Kristalloid sivi replasmani nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kristalloid sıvı replasmanı nedir?​

Kristaloid Sıvılar Su içerisinde çözünmüş elektrolidlerden ve diğer küçük moleküllü maddelerden oluşan akıcı özellikte olan sıvılardır. İlaç uygulamaları, sıvı replasmanı, elektrolit tedavisi gibi durumlarda rahatlıkla kullanılabilirler. Allerjik reaksiyonlara sebep olma ihtimalleri yok denecek kadar azdır.

Kolloid solüsyonlar ne işe yarar?​

Genellikle kolloid solüsyonlar plazma hacmini genişletmek (artırmak) için kullanılmaktadır. Kan ve derivatları (plazma) doğal; Hidroksil Etil Nişasta (HEN), jelatin ve dekstran sentetik kolloidal maddelerdir (7,8).
Yine, süt, kan serumu ve zamkın sudaki çözeltileri ve çeşitli polimer maddelerin kendilerine uygun çözücülerdeki çözeltileri kolloidal çözeltilerdir.
Agresif sıvı tedavisi nedir?
Kanama kontrolünün yapılamadan hızlıca artırılan kan basıncının kanamayı artırdığı düşünülmektedir. Yine agresif sıvı resüsitasyonu sonucu koagülasyon faktörlerinin dilüe olarak kanamaya yatkınlığı artırdığı düşünülerek geliştirilmiş bir resüsitasyon yaklaşımıdır permisif hipotansiyon.
Kan süspansiyon mu kolloid mi?
Kanda bir sürü katı parçacık var, kendisi dışında sıvı bulundurduğunu bilmiyorum, dolayısıyla süspansiyondur.

Serum bir karışım mı?​

Serum sanılanın aksine hastalık durumlarında kişilerin iyileşmesine etki eden özel ilaçlı bir karışım değildir. Serum Ne İşe Yarar? Serum esasında bir tür tuzlu su karışımıdır.

Hemorajik şok ne yapılmalı?​

Travmatik hemorajik şokta resüsitasyonun amacı plazma hacminin yerine konması ve dokulara yeterli oksijen sunumunun sağlanmasıdır. Bu hastaların hastane öncesi yönetiminde şoku erken tanıma, hızlı transport ve havayolu, solunum ve dolaşımın stabilizasyonuna odaklanılmalıdır.
Hemorajik şok, travmaya bağlı ölümlerin en fazla neden olduğu durumlardan biri olarak bilinmektedir. Kanamaya bağlı olarak kişilerin vücudunda dolaşan kanın hacmi azalır ve hücresel düzeyde perfüzyon yetersizliği meydana gelir. Bu durum travmatik hemorajik şok olarak da bilinen bir durumdur ve sık sık rastlanmaktadır.
 
Geri
Üst