- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 171.662
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Kromatin nerede bulunur?
Kromatin, hücre çekirdeğindeki DNA’nın, histon denilen küçük molekül ağırlıklı bazik proteinler ile beraber oluşturduğu yapı. Bölünme sürecine geçmekte olan bir hücre ışık mikroskopu ile incelenirse, çekirdeğin içinde ince ipçiklerden oluşmuş, yumak biçiminde bir ağ yapısı görülür. Bu yapı kromatin adını alır.Kromatin nedir ne işe yarar?
Kromatin, hücre çekirdeğinin içinde yumak şeklinde ince ipliklerden oluşmuş ağsı yapılardır. Kromatin iplikçikleri, bölünme esnasında yoğunlaşarak (kısalıp kalınlaşarak) kromozomları meydana getirir.Kromatin ve kromozom nedir?
Bir kromozom, metafaz sırasında ortaya çıkan en yoğun formdur, kromatid ise kromozomlardan daha az yoğunlaşır ve fazlar arası sırasında bir kez görünür. Karmaşık ve sarmal bir DNA ve protein ağı, kromozomlar olarak bilinir. Bir hücrenin tüm genetik materyalini taşır ve onu diğer hücrelere ve böylece nesillere aktarır.
Kromatin iplikte RNA var mı?
Kromatin, az miktarda RNA ile birlikte yaklaşık eşit ağırlıkta protein (histon proteinler, histon olmayan proteinler ve HMG proteinler) ve DNA içeren iplikçiklerden oluşur.
Kromatin iplik nasıl oluşur?
Ökaryot hücrelerin çekirdeğinde, DNA bir araya getirilmiş şekilde ve iç içe tutulur.DNA, çekirdekte bulunan histon proteinlerine sarılır ve sonuçta DNA ile histon proteinlerinden meydana gelen bir iplik oluşur. Bu DNA’ya kıyasla çok daha kalın olan ipliğe kromatin ipliği diyoruz.Kromatitlerin kısalıp kalınlaşarak kromozom halini aldıkları evre nedir?
Mitotik Evre İnterfazda eşlenmiş durumdaki kromatinler kısalıp kalınlaşarak kromozoma dönüşürler. Çekirdek zarı, çekirdekçik ve organeller eriyerek tamamen kaybolur. Kromozomlar ekvatoral bölgeye hareket etmeye başlarlar.Kromatin ve kromozom aynı şey mi?
Kromatin ipliği içindeki DNA işlevseldir.Yani DNA’daki genetik şifre kullanılabilir durumdadır. Bölünme sırasında, kromatin iplikleri birbirleri çevresinde dolanır ve bu iplikler bir araya gelerek, ışık mikroskobunda gözlemlenebilecek büyüklükte yapılar oluştururlar.Bu büyük yapılara da kromozom diyoruz.
Kromozomların kromatin iplik haline dönüşmeye başlaması hangi evre?
Telofaz II: Kutuplara çekilen kardeş kromatidler etrafında çekirdek zarı şekillenir ve kromatidler kromatin ipliği haline dönüşürler.