AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kronik eozinofilik pnomoni nedir?

Editör

Yeni Üye

Kronik eozinofilik pnömoni nedir?​

Kronik Eozinofilik Pnömoni (KEP), subakut dispne, akciğer grafisinde periferal infiltratlar ve pulmoner eozinofili ile karakterize nadir bir interstisyel akciğer hastalığıdır. Sıklıkla bakteriyel pnömoni ve diğer pulmoner konsolidasyon nedenleri ile karışabilir.

Eozinofilik görünüm nedir?​

Özafagus (yemek borusu) ağız yoluyla aldığımız besinlerin mideye ulaşmasını sağlayan sindirim sistemimizin bir organıdır. Eozinofilik özafajit ise yemek borusunun eozinofil olarak adlandırdığımız hücrelerin birikimi sonucu ortaya çıkan inflamasyonudur. Yemek borusunda normalde eozinofiller az bulunur veya bulunmaz..

Eozinofilik astım nedir?​

Eozinofilik astım nedir?
Eozinofilik akciğer hastalıkları (EAH), havayolu ve/veya akciğer dokusunda eozinofillerin artması ile karakterize bir grup hastalığı tanımlar. Beraberinde periferal eozinofili olabilir veya olmayabilir. Bu grup hastalıkların bir kısmı ağırlıklı olarak akciğeri etkilerken bir kısmı da sistemik tutulum gösterir [1-3].

Eozinofilik neden olur?​

Eozinofiller, hastalıklarla savaşan bir tür beyaz kan hücresidir. Eozinofil yüksekliği çoğunlukla paraziter bir enfeksiyonu, alerjik reaksiyonu veya kanseri gösterir. Kanınızda (kan eozinofili) veya enfeksiyon, iltihaplanma bölgesindeki dokularda (doku eozinofili) yüksek seviyelerde eozinofil bulunabilir.

Eozinofil yüksekse ne olur?​

Eozinofil değerleri yüksek çıkan bir kişinin genellikle vücudunun alerjen bir maddeye maruz kaldığı veya parazitlere karşı bir savunma mekanizması geliştirdiği söylenebilir. Fakat eozinofil yüksekliği bazen bağışıklık sistemindeki problemlerden kaynaklanan bazı sorunların olduğunu da gösterebilmektedir.

Eozinofil nasıl düzelir?​

Eozinofil nasıl düzelir?
Alerjik hastalıklardan kaynaklı eozinofili durumunda antihistaminik veya kortikosteroid tedavilerinin yapılması kan sayımı parametrelerinin dengelenmesine yardımcı olabilir.

Eozinofiller histamin üretir mi?​

Mast hücreleri eozinofillerin hareketlenmesinde (kemotaksis) etkin maddeler üretirler; mast hücrelerine yaklaşan eozinofillerin ürettiği “major basic protein (MBP)” histamin salınmasında önemli rol oynar.

Kronik Eozinofilik Pnömoni (KEP), akciğerlerde periferal infiltratlar ve pulmoner eozinofili ile karakterize nadir görülen bir interstisyel akciğer hastalığıdır. KEP genellikle subakut dispne, yorgunluk, öksürük, nefes darlığı gibi semptomlarla seyreder. Tanısı için akciğer biyopsisi, BAL (bronkoalveoler lavaj) ve diğer görüntüleme yöntemlerinden faydalanılabilir. Tedavide kortikosteroidler genellikle etkili olmaktadır.

Eozinofilik görünüm, özafajusun (yemek borusu) eozinofil hücre birikimi sonucu oluşan inflamasyonudur. Eozinofilik özafajit, yemek borusunda eozinofillerin anormal derecede birikmesi ve inflamasyona neden olması durumunu ifade eder. Normal şartlarda yemek borusunda eozinofil sayısı sınırlı olmalıdır.

Eozinofilik astım, havayollarında ve akciğer dokusunda eozinofilik hücrelerin artmasına bağlı gelişen bir tür astım türüdür. Astım semptomlarına ek olarak eozinofilik astım hastalarında genellikle kan ve balgam örneklerinde yüksek eozinofil seviyeleri gözlemlenir. Tedavide inhale kortikosteroidler, bronkodilatörler ve immünomodülatör ajanlar sıklıkla kullanılır.

Eozinofiller, paraziter enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar veya bazı hastalıklar gibi durumlarda artabilir. Eozinofil yüksekliği genellikle vücudun bir tür enfeksiyonla veya alerjene karşı reaksiyon verdiğini gösterebilir. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemiyle ilgili bazı problemlerin de eozinofil yüksekliğine neden olabileceği bilinmektedir.

Eozinofil seviyeleri yüksek olan kişilerde genellikle alerjiye bağlı eozinofil artışı veya parazit enfeksiyonu gibi durumlar düşünülebilir. Tedavide eğer eozinofili alerjik reaksiyonlara bağlı ise antihistaminikler veya kortikosteroidler kullanılabilir. Ancak altta yatan sebepleri belirlemek ve uygun tedaviyi uygulamak için bir doktora danışmak önemlidir.

Eozinofiller, histamin üretmeyen ancak histamin gibi bazı enzim ve proteinleri salgılayabilen hücrelerdir. Mast hücreleri, eozinofillerin hareketlenmesi ve aktivasyonunda etkili maddeler üretebilirler. Eozinofiller ise major basic protein (MBP) gibi maddeler salgılayarak histamin gibi reaksiyonlara katkıda bulunabilirler. Bu mekanizmalar genellikle inflamasyon ve bağışıklık reaksiyonlarında rol oynarlar.

Geri