AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kronolojik dosyalama sistemi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kronolojik dosyalama sistemi nedir?​

Kronolojik dosyalama sisteminde, tarihlere göre planlar yapılır. Evraklar yıllara, aylara ve günlere göre tasnif edilir. Yapılan işlerin günlü olması durumunda, kronolojik dosyalama büyük kolaylık sağlar. Kronolojik dosyalama sistemi, borç ve alacak işlemlerinin takibi için oldukça uygun bir sistemdir.

Sağlık kurumlarında hangi dosyalama sistemi kullanılır?​

Dosyaların bulunmasında zaman kaybını azaltmak, tasnifini kolaylaĢtırmak ve yanlıĢ yere kaldırılmasını önlemek amacıyla renkli dosyalama sistemi tercih edilmelidir.
Serial Dosyalama Bu sistem dosyaların 1’den başlayarak ihtiyaç duyulan numaraya kadar numaralanması ve tasnifin de rakam sırasına göre yapılmasıdır. Bu sisteme göre yapılan bir dosyalama aşağıdaki gibi olabilir.
Dosya planlarında yer alan bilgiler nedir?
STANDART DOSYA PLANI Dosya, aynı konuyu ihtiva eden yazılar grubudur. Dosya Planı, kurum ve kuruluşların iş ve işlemleri sonucunda teşekkül eden belgelerin, sistemli bir şekilde dosyalanmasını sağlamak üzere önceden hazırlanmış konu ve konu numaraları envanteridir.
Kronolojik dosyalama sistemi nerede kullanılır?
Arama ve ulaşımda coğrafi yer adları kullanılır. Adından da anlaşılacağı üzere, sistemde tarihler esas alınır. Dosyalar ve evrak, tarihlerine (yüzyıllara, yıllara, aylara ve günlere) göre tasnif edilir ve yerleştirilir.

Logo Özel kod nedir?​

Özel Kod: Kartları, işlemleri ya da fişleri gruplamakta kullanılacak özel koddur. Tanımı: Özel kod tanımına ait açıklama bilgisidir. Kayıt Sayısı: Eklenen kayıt sayısını toplam olarak gösteren alandır. Renk: Özel koda renk verilerek kart ya da fişler listelerde bu renklere göre gruplandırılarak izlenir.

Saklama Süreli Standart dosya Planı Nedir?​

STANDART DOSYA PLANI Dosya Planı, kurum ve kuruluşların iş ve işlemleri sonucunda teşekkül eden belgelerin, sistemli bir şekilde dosyalanmasını sağlamak üzere önceden hazırlanmış konu ve konu numaraları envanteridir.
Kurum ve kuruluşlar arasında düzenli, süratli, etkili ve verimli bir evrak, dosya ve haberleşme sisteminin kurulmasında bütünlük ve kolaylık sağlayacaktır. Kurum ve kuruluşlar arasında evrak ve yazışmaların otomasyonu ve bilgi ağlarının oluşturulması çalışmalarına alt yapı oluşturacaktır.
Devlet Arşivleri kaç yıl saklanır?
Mükellefler elinde bulunan arşivlik malzeme birim arşivlerinde 1-5 yıl süre ile; arşiv malzemesi ise, kurum arşivlerinde 10-14 yıl süre ile saklanır.
Dava dosyaları kaç yıl saklanır?
Kurum Arşivi Ayıklama ve İmha Komisyonunun hazırladığı imha listeleri, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünün uygun görüşü alındıktan sonra, Genel Sekreterin onayını müteakip kesinlik kazanır. İmha listeleri kesinleşme tarihinden itibaren birim ve kurum arşivlerinde on yıl süre ile muhafaza edilir.

Desimal dosyalar kaç yıl saklanır?​

Okullarımızda desimal dosya sistemine göre oluşturulan dosyalar 2 yılın sonunda arşive kaldırılır. Ve Arşiv malzemelerinin saklama süreleri cetveline göre saklanır. Süresi dolan evraklar ise yok edilir. Bazı evraklar sınıf geçme fdefteri gibi süresiz saklanırlen sınıf ders deferleri ise 1 yıl saklanır.

Dosyalama yöntemleri ana başlıkları nelerdir?​

Dosyalamanın Özellikleri
Arşivleme sistemi, arşive alınacak olan dosya ya da belgelerin kurum/şirket yönetmeliği veya evrensel arşivleme yöntemlerinden faydalanarak sıralanması şeklinde ele alınabilir. Büro yönetiminin önemli bir parçası olan arşivleme, belirli metotlar takip edilerek uygulanabilir.
 
Geri
Üst