- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.232
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Kronik hastalıklara neden olan ara risk faktörleri?
Kronik hastalıkların oluşumunda; kolesterol yüksekliğine, kan basıncı yüksekliğine, obesite ve ağırlık artışına sebep olan; zararlı oranda alkol kullanımı, fiziksel aktivite azlığı, sağlıksız diyet ve beslenme, tütün kullanımı gibi değiştirilebi- lir 4 büyük risk faktörü yer almaktadır (2).Kişinin hasta olmasına neden olan bireysel nedenler nelerdir?
Kromozom ve Gen bozuklukları; Down sendromu,Kronik hastalıkların kişide meydana getirdiği olumsuz etkiler nelerdir?
Kronik hastalıkla yaşayan bir kişi daha erken emekli olmakta, daha az çalışmakta, daha çok işsiz kalmakta, cebinden daha fazla sağlık harcaması yapmakta, evine daha az para getirmekte ve ailenin yaşam tarzı ve ilişkilerini de olumsuz yönde etkilemektedir.
Kronik hastalıklar neden önemli?
Kronik hastalıklar; tekrarlanan tedavilerin gerekli olmasına yol açan uzun süreli hastalıklardır. Dünyada önde gelen ölüm sebepleri arasında yer almaktadır. Kronik hastalıklar, bireyin günlük aktivitelerini, psikolojik iyi oluşunu, sosyal davranışlarını ve dolayısıyla yaşam kalitesini çeşitli şekillerde etkileyebilir.
Kronik hastalıkların artış nedenleri nelerdir?
Artış nedenleri; oBulaşıcı hastalıkların azalması oYaşam sürelerinin uzaması ve toplumların yaşlanması oSanayileşme oÇevre kirliliği oBireysel stres artışı oSedanter yaşam biçimlerinin artması oBeslenme örüntülerinin değişmesi oTütün gibi bağımlılık yapıcı maddelerin tüketimindeki artış vb.Hastalıklara neden olan en temel risk faktörleri?
Davranışsal Risk Faktörleri: Sigara içmek, diyet, egzersiz ve alkol tüketimi gibi değiştirebileceğiniz risk faktörleridir. Sigarayı bırakmak veya düzenli egzersizlerle kansere yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Biyolojik Risk Faktörleri: Biyolojik Risk Faktörleri; yaş, cinsiyet ve ırk gibi fiziksel özelliklerdir.Hastalık hastalığı neden olur?
Hastalık hastalığı; kişinin ciddi bir hastalığı olduğunu düşünmesi ve vücudundaki belirtileri yanlış ya da abartılı okuması sonucunda oluşur. Yeterli tıbbi değerlendirme yapılmasına ve güvence verilmesine rağmen birey kendisinde bir hastalık olduğu düşüncesinden kurtulamaz.
Kronik hastalıkların toplum üzerindeki etkileri nelerdir?
Kronik hastalıklara sahip olan kişilerin benliklerinde ve toplumsal kimliklerinde birtakım değişiklikler yaşanabilmektedir. Çünkü uzun dönemli kronik hastalıklar, bedensel kayıplar, engellilik gibi pek çok durum benlik saygısında azalmaya, toplumsal kimlik kayıplarına, kimlik değişimlerine neden olabilmektedir.
Kronik hastalığı olan bireylerin psikososyal sorunları nelerdir?
Kronik hastalığı olan hastalarda üzüntü, öfke, çaresizlik, sürekli ağlama, ümitsizlik, endişe, içe kapanma, aile ve iş yaşantısına ilişkin rol kaybı, öz güvende azalma, ölüm korkusu, bağımlı olma endişesi, beden imajı değişikliği ve yaşam tarzında bozulma, depresif görüntü ve sosyal izolasyon gibi psikososyal …Kronik hastası nasıl bir hastalık?
Hastalığa dair belirti ve bulgularının ortaya çıkması için bir bekleme dönemi olan, birçok nedene bağlı olarak gelişen, kesin tedavisi olmayan, uzun süreli hastalıklara kronik hastalık adı verilir. Kronik hastalıklar, düzenli olarak tıbbi müdahale gerektirir ve kişinin gündelik yaşamının aktivitelerini sınırlar.Kronik etki ne anlama gelir?
Kronik ya da süreğen, müzmin, Vücudun herhangi bir parçasında var olan, uzun süreli devam eden, kimi zaman hayat boyu düzelmeyen ve tedavi imkânları daha sınırlı kabul edilen hastalık türüdür. Bazı dönemlerd kronik hastalıklarda belirtiler artabilir.
Kronik hastalıklar neler?
En sık görülen kronik hastalıklar: