AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kronik epididimit tedavisi var mi?

Editör

Yeni Üye

Kronik epididimit tedavisi var mı?​

Gençlerde ve erişkinlerde cinsel yolla bulaşan epididimit olgularında 3-4 hafta kullanılacak antibiyotikler vermekteyiz. Kronik Epididimit Tedavisi: Epididimit ilaçları uygulanırken bakteriyel bir idrar yolu enfeksiyonu nedeniyle olduğu saptanırsa antibiyotikler kullanılmaktadır.

Epididimit tedavisi ne kadar surer?​

Epididimit tedavisi ne kadar surer?
Akut epididimit ve akut epididimo-orşit: Bakterilerden şüphelenilen durumlarda (çoğunda) en az iki hafta antibiyotik tedavisi yapılır. Vakaların çoğu ayakta oral antibiyotik ile tedavi edilebilir.

Epididimite ne iyi gelir?​

Erken teşhis sonrasında koyulan tanı ve bunun sonrasında uygulanacak olan tedavi yöntemleri arasında şunlar olabilir.
- Antibiyotikler.
- Ağrı için ağrı kesici ilaçları
- Cinsel ilişkiden kaçınma.
- Destek olması için suspansuar giyme.
- Soğuk tedavisi ya da buz kompleksi.
- Dinlenme.
- Anti- inflamatuar ilaçlar.

Epididimit tedavi edilmezse ne olur?​

Epididimit tedavi edilmezse ne olur?
Bilhassa cinsel yol ile bulaşan hastalıkların tedavi edilmemesi sonucu epididimde iltihap yapması sık görülen ve ağrılı bir hastalıktır. Bu durum bazı hallerde sperm kanallarının kalıcı tıkanıklığı ile bazen de bu organda sürekli ağrılara yol açan kronik epididim iltihabı ile sonuçlanabilir.

Epididimit ilerlerse ne olur?​

Ağrı ve şişlik, orta veya ileri derecede olabilir. Bazen epididim iltihabı o kadar ilerler ki hasta ağrıya bağlı olarak yürüyemez. Bazen de iltihap ilerleyerek karşı yumurtaya da sıçrayabilir. Bu durumdaki hastalarda ateş görülebilir ve hatta nadir olarak da abse oluşumu izlenebilir.

Epididimit nasıl anlaşılır?​

Epididimit nasıl anlaşılır?
Epididimit şikayetleri arasında sıklıkla, skrotal (torbalarda) ağrı ve şişlik vardır. Ağrı ve şişlik, orta veya ileri derecede olabilir. Bazen epididim iltihabı o kadar ilerler ki hasta ağrıya bağlı olarak yürüyemez. Bazen de iltihap ilerleyerek karşı yumurtaya da sıçrayabilir.

Epididimit kısırlık yapar mı?​

Epididim kisti bulunan erkeklerin de ortak endişelerinden biri olan infertilite genellikle bu sebepten ortaya çıkmaz. Ancak epididim kistlerinin aşırı büyümesi sonucunda sperm kanalının tıkanması ya da sperm kalitesinin azalması gibi bir durum söz konusu olabilir.

Epididimit kimlerde olur?​

Epididimit kimlerde olur?
Her yaştaki erkeklerde görülür, sıklıkla etken bakterilerdir. Bazen de seksüel yolla geçen hastalıklara (cinsel yolla bulaşan hastalıklar) neden olan etkenlerle olabilir.

Epididim kisti büyür mu?​

Epididim kisti çok fazla büyürse testislerde baskıya neden olarak kişinin kendisini rahatsız hissetmesine neden olabilir. Aynı zamanda bir testiste görülebilen ağırlık hissi de kendini gösterebilir. Epididim kisti iyi huyludur ve çoğu zamanda yıllık prostat muayenesinde şans eseri fark edilmektedir.

Epididimit, genellikle bakteriyel enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkan ve testislerin arkasında yer alan epididim adı verilen yapıların enfeksiyonudur. İlerleyen durumlarda ciddi ağrı ve komplikasyonlara yol açabilen bu durumun tedavisi oldukça önemlidir.

Genellikle epididimitin tedavisi antibiyotikler ile yapılır. Özellikle cinsel yolla bulaşan epididimit olgularında 3-4 hafta süreyle antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Kronik epididimit durumunda ise yine antibiyotikler kullanılarak tedavi edilmeye çalışılır. Tanı ve tedavi sürecinde doktorun önerilerine uyulması önemlidir.

Epididimit tedavisi genellikle iki hafta sürebilir. Akut epididimit ve akut epididimo-orşit vakalarında, bakteriyel enfeksiyon şüphesi varsa en az iki hafta antibiyotik tedavisi önerilir. Vakaların çoğu ayakta oral antibiyotiklerle başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Epididimitin tedavi edilmemesi durumunda ise ciddi ve ağrılı komplikasyonlar meydana gelebilir. Enfeksiyonun ilerlemesi sonucu sperm kanallarında tıkanıklık oluşabilir veya kronik epididim iltihabı gelişebilir. Bu durumlar sürekli ağrıya ve hatta sperm kalitesinde azalmaya neden olabilir.

Epididimitin belirtileri arasında skrotal bölgede ağrı ve şişlik en sık karşılaşılan şikayetlerdir. Ağrı ve şişlik hissi ileri derecede olabilir ve hatta hastayı yürüyemez hale getirebilir. Bu durumda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir.

Epididimit, genellikle bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen bir durumdur ve tedavi edilmediği takdirde ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu yüzden belirtiler ortaya çıktığında vakit kaybetmeden doktora başvurulması önemlidir.

Geri