AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kristaller nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kristaller nelerdir?​

Bir kristal veya kristal katı, bileşenleri her yöne uzanan bir kristal kafes oluşturan, yüksek dereceli bir mikroskobik yapıda düzenlenmiş katı bir malzemedir. Makroskopik tek kristaller genellikle spesifik, karakteristik yönelimlere sahip düz yüzlerden oluşan geometrik şekilleri ile tanımlanabilir.
CaS kristal yapılı mı?
İyonik Kristal Örnekleri ve Özellikleri İyonik katıların CaS örneğinde olduğu basit yapılar içerebilir. Aynı zamanda Fe3[Fe(CN)6]2 gibi karmaşık yapılar içeren iyonik kristal katıları da bulunmaktadır. Bu katı kristallerin bağ yapıları sağlam olarak görülmektedir.

Kristaller Nelerden Oluşur?​

Bir kristal , atomların, moleküllerin veya iyonların düzenli bir şekilde düzenlenmesinden oluşan maddeden oluşur . Oluşan kafes üç boyutlu olarak uzanır. Tekrarlanan birimler olduğu için kristallerin tanınabilir yapıları vardır. Büyük kristaller düz bölgeleri (yüzleri) ve iyi tanımlanmış açıları gösterir.
Gerçek kristal nedir?
Gerçek kristaller yalnız doğada ve kimyasal tepkimeler sonucunda oluşur. Kuvars, kalsit ve demir piritleri gibi mineral kristalleri çoğu kez bu yolla oluşur. Ayrıca bildiğiniz gibi suyun katı hali de bir kristaldir.
İyonik katıların erime ve kaynama noktaları oldukça yüksektir. İyonik katılar elektriği iletmezler. Suda çözündüklerinde veya eritildiklerinde elektriği iletirler. İyonik katıların örgü yapıları ve birim hücreleri birbirinden farklı olabilir.
Kristal yapılı maddeler nedir?
Kristalin malzemeler, belirli bir geometride, atomları belirli mesafelerde duran element ve bileşiklerdir. Katı halde bulunurlar. Kristal yapıya sahip olan katılar, metaller, seramikler, bazı polimerler ve yine bazı camlardır.

Kaç tür birim hücre vardır?​

7 adet temel birim hücreyi, basit kübik, triklinik, monoklinik, ortorombik, rombohedral, tetragonal ve hegzagonal olarak yazabilirim. Bu 7 adet temel birim hücrenin, hacim merkezli, yüzey merkezli, taban merkezli olanlarıyla birlikte, 14 adet Temel Bravais Hücresi tanımlayabiliriz.
Arayer atomları nelerdir?
Yeralan atomlarını, yapıda çok ciddi bir tahribat yaratmıyor olsalar da, kusursuz bir yapıda bulunmaması gereken bir durum olması nedeniyle hata olarak değerlendiriyoruz. Eğer kafes noktaları arasındaki boş duran aralıklara bir atom yerleşmişse, bu atoma arayer atomu (İngilizce: interstitial atom) adını veriyoruz.

Bravais kafesleri nelerdir?​

bir kristal atomlarının veya iyonlarının belirli bir düzen oluşturmaları ile meydana gelen kafeslerdir. yedi adet kristal kafes sistemi vardır.
 
Geri
Üst