Kronik stabil angina Pektorisli nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kronik stabil angina Pektorisli nedir?​

“Angina pektoris” terimi miyokard iskemisine bağlı semptomları tanımlamak için kullanılmaktadır. Anginanın sıklığı, şiddeti ve süresinde önemli değişiklikler olmaksızın haftalarca aynı karakterde ortaya çıkması durumunda bu tablo “stabil angina = kararlı angina” olarak adlandırılır.
Tipik anjina ne demek?
Anjina pektoris (anjina olarak da bilinir), genellikle kalp kasındaki iskemi veya koroner arter spazmı nedeniyle oluşan göğüste ağrı, sıkışma ve baskı hissi. Anjinanın ana sebebi olan koroner arter hastalığı, kardiyak arterlerin ateroskleroza uğramasından kaynaklanır.
Iman tahtasının altında ne var?
Sternum kavramı da bu kelimelerden bir tanesidir. Sternum kavramının ne demek olduğunu ve sternumun neden ağrıdığını sizler için derledik. Sternum ya da göğüs kemiği, sol ve sağ kaburga kemiklerinin bir arada tutulmasını sağlayan göğüs kafesi kemiğine verilen isimdir. Halk arasında iman tahtası şeklinde de bilinir.

Anjina pektoris neden önemlidir?​

Bu ağrı kalp hastalıklarının en önemli ve en sık rastlanan belirtilerinden biridir. Kalbi besleyen atardamarların darlık, tıkanma gibi sebeplerle kalbin oksijen ihtiyacını karşılayamadığı durumlarda kalp kökenli göğüs ağrısı veya sıkıntı hissi oluşur ve buna tıp dilinde veya latince angina pektoris adı verilir.
Iman tahtasına vurmak ne işe yarar?
Orhan, “Stresli olduğumuzda bizi sakinleştiren organımız ‘Timus bezi’ ya da daha çok bilinen ismiyle ‘iman tahtası’na (iki göğsümüzün arasındaki mercimek büyüklüğünde bez yapı) başparmak, orta ve işaret parmağımızı birleştirerek 8 kez sert biçimde vurarak stresten uzaklaşabilirsiniz” dedi.
Iman tahtası neresi oluyor?
Sternum veya göğüs kemiği, sağ ve sol kaburga kemiklerini bir arada tutan göğüs kafesi kemiği. İman tahtası olarak da bilinir.
Çoğunlukla göğüs kemiği ortasından başlayan ve sola çoğu kez kola ve omuza yayılan ağrı şeklinde tanımlanır. Anjina kısa sürer ve tamamen geçebilir. 5-15 dakika süren ağrılar vardır. 30 dakikadan fazla süren ağrılar pek olmaz ve unstabil anjina, kalp krizi (Myokard infarktüsü) veya başka bir tanıyı düşündürür.
 
Geri
Üst