AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kromatografi temel prensibi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.473
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kromatografi temel prensibi nedir?​

Kromatografi tekniğinde yararlanılan temel prensip, bir karışımdaki çeşitli maddelerin hareketli bir faz yardımı ile sabit bir faz üzerinden geçirilmeleri ve bu geçiş sırasında farklı hızlarla hareket edebilmeleridir.

Kromatografi cihazı ne işe yarar?​

Yüksek performanslı sıvı kromatografisi (daha önce yüksek basınçlı sıvı kromatografisi olarak adlandırılan HPLC), bir karışımdaki her bileşenin ayrılması, tanımlanması ve nicelenmesi için kullanılan analitik kimyada kullanılan bir tekniktir.
Kromatografi nedir örnekler?​
Kromatografi, bir karışımın bileşenlerini, bunlara seçimsel ilgi gösteren iki ya da daha çok evreden sistemler arasında farklı göçlerine bakarak tanımak, gerektiğinde niceliklerini belirlemek amacıyla yapılan ve ayırma işlemine dayanan analitik yöntemdir.

Kromatografi nasıl yapılır?​

Kromatografi nasıl yapılır?
Kâğıt şeridin ucu bir çözücüye (örneğin su, yağ veya izopropil alkol) batırılır. Kâğıt yavaş yavaş çözücüyü emer. Çözücü molekülleri kâğıt üzerinde ilerledikçe karışıma temas eder. Karışımın içindeki farklı kimyasal maddeler çözücü moleküller tarafından çözünür ve kâğıt üzerinde ilerler.

Kromatografi hangi fiziksel temellere dayanır?​

Kromatografi hangi fiziksel temellere dayanır?
Kromatografi, bir karışımın gözenekli bir ortamda, hareketli bir çözücü etkisiyle, karışım bileşenlerinin farklı harkeketleri sonucu birbirinden ayrılması olgusuna dayanır. Hareket eden faza hareketli faz, bahsedilen gözenekli ortama ise adsorban veya sabit faz denir.

Kromatografi deneyi nedir?​

Kromatografi bir saflaştırma yöntemidir. Fazla miktardaki maddeler kristallendirme, damıtma gibi yöntemlerle saflaştırılabilinirken kromatografi az miktardaki, fiziksel ve kimyasal özellikleri birbirine çok yakın olan maddelerin saflaştırılmasında kullanılır. Kromatografide sabit ve hareketli fazlar vardır.

Silika polar mı apolar mı?​

Not 2: Silikajel polar özelliktedir. Yürütücü sistemi apolar özelliği yüksek çözücü karışımı olduğuna ve silikajelin polar özellikte olduğuna dikkat edersek B maddesinin bu sistemde Rf değerinin diğerlerine göre daha büyük olduğunu söyleyebiliriz.
Kolon kromatografisi hangi esasa dayanır?​
Karışımdaki moleküllerin, molekül büyüklüklerinde göre ayrılması esasına dayanır.

Kromatografi deneyi nasıl yapılır?​

Kromatografi deneyi nasıl yapılır?

Ince tabaka kromatografisi deneyi nasıl yapılır?​

Ince tabaka kromatografisi deneyi nasıl yapılır?
İNCE TABAKA KROMATOGRAFİSİ (TLC) Sabit faz olan adsorban cam veya alüminyum plakaların üzerine 0.1-5 mm kalınlığında kaplanarak kullanılır. Hareketli faz çözücü veya çözücü karışımlarıdır. Az miktardaki madde karışımı adsorbanın üzerine kapiler tüp yardımıyla damlatılır.
 
Geri
Üst