Kromozom sayisi her canli icin ayni midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
259.251
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kromozom sayısı her canlı için aynı mıdır?​

canlı türü ile kromozom sayısı arasında doğrudan bir ilişki yoktur aynı türün kromozom sayıları aynı olur (istisnalar yani sağlılklı olmayanalrı saymıyoruz.) fakat aynı kromozom sayısına sahip olup farkı türler de olabilirler.
Her hücrede kaç kromozom bulunur?
İnsan hücresinde 1 çift de eşeysel kromozom bulunur ve toplam sayı 46 eder. Eşey kromozomları kadınlarda XX, erkeklerde XY dir. Döllenme sırasında annenin yumurtasındaki 23 kromozom, babanın spermindeki 23 kromozomla birleşir. İşte bu 46 kromozom insanın yaşamında belirleyici rol oynar.
Kromozom yapısında ne var?
Kromozomlar canlı olan kişilerin içerisinde yer alan ve hücre çekirdekleri içerisinde bulunan özel bir DNA paket çekirdeği olmaktadır. Bakteri yapılarında DNA bütün hücre boyunca özgür bir şekilde gezmektedir. Kromozom yapısında Sentromer, Kinetokor ve Kardeş kromotitler bulunmaktadır.

Kromozom sayısı ile canlının gelişmişliği arasında bir ilişki var mıdır?​

Kromozom sayısı ile gelişmişlik düzeyi arasında bir ilişki yoktur.
Kromozom sayısı neye eşittir?
İnsanlarda toplamda 46 kromozom bulunmaktadır. Bunlar 23 çift olarak ayrılmaktadır bu kromozomlardan bir çifti kişinin cinsiyetini oluşturan kromozomlardır. Kadın bireylerde XX kromozomu ve erkeklerde ise XY kromozomu bulunmaktadır. Cinsiyet haricinde bulunan 22 çift kromozoma ise otozom ismi verilmektedir.
48 kromozom hastalığı adı nedir?
48, XXYY sendromu; yaklaşık 17,000 canlı doğumda bir karşılaşılan Klinefelter sendromunun özelliklerini taşıyan bir hastalıktır. Bu hastalarda semptomlar daha ağır görülür. Mozaik 47,XXY/46,XY Klinefelter sendromu; şeklinde mozaik olarak da görülebilir.

Bir kromozomun yapısında hangi bölümler var?​

Kromozom yapısında Sentromer, Kinetokor ve Kardeş kromotitler bulunmaktadır. Hücre bitkisel veya hayvansal her türlü yaşam biçiminin en küçük birimi olmaktadır. Hücreler sitoplazma ve çekirdekten oluşmaktadır. Kromozomlar ise hücre çekirdeği içerisinde bulunmaktadır.
 
Geri
Üst