AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Krizin nitelikleri nelerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

Krizin nitelikleri nelerdir?​

Krizin özellikleri
- Örgütün üst düzey hedeflerini hatta varlığını tehdit etmesi.
- Örgütün önleme ve öngörme mekanizmalarının yetersiz kalması
- Acil müdahale gerektirmesi.
- Beklenmedik ve ani değişiklere zorlaması
- Karar vericilerde Gerilim yaratması
- Korku ve paniğe yol açması

Kriz yönetim takımında kimler yer alır?​

Kaynaklarda okul müdürünün kriz müdahale takımının başında olması önerilir. Bunun yanı sıra müdür yardımcısı, öğretmen, psikolojik danışman, sağlık birimi görevlisi, varsa güvenlik amiri de bu takımda yer alır ve bu takım okulun büyüklüğüne ve işleyişine göre farklı alternatiflerle oluşturulabilir.

Kriz nasıl yönetilmeli?​

Kriz nasıl yönetilmeli?
Kriz iletişimi ve yönetimi nasıl yapılır?
- Bir plan oluşturun.
- Hızlı yanıt verin.
- Kriz yönetim ekibinizi belirleyin.
- Ekibinizi eğitin.
- Takipçilerinizin desteğini almaya çalışın.
- Mağdur olanları önceliklendirin.
- Kimseyi suçlamayın.
- Özür dileyin ve çözüm odaklı olun.

Kriz ortamında gösterilen davranışsal tepkiler nelerdir?​

Kriz ortamında gösterilen davranışsal tepkiler nelerdir?
Davranışsal tepkiler: Sessizleşme, geri çekilme ve içe kapanma ya da tam tersine aşırı hareketlenme, yerinde duramama ve saldırganlaşma, sigara, alkol ya da madde kullanımına yönelme…

Kriz yönetim takımının görevleri nelerdir?​

Etkin bir şekilde Kriz Yönetim ekibi oluşturmak, zaman baskısı altında yönetici olarak etkin karar vermek, iç ve dış iletişimde doğru dili kullanarak, doğru mesajı doğru zamanda, doğru kişiyle paylaşmak, farklı disiplinlerdeki ekiplerle uyumlu çalışabilmek krizi durdurmak ve sonrasında etkilerini yok etmek amaçlanır.

Krize neden olan örgüt içi etmenler?​

Ekonomik çevre, terör, teknoloji, doğal afet örgüt dışı etmenler arasında sayılırken, üst düzey yönetimin yetersizliği, işletmenin hayat evresi, finansal yapı gibi nedenler de işletmelerde krizlere neden olan örgüt içi etmenler arasında sayılmaktadır.

Kriz yönetim süreci aşamaları nelerdir?​

Kriz yönetim süreci aşamaları nelerdir?
Kriz Yönetimi Aşamaları
- Kriz Sinyalinin Alınması
- 2.Krize Hazırlık ve Korunma.
- Krizin Denetim Altına Alınması
- Normal Duruma Geçiş
- Öğrenme ve Değerlendirme.

Kriz ile mücadele etmek ve maruz kalınan fiili zararı azaltmak için tasarlanmış bir dizi unsur şeklinde tanımlanan kavram nedir?​

Kriz ile mücadele etmek ve maruz kalınan fiili zararı azaltmak için tasarlanmış bir dizi unsur şeklinde tanımlanan kavram nedir?
Kriz yönetimi ise “kriz ile mücadele etmek için ve maruz kalınan fiili zararı azaltmak için tasarlanmış bir dizi unsurdur” (Coombs, 2007: 5). Kriz iletişimi ise kriz yönetiminin yaşamsal bileşenidir.

Krizin nitelikleri arasında şu unsurlar öne çıkıyor:
- Örgütün üst düzey hedeflerini hatta varlığını tehdit etmesi.
- Örgütün önleme ve öngörme mekanizmalarının yetersiz kalması.
- Acil müdahale gerektirmesi.
- Beklenmedik ve ani değişiklere zorlaması.
- Karar vericilerde gerilim yaratması.
- Korku ve paniğe yol açması.

Kriz yönetim takımında genellikle şu kişiler yer alır:
- Okul müdürü (kriz müdahale takımının başında olması önerilir)
- Müdür yardımcısı
- Öğretmenler
- Psikolojik danışmanlar
- Sağlık birimi görevlileri
- Var ise güvenlik amiri

Kriz yönetiminde şu adımlar önem taşır:
1. Bir plan oluşturulması.
2. Hızlı yanıt verilmesi.
3. Kriz yönetim ekibinin belirlenmesi.
4. Ekibin eğitilmesi.
5. Takipçilerin desteğinin sağlanması.
6. Mağdurların önceliklendirilmesi.
7. Kimseyi suçlamamak.
8. Özür dilenmesi ve çözüm odaklı olunması.

Kriz ortamında gösterilen davranışsal tepkiler arasında sessizleşme, geri çekilme, içe kapanma; ya da aşırı hareketlenme, saldırganlaşma, madde kullanımına yönelme gibi tepkiler bulunabilir.

Kriz yönetim takımının görevleri arasında, etkin bir ekibin oluşturulması, zaman baskısı altında etkin kararlar alınması, doğru iletişim ve uyumlu çalışma gibi unsurlar yer alır.

Krizin nedenleri arasında örgüt içi etmenlerden bazıları üst düzey yönetim yetersizliği, işletmenin hayat evresi, finansal yapı gibi faktörlerdir.

Kriz yönetim sürecinin aşamaları genellikle kriz sinyalinin alınması, krize hazırlık ve korunma, krizin denetim altına alınması, normal duruma geçiş, öğrenme ve değerlendirme olarak sıralanabilir.

Kriz yönetimi, kriz ile mücadele etmek ve maruz kalınan zararı azaltmak için tasarlanmış bir dizi unsuru içeren bir kavramdır. Ayrıca kriz iletişimi de kriz yönetiminin önemli bir bileşenidir.

Geri