek havlaması gibi öksürüğe ne iyi gelir?
Bunlar arasında öncelikli olan nemli hava, buhar verilmesidir. Evde buhar makinesi yoksa, banyoda sıcak suyu açıp kapıyı kapatarak oluşan buharlı ortamda çocuğun 5-10 dakika kalması sağlanır. Serin gecelerde pencereyi açıp dışarının havasından nefes almasını sağlamak da rahatlatıcı olacaktır.

Krup hastalığı kaç yaşına kadar sürer?​

Krup sendromu özellikle 3 ila 6 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Tedavi edilmemesi durumunda alt solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. En sık bilinen sebebi, boğazdan başlayan; gırtlağa, soluk borusuna ve sonrasında alt solunum yollarına doğru ilerleyen viral enfeksiyonlardır.

Krup hastalığına evde ne iyi gelir?​

Özellikle evde tedavi gerektiren krup tanısı konmuş çocukların çoğunda tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Çünkü oldukça hafif düzeyde seyreden vakalardır. Genellikle 20-30 dakikalık bir soğuk buhar uygulaması, bol sıvı tüketimi ve ateş için de ağrı kesicilerin verilmesi yeterli görülmektedir.
Epinefrin, mukozada vazokonstrüksiyon yaparak hava yolu ödemini azaltır, steroidlerin antienflamatuar etkisinin uzamasını sağlar. Hızlı etkilir;, 30 dakika içinde krupsemptomlarını azaltır; etkisi 2 saat devam eder. Tercih edilen rasemik epinefrindir.
Adrenalin ilacı nedir ne işe yarar?
Adrenalin, anafilaksi gibi alerjik şok tedavisinde kullanılan hayat kurtarıcı bir ilaçtır. Anafilaksi yani alerjik şok ise hızlı müdahale gerektiren şiddetli alerjik reaksiyondur. Bazı ilaçlar, besinler ve böcek sokmaları alerjik şoka neden olabilir. Alerjik şokta çeşitli kimyasal maddeler hızla kana karışmaktadır.
Havlar gibi öksürük neden olur?
Krup ( laringotrakeal bronşit) üst hava yolunun viral enfeksiyonunun neden olduğu bir solunum enfeksiyonudur. Şişme normal nefes alıp vermeyi zorlaştırır. Krup semptomları şunlardır: “Havlar tarzda”öksürük, stridor (tiz ve hırıltılı bir ses), ve boğukluk.

Yetişkinlerde krup olur mu?​

Krup hastalığı yetişkinlerde görülür mü? Bağışıklık sisteminin gelişme aşamasında olduğu bebek ve çocuklarda görülür. Ancak nadirde olsa yetişkinlerde de görülebilir. Genellikle yetişkinlerde görülen krup daha hafif atlatılır.
 
Geri
Üst