AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kriyojenik oda nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kriyojenik oda nedir?​

Oda sıcaklığından -80°C kadar olan sıcaklık aralığındaki işleme soğuk işlem, -80°C den daha düşük sıcaklıklarda uygulanan işlemler de Kriyojenik işlem olarak adlandırılmaktadır.

Kriyojenik sistem nedir?​

Kriyojenik sistem nedir?
Kriyojenik işlem. Kriyojenik işlemde, malzemeler çok düşük sıcaklıklara (-196 ºC) soğutularak istenilen metalurjik ve mikro yapısal özelliklere kavuşması sağlanır. Bu sıcaklıklara düşülmesi, sisteme bilgisayar kontrollü sıvı azot (N2) beslenmesi ve en uygun yalıtım malzemelerinin kullanılması ile mümkün olmaktadır.

Sıfır altı işlem nasıl yapılır?​

Sıfır altı işlem nasıl yapılır?
Sıfır altı işlemlerde parçalar belirli bir dereceye kadar soğutulur. Maksimum seviyede aşırı doymuş martenzitik yapı elde edilmesi söz konusudur. Kriyojenik işlem sürecinde sıcaklığın düşürülmesi, bekletilmesi, çoğaltılması ve temperleme işlemleri söz konusudur.

Kriyojenik tank nerelerde kullanılır?​

Yüksek kapasiteli kriyojenik tanklar hem dikey hem de yatay olarak tasarlanabilir. Bu tanklar hem endüstriyel gaz depolama hem de uzun süreli LNG depolama için kullanılır. Büyük kapasiteli dikey ve yatay tanklar, sıvı azot, oksijen, argon ve LNG servisi için geniş kapasiteli dikey tanklardır.

Kriyojenik kapsül ne işe yarar?​

Kriyojenik kapsül ne işe yarar?
Kriyojenik beden dondurma veya “Cryonics”, insan bedenlerini gelecekte bir gün yeniden canlandırmak umuduyla aşırı düşük sıcaklıklarda koruma uygulamasıdır.

Sıfıraltı soğutma nedir?​

Sıfıraltı soğutma nedir?
Sıfır altı işlem ya da kriyojenik işlem, yüksek aşınmaya maruz kalan takımlarda aşınma direncini artırma amaçlı uygulanan modifiye edilmiş bir soğutma işlemidir.

Kalıntı östenit nasıl giderilir?​

Kalıntı östenitin dönüşümü -70°C civarındaki bir ortamda belirli bir süre tutmayla dönüşümü sağlanabilmektedir. -100,-200 °C gibi düşük sıcaklıklarda uzun sürelerde tutmakla kalıntı östenitin tamamen dönüşmediği de çeşitli çalışmalarda görülmüştür.

Kriyojenik maddeler nedir?​

Kriyojenik maddeler nedir?
Kriyojeni, fizikte çok düşük sıcaklıklarda yapılan üretim ve işlemler için kullanılan terimdir. Kriyojenist ise bu düşük sıcaklıklarda bu işlemleri yapan kişiye denir. Kriyojenist Celcius ve Fahrenheit’ın yerine mutlak değerler içeren Kelvin ve rankin skalalarını baz alır.

Kriyojenik tanklarda ne taşınır?​

Kriyojenik tanklarda ne taşınır?
Kriyojenik tanklar, içlerinde sıvı fazda bulunan gazları taşımak ve depolamak amacı ile üretilmektedir. Tanklar, içinde bulunan gazın -196 ºC ve daha düşük sıcaklıkları muhafaza etmeye yönelik tasarlandıklarından farklı yapıya sahiptirler.

Kriyojenik tank ne için kullanılır?​

Kriyojenik tanklar, içlerinde -100 derecenin altında sıvı fazda bulunan gazlari tasimak ve depolamak amaci ile üretilmektedir. Sıvı haldeki gazların gaz fazına geçmemesi için izolasyon oldukça önemlidir.
 
Kriyojenik oda, oda sıcaklığından -80°C'ye kadar olan sıcaklık aralığındaki işleme soğuk işlem denir. -80°C'nin altındaki sıcaklıklarda uygulanan işlemler ise kriyojenik işlem olarak adlandırılır. Bu işlemler genellikle malzemelerin özelliklerini değiştirmek, dayanıklılığını artırmak veya saklamak amacıyla yapılır.

Kriyojenik sistem ise malzemelerin çok düşük sıcaklıklara (-196 ºC) soğutularak istenilen metalurjik ve mikro yapısal özelliklere kavuşmasını sağlayan bir sistemdir. Bu işlem bilgisayar kontrollü sıvı azot (N2) beslenmesi ve uygun yalıtım malzemelerinin kullanılması ile gerçekleştirilir.

Sıfır altı işlemde ise parçalar belirli bir dereceye kadar soğutularak maksimum seviyede aşırı doymuş martenzitik yapı elde edilir. Kriyojenik işlem sürecinde sıcaklığın düşürülmesi, bekletilmesi, çoğaltılması ve temperleme gibi işlemler uygulanır.

Kriyojenik tanklar, içlerinde sıvı fazda bulunan gazları taşımak ve depolamak amacıyla kullanılır. Bu tanklar endüstriyel gaz depolama, uzun süreli LNG depolama gibi amaçlarla tasarlanır ve genellikle sıvı azot, oksijen, argon ve LNG gibi maddeleri saklamak için kullanılır.

Kriyojenik kapsüller ise cryonics adı verilen bir uygulama için kullanılır. Cryonics, insan bedenlerini gelecekte bir gün yeniden canlandırmak umuduyla aşırı düşük sıcaklıklarda koruma altına alma işlemidir.

Kriyojenik maddeler ise fizikte çok düşük sıcaklıklarda yapılan üretim ve işlemler için kullanılan terimdir. Bu işlemleri gerçekleştiren kişiye ise kriyojenist denir. Kriyojenistler genellikle Kelvin ve Rankin sıcaklık skalalarını kullanarak çalışırlar.

Son olarak, kriyojenik tanklar genellikle -100 derecenin altında sıvı fazda bulunan gazları taşımak ve depolamak amacıyla kullanılır. Bu tanklar sıvı haldeki gazların gaz fazına geçmemesi için özel tasarımlara ve yalıtıma sahiptirler.
 
Geri
Üst