AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kronik kolesistit tedavisi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kronik kolesistit tedavisi nedir?​

Kronik kolesistitte, safra kesesi genellikle mevcut atak geçtikten sonra çıkarılır. Safra kesesinin ameliyatla alınması (kolesistektomi) genellikle laparoskop adı verilen esnek bir fiber optik prob kullanılarak yapılır. Karında küçük kesiler yapıldıktan sonra laparoskop ve cerrahi aletler kesilerden sokulur.

Kronik kolesistit ne demek?​

Biliyer kolik (kronik kolesistit): Safra kesesinde bulunan taşın safra kesesinin çıkışını tıkaması neticesinde safra kesesinin boşalamaması, şişmesi ve duvarının gerilmesi ile ortaya çıkan klinik bir durumdur. Şiddetli sağ üst kadran ağrısı, bulantı ve kusma en sık görülen şikayetlerdir.

Kolesistit nasil tedavi edilir?​

Kolesistit nasil tedavi edilir?
Kolesistit tanısının konmasının ardından, safra kesenizdeki iltihabı kontrol altında tutmak amacıyla hastanede kalınması gerekebilir. Tedavide çeşitli ilaç destekleri ve cerrahi yöntemler mevcuttur. Fakat hastalığın uzun vadedeki çözümü için safra kesesinin alınması önerilmektedir.

Kolesistit risk faktörleri nelerdir?​

Risk faktörleri nelerdir? Aslında hastalığın ortaya çıkmasındaki sebep tam olarak bilinmemekle birlikte, bazı faktörler bu sağlık sorununa zemin hazırlamaktadır. Bunlardan bazıları; safra kesesi taşları, yaş, genetik, beslenme düzeni, bazı ilaçlar ve obezite gibi çeşitli hastalıkların varlığıyla, hızlı kilo kaybıdır.

Kronik Kolelitiazis nedir?​

Kolelitiazis, safra kesesi ve safra yollarında taş bulunmasıdır. 40 yaşın üzerindeki kadınların yüzde 20’si, erkeklerin yüzde 5’inde safra taşı vardır. Safra taşlarının ortalama yüzde 75’i kolesterol taşları, yüzde 25’i pigment taşlarıdır.

Kolelitiazis kronik kolesistit nedir?​

Kolelitiazis kronik kolesistit nedir?
Kronik kolesistit safra kesesinin kronik inflamasyonudur. Genellikle kolelitiazis ile birlikte görülür ve safra kesesinde kalınlaşma eşlik eder. Bazı hastaların başlangıçta akut bir kolesistit atağı vardır. Sonradan kronik kolesistit gelişir.
Kolesistit hastaları nasıl beslenmeli?​
Az ve sık beslenilmeli, • Eğer kabızlık varsa posalı yiyecekler tüketilmeli, • Bol su, meyve suyu, komposto gibi sulu gıdalar tüketilmeli, • Gaz yapıcı besinlerden kaçınılmalı, • Et ile yapılan yemeklere yağ eklenmemeli, yemekler yağda kızartılmadan ızgara, haşlama veya fırında pişirilmeli.
Kolelitiazis nedir risk faktörleri?​
Aşırı kilo verme ve aşırı şişmanlarda sağlıksız beslenmelerde safra kesesi taşı daha sık görülüyor. Başlıca iki çeşit safra taşı vardır. Kolesterol ve pigment taşları. Bizim ülkemiz de dahil gelişmiş ülkelerde beslenme alışkanlığına bağlı olarak kolesteroltaşlarını daha çok görüyoruz.
 
Kronik kolesistit tedavisi genellikle safra kesesinin ameliyatla alınması olan kolesistektomi prosedürünü içerir. Bu ameliyat genellikle laparoskopik cerrahi ile gerçekleştirilir, yani karına küçük kesiler yapılarak esnek bir fiber optik prob ile safra kesesi çıkarılır. Kronik kolesistit, safra kesesindeki iltihabın uzun süreli olarak devam etmesi durumudur ve sıklıkla safra taşı tıkanıklığına bağlı olarak ortaya çıkar.

Kolesistit tedavisinde, hastanın durumuna göre hastanede yatış, ilaç tedavisi ve cerrahi seçenekler uygulanabilir. Hastalığın temel çözümü genellikle safra kesesinin alınması önerilmektedir, çünkü kronik kolesistitin ilerlemesini ve tekrar etmesini engelleyebilir.

Kolesistit risk faktörleri arasında safra kesesi taşları, yaş, genetik faktörler, beslenme alışkanlıkları, bazı ilaçlar, obezite ve hızlı kilo kaybı yer almaktadır. Bunlar hastalığın ortaya çıkma olasılığını artırabilir.

Kronik kolelitiazis ise safra kesesi ve safra yollarında taş oluşumu durumunu ifade eder. Kolesterol taşları ve pigment taşları olmak üzere iki çeşit safra taşı bulunmaktadır. Bu durum genellikle safra kesesinde kronik inflamasyonla birlikte görülür ve bazı hastalarda akut kolesistit atağından sonra gelişir.

Kolesistit veya kolelitiazis hastaları için önemli olan beslenme önerileri arasında az ve sık beslenme, posalı yiyecekler tüketme, bol sıvı alımı, gaz yapıcı besinlerden kaçınma, yağsız veya az yağlı yemekler tercih etme gibi uygulamalar yer almaktadır.

Son olarak, kolelitiazis risk faktörleri arasında aşırı kilo verme, obezite ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları sayılabilir. Beslenme alışkanlıklarının safra kesesi sağlığı üzerinde önemli bir etkisi olduğu unutulmamalıdır.
 
Geri
Üst