- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Kronik osteomyelit ne demek?
Kemik iltihabı (Osteomiyelit), bir enfeksiyondan dolayı kemik iliği ve çevredeki kemiğin iltihaplanmasıdır. Bir kemik enfekte olduğunda, kemik iliği (kemiğin içindeki yumuşak kısım) şişer ve kemiğin kan damarlarına karşı baskı yapar. Kemik hücreleri yeterince kan alamaz ve kemik kısımları ölebilir.Kronik osteomyelit neden olur?
Osteomyelit vakalarının büyük bir kısmı, stafilokok grubu bir bakteri türü olan Staphylococcus aureus enfeksiyonundan kaynaklanır. Fakat özellikle de kronik kemik enfeksiyonu bakteriyel olmayıp bağışıklık sistemine ilişkin durumlar veya Camuratti-Engelman Sendromu gibi çeşitli hastalıklardan kaynaklanabilir.Osteomyelit en sık nereyi tutar?
Hematojen osteomyelit çocuk- larda genellikle uzun kemiklerin metafizlerini ve erişkinlerde vertebra cisimlerini tutar.
Osteomyelit iyileşir mi?
Kronik Bakteriyel Olmayan Osteomiyelit /Osteit (veya CRMO)
Kemik iltihabı tehlikeli midir?
Kemik iltihabı tedavi edilmediği ve çok fazla ilerlediği durumlarda kemiğin bulunduğu organın cerrahi operasyonla ampute edilmesini (kesilmesini) gerektirecek boyutlara kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle kemiklerde oluşan ağrı, kızarıklık ve şişlikler hafife alınmamalı ve derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.Kemik enfeksiyonu neden olur?
Kemik enfeksiyonunun nedeni genellikle bakterilerdir; ancak bazen mantar gibi organizmalar da bu rahatsızlığa neden olabilir. Stafilokokus aures, bu iltihaba en çok neden olan mikroorganizma olup; yaptığı enfeksiyona, nonspesifik kemik enfeksiyonu adı verilmektedir.Osteomyelit en sık hangi kemik?
Osteomiyelit (OM) kemik enfeksiyonudur. Semptomlar, üstte kızarıklık, ateş ve halsizlik ile belirli bir kemikte ağrı içerebilir. Kol ve bacakların uzun kemikleri en sık çocuklarda görülürken, ayaklar, omurga ve kalçalar en sık yetişkinlerde görülür. Tedavi genellikle antimikrobiyalleri ve ameliyat içerir.
Kemik iliği iltihabı nedir?
Osteomiyelit; enfeksiyon nedeniyle kemik iliği ve çevresindeki kemiğin iltihaplanmasına verilen isimdir. Bir kemiğin enfekte olması durumunda; kemiğin içerisinde yer alan yumuşak kısım şişer ve kan damarlarına baskı yapar. Bu ise kemik hücrelerinin yeteri kadar kan alamamasına ve bu kısımların ölmesine yol açar.
Eğer; enfeksiyon kan yoluyla gelmiş ve yeni bir enfeksiyon ise, yüksek dozda antibiyotik tedavisi uygulanır. Doktorunuz tarafından, enfeksiyona neden olan bir başka bakteri türü saptanmadıysa, reçete edilen oral antibiyotik bu süreci iyileştirir.
Hafif şiddetteki kemik iltihaplarında yalnızca antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Belirli bir seviyeye ulaşmış osteomiyelit olgularında ise en yaygın tedavi yöntemi enfekte olmuş ölü kemik dokularının cerrahi operasyonlar yardımıyla çıkarılması, ardından hastanede intravenöz yolla yapılan antibiyotik uygulamalarıdır.
Kemik enfeksiyonu nasıl geçer?
Çocuklarda osteomiyelit etkenleri nelerdir?
Yaşa göre de osteomiyelit etkenleri farklılık gösterir.Çocuklarda kan ve kemikten B grubu streptokok ve E.coli izole edilmesi oranı daha yüksektir.H.influenzae 1-4 yaş arasındaki çocuklarda etken olabilir.